Secretele istoriei

Ordinul Hashasin – scurt istoric

Publicat: 07 ian. 2015
3

Hasan Sabbah organizeaza o veritabila aripa militara a ismailitilor care timp de 2 ani, conduce nenumarate asasinate impotriva selgiukizilor. Perioada de succese ale ismailitilor duce la perfectionarea tehnicilor morbide de asasinat dar si la cladirea unui stat ismailit persan in vecinatatea sultanatului selgiukid, prin exercitarea unui control absolut asupra membrilor sectei dar si asupra unui numar de fortarete puternice aflate in muntii din nordul Persiei. In 1092, incursiuni majore ale selgiukizilor au ca rezultat asasinarea vizirului Nizam al-Mulk, un inamic invederat al lui Sabbah, precum si la scurt timp uciderea sultanului selgiukid de atunci de catre asasini ismailiti (fida’i). Profitand de haosul creat de aceasta campanie sinistra de asasinate la comanda, Hasan isi consolideaza definitv pozitia in nord-vestul Persiei, ocupand majoritatea castelelor, oraselor si pasurilor montane din regiune, conectandu-le printr-un sistem administrativ eficient, independent din toate punctele de vedere.

Vezi si Asasini celebri: Jan Kubis si Josef Gabcik

Moartea califului Al-Mustansir, in 1094, a dus la o disputa ce a generat o schisma in sanul ismailitilor, impartindu-i in nizariti si mustaliti, de la numele reprezentantilor celor doua factiuni rivale; pe marginea ducerii mai departe a imamatului ismailit. Hasan Sabbah, care devenise liderul incontestabil al ismailitilor persani si care deja adoptase o politica independenta, l-a sprijinit pe Nizar, cel mai in varsta fiul al lui Al-Mustansir desemnat ca succesor. In acest fel Sabbah rupe legaturile cu califatul siit fatimid precum si cu administratia misionarilor ismailiti din Cairo, fondand astfel un stat nizarit independent in Persia.

Vezi si Temutul asasin John Scalise

Din afara, doctrina lui Hasan Sabbah si a ismailitilor sai persani nizariti, parea a fi o noua invatatura in contradictie cu vechea invatatura fatimida. De fapt, noua invatatura nu era decat o reformulare a doctrinei siite (ta’lim), de altfel invatatura centrala a ismailitilor. Desi Sabbah nu i-a invins definitiv pe selgiukizi, statul creat de el a supravietuit mortii acestuia in 1124. Spre sfarsitul vietii, Hasan l-a chemat pe cel mai capabil locotenent al sau, Kia Buzurg-Umid, si l-a numit ca succesor.

Adauga un comentariu