News Flash:

Ordonanta 58 poate "plesni" in moalele capului regiile locale

22 Iunie 2000
826 Vizualizari | 0 Comentarii
•Liderii sindicatelor din regiile locale asteapta nervosi confruntarea cu executivul •Normativul guvernamental va bloca negocierea contractelor colective de munca

Tendinta executivului de a largi spectrul aplicarii Ordonantei de Urgenta 58/2000 si la regiile de interes judetean si local are toate sansele sa se materializeze cu consecinte asupra adancirii colapsului financiar cu care acestea se confrunta. Regia Autonoma de Transport in Comun (RATC), Regia Autonoma Judeteana de Apa-Canal (RAJAC) si Regia Autonoma de Termoficare, cele trei regii locale a caror situatie financiara poate fi caracterizata la limita colapsului, risca sa se confrunte cu noi dificultati generate de reactiile sindicatelor fata de posibila aplicare a OU 58/2000. Deocamdata, reactiile liderilor sindicali din regiile vizate pot fi situate la nivelul tatonarii intentiilor executivului.

"Efectele ordonantei se vor simti abia anul viitor", considera Dorin Barceanu, liderul sindical de la RA Termoficare

RA Termoficare traverseaza una din cele mai dificile perioade din activitatea sa. Principala cauza a acestei situatii o reprezinta nivelul crescut al datoriilor catre furnizori. Pentru a-si achita restantele, RA Termoficare trebuie sa vireze zilnic 1,6 miliarde lei. Ponderea creantelor regiei de termoficare provine din neplata cheltuielilor de intretinere de catre populatie, aspect care a condus, incepand de azi, la sistarea apei calde menajere la aproximativ 65% din abonati. Reechilibrarea RA Termoficare depinde si de finalizarea desfiintarii Administratiei de Cladiri. Referitor la aplicabilitatea OU 58/2000 si la regiile de interes local, Dorin Barceanu, liderul sindical de la RA Termoficare, a declarat: "Deocamdata prevederile ordonantei nu-i afecteaza pe angajatii nostri. Aceasta din doua motive. In primul rand sporurile salariale nu depasesc jumatate din salariul de incadrare. In al doilea rand, contractul colectiv de munca a fost deja semnat iar respectivului document nu i se mai pot aduce modificari pana la expirare. Mai degraba ordonanta va bloca salariile managerilor regiilor locale la un anumit plafon. Cert este ca efectele ordonantei se vor simti abia anul viitor cand vom relua negocierea noului contract colectiv de munca. Nu in ultimul rand trebuie avut in vedere faptul ca nu se mai poate taia ceva din salariul minim de la RA Termoficare care este de 1.150.000 lei".

"Intentia executivului vine intr-un moment nefavorabil", a mentionat Paul Benes, liderul sindical de la RAJAC

"Am aflat despre intentia executivului si va pot spune ca vine intr-un moment nepotrivit. Negocierile pentru contractul colectiv de munca se afla deja in intarziere. Speram sa-l finalizam pana la 1 iulie insa aplicarea OU 58/2000 ar putea da peste cap toate negocierile. Este adevarat ca sporurile care se acorda la RAJAC nu depasesc 50% din salariul de incadrare insa efectul de limitare al castigurilor salariale se poate rasfrange direct asupra angajatilor", a subliniat Paul Benes, liderul sindical de la regia de apa-canal. Sporurile pe care le incaseaza angajati RAJAC nu depasesc, dupa cum a precizat Paul Benes, jumatate din salariul de incadrare. Sporurile acordate la RAJAC, pentru conditii grele, conditii periculoase, conditii nocive si de fidelitate, totalizeaza 45% din salariul minim. Chiar daca modernizarea instalatiilor de distributie a apei potabile permit alimentarea orasului si in conditii de seceta, RAJAC are de recuperat creante care pot pune in pericol dezvoltarea proiectelor de mediu. Coeficientul de neincasare inregistrat de RAJAC se situeaza la aproximativ 40% in conditiile in care BERD a impus pentru continuarea finantarii un plafon de maxim 20%.

"Nu putem negocia contractul colectiv de munca", a mentionat Vasile Sandu, liderul sindical de la RATC

"Prefer sa cred ca intentia guvernului va ramane un zvon. Am informat deja federatia noastra sindicala care prin reprezentantii sai va demara mane (azi - n.r.) negocieri cu prim ministrul. Prin aplicarea ordonantei nu vom putea negocia contractul colectiv de munca pe ramura. Va trebui sa facem o analiza atenta a situatiei. Este timpuriu sa dau detalii despre eventualele miscari revendicative pe care le preconizam", a conchis Vasile Sandu, liderul sindical de la RATC. Sporurile acordate angajatilor regiei sunt cele pentru conditii grele de munca, pentru vechime si cel pentru lucru pe timp de noapte. Potrivit celor afirmate de liderul sindical Vasile Sandu, un angajat de la RATC incaseaza lunar sporuri care nu depasesc mai mult de 25% din salariul minim din regie apreciat la 980.000 de lei.
Ovidiu MARDARE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1235 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014738 (s)