News Flash:

Ordonanta de plata

15 Ianuarie 2009
4902 Vizualizari | 0 Comentarii
Av Razvan A HUTANU
La data de 31 octombrie 2007 a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 119/2007 privind combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale. Prevederile ordonantei in discutie se aplica creantelor certe, lichide si exigibile, ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din contracte comerciale.

Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica creantelor inscrise la masa credala in cadrul unei proceduri de insolventa si nici contractelor incheiate intre comercianti si consumatori.

Cererea creditorului, intemeiata pe prevederile prezentei ordonante, da dreptul acestuia de a nu mai respecta prevederile legale referitoare la concilierea directa inainte de introducerea cererii la instanta de judecata.

Cererea privind creanta de plata a pretului se depune la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta, cuprinzand: numele si domiciliul sau, dupa caz, denumirea si sediul creditorului; numele si domiciliul debitorului persoana fizica, iar in cazul debitorului persoana juridica, denumirea si sediul, precum si, dupa caz, numarul certificatului de inmatriculare in registrul comertului, codul fiscal si contul bancar; suma ce face obiectul creantei, temeiul de fapt si de drept al obligatiilor de plata, perioada la care se refera acestea, termenul la care trebuia facuta plata si orice element necesar pentru determinarea datoriei; semnatura creditorului.

La actiunea formulata se anexeaza inscrisurile ce dovedesc cuantumul sumei datorate. Cererea si actele anexate la aceasta se depun in copie in atatea exemplare cate parti sunt, plus unul pentru instanta.

Pentru solutionarea cererii, judecatorul dispune citarea partilor, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila referitoare la pricinile urgente, pentru explicatii si lamuriri, precum si pentru a starui in efectuarea platii sumei datorate de debitor ori pentru a se ajunge la o intelegere a partilor asupra modalitatilor de plata.

Pana cel mai tarziu in ziua fixata pentru infatisare, debitorul este obligat sa depuna intampinare, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a mai propune probe si de a invoca exceptii, in afara celor de ordine publica. In cazul nedepunerii intampinarii, instanta poate considera aceasta ca o recunoastere a pretentiilor creditorului.

Debitorul poate contesta creanta prin intampinare. In cazul in care instanta de judecata constata ca este intemeiata contestatia, atunci va respinge cererea creditorului printr-o incheiere irevocabila. In aceasta situatie, creditorul poate introduce cerere de chemare in judecata potrivit dreptului comun. Daca instanta constata ca cererea este intemeiata, atunci va emite o ordonanta de plata, in care se precizeaza suma si termenul de plata. Daca debitorul recunoaste o parte a pretentiilor creditorului, instanta emite o ordonanta de plata partiala pentru suma ce corespunde partii necontestate a creantei, stabilind termenul de plata. Termenul de plata nu va fi mai mic de 10 zile si nici nu va depasi 30 de zile de la data comunicarii ordonantei de plata.

Impotriva ordonantei de plata debitorul poate formula cerere in anulare. Cererea in anulare se solutioneaza de catre instanta care a emis ordonanta de plata si nu suspenda executarea. Suspendarea va putea fi insa incuviintata, la cererea debitorului, numai cu dare de cautiune, al carei cuantum va fi fixat de instanta. Daca instanta investita admite cererea in anulare, aceasta va anula ordonanta de plata, pronuntand o hotarare irevocabila.

Ordonanta de plata, devenita irevocabila ca urmare a neintroducerii sau respingerii cererii in anulare, constituie titlu executoriu, debitorul putand face contestatie la executare impotriva executarii silite a ordonantei de plata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1448 (s) | 24 queries | Mysql time :0.030143 (s)