National

Ore de liniște la bloc: Ce pățești dacă faci gălăgie!

Publicat: 22 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ore de liniște la bloc Ce pățești dacă faci gălăgie
Nerespectarea orelor de linişte la bloc poate aduce amenzi de până la câte mii de lei

Nerespectarea orelor de linişte la bloc poate aduce amenzi de până la câte mii de lei. Tocmai de aceea, pentru a nu avea problem cu vecinii și pentru a nu te trezi cu poliția la ușă este bines ă știi care sunt orele de liniște. Asta mai ales dacă de-abia te-ai mutat într-un apartament și vrei să faci curățenie generală.

Și în cazul în care vrei să-ți chemi niște prieteni acasă și să dai petrecere ar fi indicat să știi până la ce oră poți da muzica mai tare pentru a nu risca să vă strice cheful poliția.

persoană care dă găuri cu bormașina

Ore de liniște la bloc: Ce spune legea

Potrivit Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

  • – tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • – tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • – organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban;

persoană deranjată de zgomot

Reguli stabilite de asociațiile de proprietari

Dacă ești meșter, instalator sau zidar și lucrezi în apartamentele clienților sau cei care vor să-și renoveze apartamentul, trebuie să știi când poți lucra fără a risca să ai problem sau să creezi probleme celui care te-a angajat.

Potrivit legii zgomotului, se poate lucra în intervalul orar 08.00 – 13.00 și 14.00 – 22.00. Totuși, legea permite asociațiilor de proprietary să extindă orele de liniște , astfel că se ajunge în situația în care dimineața, spre exemplu, nu se poate lucra până la ora 09:00, iar la prânz, până la ora 15:00. Mai mult, sunt blocuri unde, spre exemplu, asociația de proprietari a decis ca orele de liniște să înceapă seara la ora 21.00.

De aceea, este mai bine pentru cei care vor să renoveze să verifice mai întâi la asociație când pot da cu bormașina fără să riști pe urmă că ești reclamat la poliție pentru că tuluburi liniștea.

meșteri care lucrează într-un apartament

Amenzi de câteva mii de lei

Persoanele care tulbură liniștea vecinilor în mod repetat riscă să plătească amenzi care pornesc de la 2.000 de lei. Acestea vor avea posibilitatea să nu achite amenda și să presteze ore de muncă în folosul comunității.

Potrivit legii, cei care, în 24 de ore, sunt iar reclamați pentru gălăgie vor plăti amenzi mai mari Astfel, cei care își deranjează în mod repetat vecinii, adică „repetarea contravențiilor (…) într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte vor primi amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Această sancțiune se va aplica celor care deranjează în timpul orelor de liniște, respectiv între orele 22:00 și 8:00 și orele 13:00 și 14:00.

Mai mult, legea nouă stabilește ca alternativă la această amendă sancțiunea muncii în folosul comunității: între 70 și 120 de ore de muncă.

Cu o amendă între 3.000 și 6.000 de lei sau cu ore de muncă în folosul comunității (între 100 și 150) vor fi pedepsiți și cei care vor organiza petreceri private și care vor folosi aparaturi muzicale care pot tulbura liniștea locuitorilor. Aci legea a luat în calcul atât dacă petrecerile au loc în corturi, în spații neacoperite sau în alte amenajări din apropierea locuințelor sau a imobilelor cu caracter social din orașe. Sancțiunea se aplică tot în cazul în care fapta se repetă într-un interval de 24 de ore.

persoană care dă găuri cu bormașina

Adauga un comentariu