Eveniment-Social

Orfanii la intretaierea intereselor locale, nationale si internationale

Publicat: 21 ian. 2000

Printre cele mai importante conditii puse de Uniunea Europeana pentru accesul Romaniei in aceasta familie a civilizatiei a fost grija pentru copii. Mai ales grija pentru copiii abandonati de parinti si cei care sufera de diferite boli. Trebuie sa recunoastem ca deja s-au realizat multe lucruri in acest sens si viata copiilor din orfelinate s-a imbunatatit. Mai ales in centrele de plasament din judetul Iasi, unde anul trecut s-au primit, din partea statului si a strainatatii, cele mai mari fonduri si ajutoare din ultimii ani.

Presedintele Comisiei Judetene pentru Protectia Copilului Iasi, Ion Serbina, a declarat ca este vorba chiar de stocuri prea mari, mai ales la orez, ajutorul fiind trimis la finele anului trecut de Uniunea Europeana si de Fundatia franceza Solidarite. Atunci a fost vorba de peste 35 de tone de orez, macaroane si spaghetti care, desi au termen de valabilitate pana in anul 2001, ele ar putea asigura hrana celor peste 2.500 de copii orfani pe o perioada de mai multi ani. Intre timp, datorita unei decizii a guvernului si a formarii Agentiei Nationale pentru Protectia Copiilor si a Persoanelor cu Handicap, numarul minorilor aflati in grija comisiei iesene a „sarit” la aproximativ 5.000. Cu ocazia acestei preluari, s-a efectuat si un control prin centrele de plasament. S-a descoperit ca inca mai sunt probleme. Unele, chiar destul de importante.

Tainul de sarbatori

Cea mai grea situatie a fost descoperita la Casa de Copii din Popricani, unde conducerea a fost schimbata imediat din cauza unor nereguli constatate in alimentarea copiilor. Directorul Directiei pentru Protectia Copilului Iasi, dr. Cristiana Dragomir, care a efectuat personal controlul in mai multe centre de plasament, a declarat ca, in timpul sarbatorilor de iarna, copiii au fost subalimentati, desi exista hrana suficienta in depozite. „Desi erau sarbatorile de iarna si trebuiau sa simta si ei ca vine Mos Craciun, copiii mancau din niste strachinute de tabla un fel de zoaie chioara cu vreo doi-trei cartofiori cat unghia, acest amestec purtand numele de supa. Am descoperit ca in oalele din bucatarie era destula carne. Alimente existau in depozit, dar copiii au fost ‘serviti’ tot atunci cu felul doi, care a constat intr-un bot de orez si un carnat cat un mititel. L-am cantarit si avea doar 60 de grame, iar ratia de carne zilnica pentru un copil de acea varsta este de 100 de grame, cel putin. Nici unul dintre cei 100 de copii de la Popricani nu mancasera altceva in acele zile”, a declarat dr. Dragomir. Ea a mentionat ca si grupurile sanitare din aceasta unitate erau intr-o stare necorespunzatoare, asa incat a decis schimbarea conducerii.

Copiii disparuti fara urma

Surpriza care a urmat, tot la Casa de Copii Popricani, a fost descoperirea ca un numar de 12 copii internati sunt disparuti din perioada 1997-1998. Doar trei dintre acestia au fost gasiti in 1999, in urma unei anchete, la familiile lor, unde fusesera in week-end si parintii sau tutorii lor „uitasera” sa-i mai aduca inapoi. Oricum, directorul centrului, Vasile Marian, fusese inlocuit din functie, in urma scandalului cu hrana copiilor dar si pentru ca nu a reusit sa rezolve cazurile disparitiilor. Presedintele Comisiei pentru Protectia Copilului Iasi, Ion Serbina, a declarat ca, desi crede ca acesti copii au fugit pur si simplu din casa de copii, ei sunt in continuare cautati cu ajutorul politiei.

„Este clar ca a fost un act de neglijenta grosolana a vechii conduceri, care trebuie sa cunoasca unde se afla fiecare copil in parte si sa instiinteze politia in cazul unei disparitii. Este si mai grav ca ei figureaza in acte si in fapt lipsesc. Cred ca aceasta situatie poate apare la orice institutie de acest gen din Romania. De aceea, as dori sa atrag atentia asupra necesitatii efectuarii unui astfel de recensamant la nivelul intregii tari”, a spus Serbina, care este si autorul unor carti despre problema copiilor institutionalizati din tara noastra. El a promis ca, in urmatoarele zece zile, in urma unor cercetari amanuntite pe care le va extinde si la nivelul altor case de copii, vor fi gasiti si ceilalti disparuti.

Conducerea DPC promite adevarul

Cum era si de asteptat, disparitia acestor copii a dus la unele speculatii privind adoptiile internationale. Chiar in presa locala au aparut materiale care sugerau posibilitatea ca acesti copii sa fie deja trecuti peste granita. Mai ales ca era vorba de copii cu varste intre 7 si 17 ani. Au aparut si declaratii ale unor persoane care ar fi asistat la un asemenea trafic insa nu se putea demonstra nimic. Altii sustin ca, intr-adevar, copiii ar putea fi disparuti peste granita, dar din proprie initiativa si din cauza unui spirit de aventura ceva mai ridicat.

A planat apoi suspiciunea si asupra organizatiilor nonguvernamentale sau a fundatiilor mixte romanesti si straine, ce au ca obiect institutionalizarea minorilor si care sunt foarte numeroase la Iasi, semn ca „afacerea merge”. In cele din urma, miercuri, presedintele Comisiei pentru Protectia Minorilor Iasi, care este si secretarul consiliului judetean, a luat taurul de coarne. „Am decis reanalizarea situatiei la toate fundatiile, dorim sa ne fie prezentat orice act pentru fiecare minor implicat in adoptii internationale. Si pentru ca totul sa fie clar, la o masa rotunda, noi, presa si reprezentantii institutiilor si fundatiilor, vom analiza daca este sau nu posibila vanzarea copiilor peste granita, fara acte”, a declarat Serbina.

De ce unii copii fugiti prefera garile, canalele sau boschetii?

Potrivit unei situatii prezentate tot la Comisia pentru Protectia Minorilor Iasi, doar in ultimele saptamani au fost prezenti la Centrul de Primire al Minorilor 25 de copii. Sapte dintre ei erau fugiti din casele de copii, iar patru plecasera de la orfelinate foarte indepartate, din celalalt colt al tarii. Se pare ca acesti minori, cu varste intre 8 si 18 ani, actioneaza la sfatul unor „veterani” care deja controleaza situatia. „Am plecat de la un centru de pe langa Arad, de vreo doi ani. Nu mai stiu nimic de acolo si de cate ori ma cauta politia, scap. Abia acum am fost prins la gara la Iasi, iar dupa vreo trei zile am aflat ca «ai mei» nu stiau nimic de mine. Toti copiii fugiti de la orfelinate sunt sfatuiti de cei mai mari sa ‘dispara’ pe undeva, cat mai departe de locul de unde au fugit”, a spus Ionel, un „copil” de 15 ani, care arata ca la 20, din cauza vietii mizere pe care o duce. Peste 90% dintre cei care au fugit din casele de copii si au fost chestionati ulterior de autoritati sau de presa, au declarat ca nu vor sa se intoarca. Cei mai multi mint ca au fost torturati, numai ca sa scape de casa de copii. In realitate, toti cei care fug de acolo iubesc atat de mult viata din gari, boscheti sau canale, incat nu au chef sa aiba parte de o educatie, trei mese pe zi, un pat curat si alte facilitati de tipul acesta. Pentru ei, chemarea strazii este extrem de puternica…loading...

Adauga un comentariu