Arte vizuale

„Orfanii lui Ceausescu dupa 20 de ani” – carte, film si expozitie, la ICR

Publicat: 28 mart. 2016

Miercuri, 30 martie 2016, de la ora 15.00, la Institutul Cultural Roman are loc evenimentul „Orfanii lui Ceausescu dupa 20 de ani” – prezentari de carte, proiectie de film documentar si expozitie de fotografie.

Organizatorii evenimentului: Asociatia Federeii (Asociatia Adultilor din Casele de Copii) in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si Casa de editura Max Blecher.

Despre literatura scrisa de autori care au cunoscut experienta institutionalizarii, a „federeilor”, vor vorbi in deschidere poetii Nicolae Avram si Claudiu Komartin. Vor fi prezentate volumele de versuri Federeii si All Death Jazz, scrise de Nicolae Avram si semnul la care te vei opri sa bei apa, scris de Aurel Onisor.

Vezi si Tabloul „Bluza albastra” de Tonitza, adjudecat la 35.000 de euro

Discutiile vor fi urmate de proiectia documentarului L’enfant du diable. Bande annonce, realizat de Ursula Wernly Fergui la casa de productie franceza Kanari Film (52′, 2014). Filmul urmareste destinul unei fetite abandonate intr-un leagan de copii din Romania lui Ceausescu si adoptata de o familie de francezi la sfarsitul anilor ’80. Dupa 25 de ani, se reintoarce in Romania in incercarea de a-si regasi parintii naturali. Proiectia documentarului va avea loc in prezenta eroinei, Marion Le Roy Dagen.

Seara va continua cu vernisajul expozitiei „Orfanii lui Ceausescu dupa 20 de ani”, ciclu fotografic realizat de Elisabeth Blanchet. Expunerea lucrarilor va fi facuta in prezenta autoarei. Elisabeth Blanchet este un fotograf si regizor francez, pasionata de studiile fotografice inspirate din realitatile sociale si de portrete. Fotografiile din ciclul „Orfanii lui Ceausescu” au fost realizate pe parcursul a 20 de ani. De-a lungul timpului, Elisabeth a colaborat cu televiziunea Channel 4 si cu revistele L’Etudiant, L’Express, Lonely Planet etc. Expozitia de fotografie va putea fi vizitata la ICR in perioada 30 martie – 13 aprilie 2016.

La final, publicul este invitat sa dezbata temele prezentate impreuna cu Daniel Rucareanu, presedintele Asociatiei Federeii, si invitatii Nicolae Avram, Claudiu Komartin, Marion Le Roy Dagen, Elisabeth Blanchet.loading...

Adauga un comentariu