Secretele istoriei

Organizarea interna a „Hoardei de Aur”

Publicat: 05 ian. 2015
3

Stapanul suprem al Hoardei era hanul, ales de kurultai (sau kuriltai), dintre urmasii lui Batu Han. Prim-ministrul era tot de etnie mongola, fiind numit „printul printilor”, ori „beqler-beq” (sau begler beg). Ministrii sai erau vizirii. Guvernatorii locali, baskakii, erau responsabili pentru strangerea darilor si pastrarea ordinii. Nu se facea deosebire intre administratiile civila si militara.

Vezi si Hoarda de Aur – Originile mongole

Hoarda s-a transformat treptat dintr-o societate nomada intr-una sedentara, Saraiul devenind una dintre cele mai prospere si mai puternic populate metropole ale epocii. La inceputul secolului al XIV-lea, capitala a fost mutata la Sarai Berke, care a devenit unul dintre cele mai mari orase ale lumii medievale, cu peste 600.000 de locuitori.

Vezi si „Hoarda de Aur” si tatarii din Crimeea

In ciuda incercarilor rusesti de prozelitism crestin, mongolii au ramas la traditiile lor animiste pana cand Uzbek Han (Üzbek sau Özbek) (1312-1341) a decis impunerea Islamulului ca religie de stat a Hoardei. Mai multi cnezi rusi, intre care Mihail al Cernigovului si Mihail al Tverului, au fost martirizati pentru refuzul de a se inchina la idoli, dar in general hanii erau toleranti cu crestinii si pana la urma au scutit Biserica Ortodoxa Rusa de impozite.

Adauga un comentariu