Coronavirus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu este de acord cu impunerea pașapoartelor de vaccinare

Publicat: 06 apr. 2021
Pașaport COVID-19
Pașaport COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu susține în prezent utilizarea „pașapoartelor de vaccin” pentru călătorii din cauza grijei cu privire la echitate.

Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgență al OMS, a declarat că este îngrijorat că o astfel de cerință ar putea agrava problemele privind echitatea vaccinului.

El a declarat reporterilor că OMS sprijină certificatele de vaccin ca o modalitate de a furniza o evidență medicală pentru persoanele care au fost vaccinate, dar problema capătă o altă dimensiune atunci când certificatele sunt utilizate pentru a putea merge la serviciu, la școală sau pentru a călători.

Ryan a spus că până când mai multe țări vor avea acces egal la vaccinuri, nu ar fi etic să se solicite dovada vaccinării pentru călătorii.

„Avem deja o problemă uriașă a echității vaccinurilor în lume. Impunerea cerințelor pentru certificarea vaccinării înainte de călătorie ar putea amplifica inechitatea. Dacă nu aveți acces la vaccin într-o țară, veți deveni izolați ca țară pe măsură ce intră pașapoartele de vaccinare în uz”, a declarat acesta.

Margaret Harris: „La acest moment, nu avem suficiente informații care să arate că vaccinul previne transmiterea pentru a spune că aceasta ar fi o strategie eficientă”

Mike Ryan a mai remarcat că există încă întrebări persistente cu privire eficacitatea și scopul vaccinurilor.  El a spus că grupurile de lucru ale agenției continuă să discute problema și recomandarea ar putea fi revizuită.

Purtătoarea de cuvânt a Organizației Mondiale a Sănătății, Margaret Harris, a declarat de asemenea că agenția nu sprijină pașapoartele de vaccin pentru călătorii.

„La acest moment, nu avem suficiente informații care să arate că vaccinul previne transmiterea pentru a spune că aceasta ar fi o strategie eficientă. În al doilea rând, este vorba şi despre problema echitații. În prezent, nu toată lumea are acces la vaccinuri şi există grupuri în societate care sunt excluse.

În multe ţări, spre exemplu, femeile însărcinate nu primesc vaccinul sau copiii sub 18 ani, există mulţi oameni care sunt imunocompromişi, mulţi oameni care nu-l pot primi şi, desigur, lipsa accesului la vaccin în multe ţări”, a precizat purtătorul de cuvânt al OMS, Margarest Harris.

Certificatul verde de vaccinare

Începând cu 1 iunie 2021, Uniunea Europeană intenționează să introducă în uz certificatul de vaccinare. Conform informațiilor furnizate acest document nu este unul discriminator ci care doreșete să standardizeze certificatele eliberate la nivel european pentru a fi folosite drept o dovadă de călătorie.

Cu ajutorul acestora se poate face dovada vaccinării, a trecerii printr-o infectare cu noul coronavirus sau a efectuării unui test PCR.

„Vrem să ajutăm statele membre să reinstituie libertatea de mișcare, într-un mod responsabil şi în care putem să avem încredere.

Am adoptat o comunicare comună către o redeschidere graduală a granițelor, ce subliniază punctele importante pe care trebuie să le avem în vedere, măsurile pe care trebuie să le luăm de la stare, tratamente şi vaccinuri.

Aceste puncte au scopul de a ne ajuta la redeschiderea granițelor, dar o precondiție pentru redeschiderea granițelor este vaccinarea. De aceea doresc să vă ofer câteva informații în legătură cu eforturile noastre de vaccinare.

Suntem cu două săptămâni înainte de finalul primului trimestru de la începutul vaccinării în UE. Aşa cum era de așteptat, debutul a fost dificil, dar am făcut progrese”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Bruxelles, la mijlocul lunii martie.

Comentarii
  • Vaccinarea NU este obligatorie, dar, daca nu esti vaccinat NU esti liber; sa calatoresti, unde vrei, cand vrei, intr-o prima faza si apoi vor urma si alte constrangeri, ceea ce inseamna ca scopul vaccinarii este altul.

Adauga un comentariu