Actualitate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că varianta coronavirusului Omicron prezintă un risc ridicat de creștere a infecțiilor pe tot globul

Publicat: 30 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Organizația Mondială a Sănătății OMS a avertizat că varianta coronavirusului Omicron prezintă un risc ridicat de creștere a infecțiilor pe tot globul
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) confirmă, în raportul săptămânal publicat marți, transmiterea comunitară susținută în România a variantei Omicron a SARS-CoV-2

Varianta ar putea duce la consecințe grave în unele regiuni, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Îngrijorările vin în contextul în care Omicron este o tulpină mult mai agresivă decât cele apărute până acum, răspândindu-se mai repede.

Șeful organizației, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a reînnoit un apel pentru un impuls global pentru a aduce vaccinuri către națiunile mai sărace. Covid-19 „nu a terminat cu noi”, a avertizat el.

 

Omicron a fost detectată în Africa de Sud iar Organizația Mondială a Sănății crede că reprezintă un risc ridicat de creștere a infecțiilor la nivel mondial

Varianta a fost detectată în Africa de Sud la începutul acestei luni, dovezile inițiale sugerând că are un risc mai mare de reinfectare. Africa de Sud a fost lăudată pentru raportarea promptă a variantei. „Omicron are un număr fără precedent de mutații în vârf, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potențial asupra traiectoriei pandemiei”, a spus OMS.

Vorbind luni, Dr. Tedros a spus că oamenii de știință din întreaga lume lucrează pentru a descoperi dacă noua variantă este asociată cu transmitere mai mare, risc de reinfecție și cum reacționează la vaccinuri.

„Însăși urgența lui Omicron este un alt memento că, deși mulți dintre noi cred că am terminat cu Covid-19, nu s-a terminat cu noi”, a spus el.

El a adăugat că încă nu au fost legate decese de noua variantă. Au fost deja raportate cazuri într-un număr de țări, inclusiv Canada, Regatul Unit, Portugalia, Belgia și Țările de Jos.

Noua variantă a determinat Regatul Unit, UE și SUA să emită o interdicție de călătorie în țările din Africa de Sud – o decizie criticată de președintele Africii de Sud Cyril Ramaphosa. Japonia a anunțat că își închide granițele pentru noi vizitatori străini de la miezul nopții de marți, în timp ce Australia și-a întrerupt planul mult așteptat de a reduce restricțiile la frontieră.

Călătoria în Australia pentru studenții internaționali și „lucrători calificați” care dețin vize trebuia să înceapă din nou miercuri, dar acum a fost amânată până pe 15 decembrie. Israelul a interzis, de asemenea, intrarea străinilor în țară.

În Marea Britanie, vaccinurile de amplificare Covid vor fi oferite tuturor persoanelor de peste 18 ani pentru a ajuta la oprirea unui nou val condus de Omicron.  De asemenea, SUA au urmat exemplul, Joe Biden le-a spus americanilor să continue să se vaccineze. De asemenea, el a îndemnat oamenii să poarte măști în interior. Dar Biden a mai spus că nu a anticipat alte restricții de călătorie sau blocări în SUA în acest moment.

Au fost peste 261 de milioane de cazuri și cinci milioane de decese pe tot globul de când a început pandemia în 2020, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.

Cât de îngrijorați ar trebui să fim din cauza Omicron, noua tulpină de COVID-19 apărută în Africa

Varianta a fost numită Omicron de către Organizația Mondială a Sănătății, urmând tiparul numelor de cod grecești precum variantele Alpha și Delta.

Este, de asemenea, incredibil de puternic mutat. Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare la Epidemii din Africa de Sud, a spus că există o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de alte variante care au circulat.

„Această variantă ne-a surprins, are un salt mare în evoluție [și] multe alte mutații la care ne așteptam”, a spus el.

Într-un briefing pentru presă, profesorul de Oliveira a spus că au existat 50 de mutații în total și mai mult de 30 la proteina spike, care este ținta majorității vaccinurilor și cheia pe care virusul o folosește pentru a debloca ușa în celulele corpului nostru.

Belgia este prima ţară europeană care anunţă că a descoperit un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529 (Omicron), vineri, un bărbat care a revenit din Egipt la 11 noiembrie, relatează AFP.

 

Adauga un comentariu