Magazin

Originea virusului HIV, IDENTIFICATA de o echipa de cercetatori. Iata unde a aparut prima data

Publicat: 22 iun. 2016
1
O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Oxford a realizat un studiu complex in care sustine ca virusul HIV a aparut pentru prima data in zona orasului Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, in jurul anilor ’20. Se presupune ca virusul HIV a aparut pentru prima data in zona orasului Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, in jurul anilor ’20. Pana recent, nu s-a stiut care este originea exacta a agentului patogen si nici cum acesta s-a raspandit in randul populatiei locale, insa o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Oxford a descifrat misterul, realizand un studiu complex, pe care l-a publicat de curand in revista Science Magazine.
In urma cu 80 de ani, Kinshasa era colonie belgiana si purta numele „Leopoldville”. Cei aflati in cautarea unui trai mai bun veneau aici sa faca bani sub orice forma, inclusiv prin practicarea comertului cu sclavi sexuali. In timp, datorita dezvoltarii industriei feroviare, aceasta indeletnicire a luat proportii, iar, odata cu ea, un nou virus se raspandea rapid in randul celor care calatoreau in tarile africane. In momentul de fata, se cunosc doua ramuri ale virusului HIV („Human Immunodeficiency Virus” = „Virusul Imunodeficientei Umane”). Prima dintre acestea este cea a grupei M a viruslui HIV-1, este originara din zona Kinshashei si este responsabila pentru 90% din totalul infectiilor raspandite la nivel global. Cea de-a doua este cea a grupei O a virusului HIV-1 si isi are originile in regiunile apropiate ale capitalei congoleze.
Comparand doua secvente genomice si numarand diferentele dintre ele, cercetatorii au putut afla momentul in care grupurile de cromozomi au avut, pentru ultima data, o origine comuna. Rezultatele investigatiei au confirmat ipoteza cunoscuta deja in randul oamenilor de stiinta: virusul HIV a aparut in zona orasului Kinshasa, in jurul anului 1920.Adauga un comentariu