Carte

ORORILE Bataliei de la Stalingrad

Publicat: 08 ian. 2014
Cartea, Stalingrad protocols, prezinta interviuri adunate de la sute de veterani de razboi, declaratii care nu au fost publicate pana acum, ca sa nu stirbeasca imaginea eroismului sovietic. Autorul cartii, istoricul Jochen Hellbeck, a primit acces la arhiva Academiei de Stiinte Sovietice, mai exact la peste 10.000 de pagini de documente referitoare la batalie, asa ca unul dintre miturile distruse de noua carte este acela ca soldatii rusi ar fi luptat mai mult de frica si ca aproximativ 13.000 de soldati ar fi fost executati pentru lasitate, insa numarul real nu depasea 300, sustine istoricul, potrivit jurnalul.ro.
Detaliile bataliei sunt socante. Armata a 6-a germana, care cucerise Polonia si Franta, a fost distrusa la Stalingrad, soldatii fiind nevoiti sa recurga la canibalism pentru a supravietui. Ascunsi printre ruine si in plina iarna, au fost nevoiti sa suporte temperaturi de -40 de grade Celsius.
Una dintre cele mai sangeroase batalii din cel de-al Doilea Razboi Mondial a durat sase luni, sfarsindu-se pe data de 31 ianuarie 1943, cand maresalul Fredrich Paulus s-a predat sovieticilor, in ciuda ordinului direct primit de la Hitler, prin care ii spunea sa se sinucida.
Ajutorul maiorului, Anatloy Zoldatov isi aminteste: ” Mizeria si excrementele umane erau pana la nivelul taliei. Nu-mi venea sa cred. Existau doua toalete pe care scria: ”Interzis rusilor”.
 Un rol important l-au avut si ofiterii politici din Partidul Comunist, care mergeau pe front si se laudau de curajul soldatilor si ii incurajau sa lupte, spunandu-le ca batalia are loc pentru salvarea unor civili pe care germanii vor sa-i captureze.
Dincolo de toate, poate cea mai emotionanta marturie este cea a capitanului Nikolai Aksionov. El spune ca s-a simtit vinovat dupa ce a ucis primul soldat german, insa apoi totul s-a schimbat: ” M-am gandit la poporul meu si am inceput sa-i impusc pe germani fara mila. Devenisem un barbar, ii uram”
In Batalia de la Stalingrad peste 1 milion de soldati si-au pierdut viata, iar ambitiile lui Adolf Hitler de a cuceri Uniunea Sovietica au fost defintiv spulberate.
Potrivit Daily Mail, cele mai multe victime au fost in randul soldatilor rusi. Numai 150.000 de germani au murit in aceasta batalie, alti 110.000 s-au predat, insa din acestia numai 5.000 au supravietuit temutelor gulaguri si s-au intors apoi in Germania.
Germania a pierdut un sfert din intregul sau material de lupta: arme, munitie, tancuri. Zile in sir dupa infrangere, magazinele si restaurantele din Berlin au ramas inchise, in semn de respect.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit