News Flash:

Oscar pentru imagine

3 Octombrie 1999
1292 Vizualizari | 0 Comentarii
•Camera de Comert si Industrie din Iasi si-a premiat membrii cu cele mai bune rezultate economice pe anul 1998 •Desi au lipsit oficialitatile evenimetul a fost un succes de imagine •De la festivitatea de premiere au lipsit, ca si in alti ani, unele firme premiate, perfomerii fiind insa prezenti

Ieri, 1 octombrie 1999, in cadrul festiv asigurat de Restaurantul "Unirea" a avut loc premierea firmelor cu cele mai bune rezultate pe anul economic 1998. Topul a confirmat competenta unor firme cu renume pe plan regional si local, aflate, unele dintre ele, la cea de-a treia situare pe primul loc al clasamentului la categoria de marime si domeniu proprii, dar a lasat loc si pentru "out-side"-ri, nu toate numele noi fiind insa surprize pentru observatorii vietii economice locale. Evenimentul, monden si, in acelasi timp, reper al vietii economice locale, a fost o reusita, dupa cum apreciaza Alexandru Budel, directorul departamentului Informare din cadrul C.C.I- Iasi: "Cu toata modestia, organizarea este, in fiecare an, mai buna decit in anii precedenti. Evident, fiecare lucru este perfectibil, dar pentru noi succesul acestei initiative este foarte important, la fel de importanta fiind si pentru firme clasarea cit mai buna in topul elaborat de noi". Precedata de ceremonii similare in Suceava, Piatra Neamt si Bacau, decernarea premiilor pentru cele mai performante firme din Iasi a fost caracterizata drept o reusita si de Dumitru Malasinca, directorul Agentiei Romane de Dezvoltare si de Aurel Vainer, prim-vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.
Structurat pe 14 domenii de activitate, topul a consacrat, in functie de dimensiuni - intreprinderi foarte mari, mari, mijlocii si mici - firmele Antibiotice S.A , Ceramica S.A, Compania Conex si Moldochim S.A. (industria extractiva si prelucratoare), Asam S.A. si IMA S.A. (constructii de masini utilaje si echipamente), Exclusiv S.A. (mijlocii) si Melcret Fonoterm S.A. (Constructii de masini utilaje si echipamente), Aurora S.A., Textila S.A., Crescento S.R.L. si NGM Leonard S.R.L. (industrie usoara), Polirom S.A. (mijlocii) si Dom-Prodtrans S.R.L. (mici) pentru industria lemnului, celulozei si hirtiei, Vinia S.A., Bruni Food Products S.A., Tehnomex S.A. (industria alimentara), Constructii Feroviare S.A., Conest S.A., Comp. pentru Constr. Alex S.A. si Ken Ken SRL (constructii), Federal Coop O.C. si Alimentara S.A. (comert intern), Gastrocom S.A., Totem Turism S.R.L. si Transmuntean S.R.L. (turism), Presum Proiect S.A. si Gon S.R.L. (servicii profesionale), Print Color S.A. (mass-media) si Service Socom si Omega Is Comunications S.R.L. (servicii sociale si generale). Se remarca prezenta pe primul loc in trei ani consecutivi in topul celor mai performante firme (pe domenii si dimensiuni) a firmelor Ceramica S.A., Comp. pentru Constr. Alex S.R.L., Exclusiv Company S.R.L., Polirom Co S.A., Constructii Feroviare S.A., NGM Leonard S.R.L., Tehnomex S.R.L. si Textila S.A., societati care au primit premii de excelenta din partea organizatorilor.
Clasamentul elaborat de Camera de Comert si Industrie Iasi, dupa criteriile similare aplicate de camerele de comert din intreaga tara, are, dupa cum apreciaza si Aurel Vainer, "marele merit de a ilustra o situatie obiectiva, topul bazindu-se pe un indicator care insumeaza efectele agregate ale cifrei de afaceri, ratei profitului, marimii investitiilor si ale altor parametri economici, calculul final al marimii acestui indicator sintetic fiind efectuat de un soft specializat, inlaturindu-se astfel influentele subiective. Are, astfel, loc si o evaluare cantitativa a activitatii societatilor, dar, in primul rind, una calitativa, trasatura care lipseste altor clasamente". Aurel Vainer a adaugat ca "o inovatie in ceea ce priveste topul elaborat de Camera de Comert si Industrie din Iasi este caracterul elitist al selectiei, in clasamentul final fiind admise doar firmele membre ale Camerei. Alegerea este justificata, daca avem in vedere ca, prin comparatie cu celelate firme inregistrate, acestea concentraza ectivitatea economica locala" . Dupa parerea prim-vicepresedintelui C.C.I a Romaniei, performantele firmelor iesene prezente in top reprezinta, prin comparatie cu rezultatele celorlalte firme din tara, o garantie ca, in ciuda situatiei economice defavorabile (la nivel national, dar, mai ales, local), o garantie pentru potentialii investitori, mediul economic local avind o dinamica peste medie, dovada fiind rezultatele firmei Constructii Feroviare S.A. la nivel national.
Neajunsurile, dincolo de absenta la ceremonie a unor firme sau a conducatorilor orasului, constau in absenta totala din clasament a firmelor din agricultura, precum si faptul ca, desi criteriile de evaluare au ramas relativ aceleasi, tot mai putine firme reusesc sa satisfaca standardele de calitate impuse de C.C.I.: "Daca anul trecut am avut 55 de categorii (11 domenii si cite cinci clase de marime), anul acesta am avut 56 de categorii (14 domenii si cite patru clase de marime), dar un numar mai mic de laureati, cu circa 15 firme mai putin. Este si aceasta o reflectare a situatiei economice defavorabile, firmele luptind din greu pentru supravietuire" a apreciat Alexandru Budel. In plus, topului ii lipseste perspectiva dinamica, influenta inflatiei si a altor factori conjuncturali determinind o comparabilitate redusa a datelor de la un an la altul, Aurel Vainer declarind ca acesta este un minus care va fi corectat in viitorul apropiat.
Alec DANILA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1292 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013551 (s)