Magazin

Osteoporoza duce la mai multe internari decat diabetul, infarctul sau cancerul la san

Publicat: 20 oct. 2013
1

Una din trei femei trecute de 50 de ani sufera de osteoporoza, o boala care nu doare, dar provoaca mari probleme. Fracturile cauzate de aceasta boala provoaca mai multe internari in spital decat afectiuni grave ca diabetul, infarctul sau cancerul la san. Vestea buna pe care o au medicii este ca tratamentele moderne pot opri evolutia bolii, iar schimbarea stilului de viata face minuni.

Fara ac, fara intepaturi, fara sange, fara durere. Un aparat care masoara dentistatea osoasa este tot ceea ce ii este necesar unui medic pentru a pune diagnosticul de osteoporoza.

Statisticile arata ca una din trei femei trecute de 50 de ani sufera de osteoporoza. Dupa menopauza, nivelul hormonului numit estrogen scade, iar oasele devin fragile. Boala nu are simptome, asa ca, fara o monitorizare regulata, cele care sufera de aceasta afectiune afla prea tarziu diagnosticul.

„Oasele se subtiaza si, de obicei, apare fractura. Oamenii vin de regula in spital pentru o fractura, pentru ca osteoporoza nu doare, asta e cea mai mare problema”, spune medicul Alin Sarbu.

Asa ca numarul internarilor pacientilor cu fracturi cauzate de aceasta boala este mai mare decat cel al bolnavilor care sufera de afectiuni grave ca diabetul, infarctul sau cancerul la san. Un sfert din pacientii care au suferit o fractura de sold mor in primul an dupa producerea acesteia. In plus, cei care supravietuiesc unei asemenea leziuni se confrunta des cu pierderea mobilitatii si a independentei. De aceea, odata descoperita osteoporoza, trebuie inceput tratamentul.

Primul pas este schimbarea stilului de viata. Miscarea, excercitiile fizice si o alimentatie bogata in minerale sunt esentiale.

„Cand spun miscare, ma gandesc la plimbarea din parc, la excercitiile la aparatele din parc, la vizite, treburile casnice adaptate nevoilor, dar ma gandesc si la un progtram de kinetoterapie care urmareste sa lucreze articulatiile la nivel de mobilitate, dar si muschii la nivel de tonus”, explica specialistul kinoterapeut Ana Maria Florescu.

Pe langa varsta, fumatul si consumul de alcool sunt factori de risc care agraveaza osteoporoza.

Sursa: digi24.ro

Adauga un comentariu