WoW!

Oţet alb – 5 utilizări în bucătărie, de care sigur nu știai

Publicat: 08 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Oţet alb - 5 utilizări în bucătărie de care sigur nu știai
Căpșunile pot conține până la 17 chimicale, adăugate pentru ca fructele să reziste transportului din import

Oricine are în casa măcar o sticlă de oţet. Este bun pentru acrit, pentru salate, dar şi pentru a stinge un eventual incendiu, mai ales la sobele clasice. Ştiai însă că îl poţi folosi şi pentru alte lucruri? Haideţi să descoperim astăzi utilizări în bucătărie când vine vorba de oţet alb.

I se mai spune şi oţet distilat. E folosit nu doar în bucătărie, ci şi în curte şi grădină. Oțetul alb standard este o soluție clară care conține în general 4-7% acid acetic și 93–96% apă. E obţinut prin fermentarea alcoolului din cereale şi nu conţine aşa de mulţi nutrienţi. În schimb, i se pot adăuga diverşi nutrienţi, precum drojdia şi fosfaţii.
Descoperim împreună 3 utilizări în bucătărie.

Spală căpşunile cu oţet alb

În perioada aceasta, tarabele din pieţe sunt pline de căpşuni. Aromate, dulci şi cu o culoare foarte frumoasă, ele atrag orice privire. Totuşi, trebuie să avem grijă. Multe provin din import şi sunt tratate cu pesticide, pentru a rezista transportului. Se spune că pot conţine peste 10 tipuri de chimicale. În unele cazuri, cifra ajunge şi la 17. Aşadar, enorm de multe chimicale într-un fruct destul de mic. Ca să le cureţi cât mai bine, se recomanda spălarea lor într-un mix de apă şi oţet alb. Se pune 90% apă şi 10% oţet alb. Apoi se cufundă fructele în mix pentru minim 20 de minute. După aceea, căpşunile se trec pe sub un jet de apă rece. Dacă laşi la decantat mixul cu oţet, este posibil ca, după vreo oră, să observi un strat ciudat la fundul vasului. Specialiştii spun că e vorba de reziduuri de pesticide.

Ajută la coacere

Tot ce trebuie să faci este să îl amesteci cu puţin bicarbonat de sodiu. Aşadar, este ideal de utilizat ca agent de îngroşare pentru produsele care necesită coacere. Secretul consta în faptul ca oţetul, fiind acid, reacţionează cu soda alcalină de copt şi eliberează dioxid de carbon care ajută la creșterea produselor coapte.

Desfundă ţevile

Pentru asta ai nevoie de un mix de: 1 cană de bicarbonat de sodiu (200 g), sare (1 cană / 200 g), 1 cană de oțet alb (250 ml) şi 1 litru de apă clocotită. Toarnă totul în chiuvetă (cu excepţia apei clocotite), lasă să acţioneze în jur de 10 minute, apoi adăugă apă clocotită.

Dezinfectează podeaua din bucătărie

Pentru acest lucru ai nevoie de o soluţie făcută din: 1 cană de oțet alb (250 ml), 1 cană de apă caldă (250 ml), 10 picături de ulei esențial de arbore de ceai şi o sticlă cu pulverizator.
Amestecă toate ingredientele şi pulverizează pe podeaua (gresie) curată. Apoi şterge bine şi îndepărtează totul cu o cârpă curată. Simplu, uşor şi rapid.

Dezinfectează frigiderul

Frigiderul capăta miros neplăcut în timp, din cauza resturilor de mâncare. Ca să nu tot foloseşti diverse substanţe chimice, prepara o soluţie. Iată din ce anume: 1 cană de apă caldă (250 ml), 1 cană de oțet alb (250 ml). Amestecă totul şi toarnă într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizează pe suprafaţa interioară a frigiderului, lasa să acţioneze în jur de 10 minute, apoi şterge bine folosind o cârpă din microfibrĂ.

Știai că… poți albi ouăle cu coaja maro numa prin simpla cufundare în oțet alb? Mai mult, te poate ajuta să prepari oțet de trandafiri. Ai grijă să plantezi toamna trandafiri, iar primăvara să pui bicarbonat de jur împrejurul lui. Astfel, ții la depărtare dăunătorii și îți asiguri o recoltă frumoasă de flori. Din acestea, mai apoi, faci oțetul de trandafir.

Adauga un comentariu