Sanatate

Otita la copii. Cum să îi protejăm pe cei mici de această afecțiune

Publicat: 04 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Otita la copii. Cum să îi protejăm pe cei mici de această afecțiune
Otita la copii apare frecvent în sezonul rece, însă există câteva metode eficiente pentru a-i scăpa pe cei mici de durere.

Otita la copii este una dintre cele mai chinuitoare afecțiuni și apare cu precădere în sezonul rece. Otita reprezintă inflamația urechii și a timpanului în urma unei infecții cu diferite bacterii. La copii, Trompa lui Eustachio nu este complet dezvoltată, fapt care favorizează acumularea de lichid în interiorul urechii. Iată cum putem să îi protejăm pe cei mici de această afecțiune.

De ce apare otita la copii și care sunt principalele simptome

Fiecare persoană s-a confruntat măcar o dată cu otita, o afecțiune frecventă a urechii. În cazul celor mici, aceasta apare de nenumărate ori în copilărie. Mai mult, otita apare și la copiii cu vârsta mai mică de trei ani.

Otita la copii apare în urma unei infecții bacteriene, iar dacă această afecțiune nu este tratată la timp, poate cauza probleme grave de sănătate. Printre acestea pot fi perforarea timpanului, probleme de auz și echilibru, dureri de cap și stări de amețeală.

Această afecțiune a urechii se caracterizează prin prezența unui lichid la nivelul urechii, însă treptat simptomele sunt din ce în ce mai acute.

Principalele cauze ale apariției otitei sunt expunerea la frig, probleme ale sistemului imunitar, contactul cu o colectivitate în care există persoane răcite sau care au otită, disfuncție a Trompei lui Eustachio, probleme nazale și faringiene provocate de infecții respiratorii, alergii, sinuzite.

Odată declanșată otita la copii, aceștia manifestă simptome ușor de recunoscut. Cei mici devin extrem de agitați, nu au poftă de mâncare și au stări febrile. De asemenea, au dureri de ureche, probleme de auz și de echilibru, dureri de cap severe.

Cum putem să îi protejăm pe cei mici de otită

Otita la copii este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni, însă există câteva metode simple care îi protejează pe cei mici de această problemă supărătoare. Deși este o afecțiune ușoară, poate cauza probleme grave dacă nu este tratată la timp.

Pentru a evita apariția otite medicii recomandă curățarea corectă a urechii, tratarea la timp a răcelii, gripei și virozelor respiratorii, evitarea zonelor aglomerate în sezonul rece, adoptarea unei alimentații echilibrate și sănătoase care contribuie la creșterea sistemului imunitar, dar și evitarea expunerii la frig și temperaturi scăzute.

Otita este o afecțiune dureroasă a urechii, iar pe timpul nopții intensitatea durerii crește. În cazul otitei la copii se recomandă consultul imediat la un medic specialist pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

După un consult amănunțit medicul recomandă un tratament medicamentos și manevre locale de aspirație a lichidului din interiorul urechii. Recuperarea este una de durată, de aceea este importantă vizita imediată la medic după ce apar primele simptome de otită.

Pe lângă medicamentele cu caracter inflamator sau antibioticele locale, pentru calmarea durerii este eficientă aplicarea la nivelul urechii a unui săculeț cu sare încălzit înainte.

Mai mult, în tratarea otitei la copii sunt recomandate și câteva remedii naturiste simple și eficiente. Acestea se utilizează cu acordul medicului deoarece în cazul în care această afecțiune a urechii este într-un stadiu grav, tratamentul naturist nu este suficient.

Printre cele mai cunoscute remedii naturale se numără apa oxigenată, uleiul de usturoi și uleiurile esențiale calmante pe bază de lavandă. Acestea se aplică cu ajutorul unei pipete în interiorul urechii și ajută la calmarea durerii.

O altă afecțiune frecventă în rândul copiilor și adulților este durerea de cap. Aceasta este declanșată de numeroși factori, dar putem scăpa imediat de dureri dacă apelăm la câteva metode și tratamente simple.

La fel de supărătoare sunt și durerile de stomac, acestea reprezentând de multe ori un semnal de alarmă pentru o problemă gravă de sănătate.

Otita la copii apare frecvent în sezonul rece, însă există câteva metode eficiente pentru a-i scăpa pe cei mici de durere. Dacă este netratată la timp, această afecțiune a urechii poate declanșa probleme grave. De aceea, se recomandă atenție încă de la instalarea primelor simptome și consultarea imediată a unui medic specialist.

Adauga un comentariu