Vocea farmacistului

Otita medie acuta la copil

Publicat: 11 aug. 2011
7

Otita medie acuta reprezinta inflamatia acuta bacteriana a urechii medii, a carei evolutie spontana este spre supuratie si perforare a timpanului.

Etiologia bacteriana este dominata de infectia cu Streptococcus pneumoniae (28-55% din cazuri). Haemophilus influenzae este responsabil de 20% din cazuri, iar alte bacterii implicate sunt stafilococul, Moraxella, enterobacili Gram negativi.

Manifestari clinice
Boala apare, de obicei, in cursul evolutiei unei infectii acute a cailor respiratorii superioare care dureaza de cateva zile. Principalele 3 semne ale bolii sunt: otalgie, febra si diminuarea auzului (acuzata de copilul de varsta mai mare). La sugar, simptomatologia este nespecifica, otalgia se manifesta prin agitatie, tipat, refuzul alimentatiei, adesea se asociaza varsaturi, scaune diareice, uneori stare toxica. In evolutie poate aparea secretie purulenta in conductul auditiv insotita de obicei de scaderea febrei si ameliorarea tranzitorie a starii generale.

Diagnosticul de precizie este stabilit prin examenul ORL. Este importanta identificarea agentului patogen etiologic prin aspirarea secretiei din casa timpanului (punctie timpanica) si examenul bacteriologic al acesteia, dar astfel tratamentul se intarzie nedorit.

Principalele complicatii ale otitei medii sunt otita medie purulenta cronica si otomastoidita, care pot conduce la afectarea auzului si intarzierea dezvoltarii vorbirii. Procesele supurative intracraniene reprezinta complicatiile de vecinatate cele mai severe ale otitei medii cronice si ale otomastoiditei. Acestea sunt: meningita purulenta (otogena), tromboflebita sinusului lateral, abcesul cerebral, abcesul subdural sau supradural.

Cristina GaftonTratamentul otitei medii supurate consta in drenarea puroiului din casa timpanului prin timpanocenteza, timpanostomie cu plasarea unui tub de drenaj si administrarea de antibiotic.

Tratamentul simptomatic consta in administrare de analgezice, antipiretice, caldura locala, sedare cu Fenobarbital. Vindecarea otitei, confirmata de evolutia clinica si examenul ORL, se asteapta dupa 7-10 zile de tratament antibiotic.

Cele mai multe beneficii se asteapta de la masurile profilactice care sa scada incidenta otitelor si acestea par sa fie reprezentate in acest moment de vaccinarea cu vaccin antipneumococic conjugat.

Adauga un comentariu