Boli si tratamente

Otoplastia, indicatii si riscuri

Publicat: 31 ian. 2012

Corectia la nivelul urechilor este una dintre cele mai cerute operatii estetice. Otoplastia consta in corectia marimii pavilionului auricular, a formei acestuia, precum si a distantei acestuia in raport cu craniu. De asemenea otoplastia corecteaza si anomaliile de la nivelul lobulului urechii precum si distanta dintre acesta si craniu.

Exista mai multe tehnici de corectie, cea mai raspandita este aceea prin care se realizeaza o modelare a reliefurilor de la nivelul pavilionului auricular. Aceasta modelare este insotita adesea de excizia unei portiuni de cartilaj si tegument din spatele urechii, astfel incat toate cicatricile vor fi foarte putin vizibile.

Operatia se face sub anestezie generala sau locala si este urmata de o perioada de vindecrae de 12 zile, moment in care se scoate materialul de sutura. Ete nevoie ca pentru urmatoarele 2 luni de la operatie pacientul sa poarte o bentita elastica care sa mentina pozitia cat mai apropiata a urechilor de craniu, stiut fiind ca imediat dupa ce acestea sunt lasate libere, la cateva luni, ele se vor mai distanta putin. Rezultatul final al operatiei se poate vedea la 6 luni. Este utila utilizarea unguentelor care modeleaza cicatricile pe o perioada lunga de timp, de pana la 6 luni.

Riscurile otoplastiei
Operatia are riscurile oricarei interventii chirurgicale. Urechea este o structura friabila, foarte bogata in cartilaj care trebuie manipulata si tratata intr-un mod mai special. Daca rezervele de cartilaj de la nivelul urechilor sunt epuizate din diverse motive, nu exista alte surse de cartilaj la fel de bun singura alternativ ramanand cartilajul costal. Urechea reprezinta o rezerva extrem de importanta de cartilaj si pentru corectiile de la nivelul nasului si a septului nasal.

Cand este indicate otoplastia
Otoplastia se adreseaza tuturor pacientiilor care au urechile decolate, adica asa numitele „urechi clapauge”, celor la care relieful pavilionului auricular este plat sau celor la care urechile sunt prea mari. De asemenea de corectie pot beneficia si pacientii care au lobulul urechilor este prea mare, prea departat de craniu sau cei la care exista gauri pentru cercei prea mari sau prea multe.

Contraindicatii
Otoplastia este contraindicata pacientilor cu boli grave ale coagularii, cu boli grave infectioase sau dermatologice, celor cu tulburari ale cicatrizarii, pacientilor diabetici, cardiaci, etc.loading...

Adauga un comentariu