News Flash:

Otrava de pe masa

5 Ianuarie 2008
5972 Vizualizari | 6 Comentarii
• Deghizata in tot felul de ambalaje si reclame ademenitoare, in culori pastelate si cu mirosuri apetisante, alimentatia chimizata a patruns in bucataria oricarui iesean • E-urile, colorantii si alte ingrediente din bauturile racoritoare si alte produse alimentare au cele mai daunatoare efecte asupra corpului uman • Chiar daca au mai schimbat din denumirile ingredientelor, producatorii folosesc aceleasi substante, cu aceleasi efecte, dar deghizate sub un nume mult mai atractiv

"In general, bauturile carbogazoase nu sunt recomandate, in special copiilor. Acestea sunt o bomba chimica pentru sanatate. Substantele chimice pe care le contin afecteaza sanatatea celor care consuma frecvent astfel de bauturi. In cantitati considerabile, substantele chimice se acumuleaza si au efecte daunatoare organismului", a declarat Carmen Hura, doctor chimist sef al Laboratorului de Chimie Sanitara

Mii de ieseni ajung in fata doctorilor si acuza lipsa poftei de mancare, anxietate si chiar dureri de oase. Cei mai multi nu sufera de vreo boala grava, dar resimt efectele unui organism slabit de o proasta alimentatie. E-urile, colorantii si alte ingrediente din bauturile racoritoare si alte produse alimentare au cele mai daunatoare efecte asupra corpului uman. Cel mai grav efect este dependenta, caracterizata de o stare de nervozitate pentru cei care nu consuma o cantitate cat de mica din produsul preferat. Sub sloganul "Sucuri naturale" sau "Natural 100%", zeci de producatori vand apa cu zahar si coloranti. Un suc de grapefruit, de exemplu, contine apa si doar 4 la suta suc de grapefruit. In rest, acidifiant acid citric, stabilizatori polifosfat de sodiu, E1450 si E445, conservanti sorbat de potasiu si benzoat de sodiu, chinina, arome naturale si identic naturale. Desi consumatorii il cunosc ca fiind un suc mult mai natural decat celelalte, acesta nu are decat apa si doar patru la suta suc de grapefruit. Un suc de mere contine, pe langa apa si zahar, suc de mere in procent de patru la suta, obtinut din suc concentrat de mere, corectori de aciditate, respectiv acid citric si citrat trisodic, stabilizatorii E466 si guma arabica, aroma, coloranti, E141, curcumina, indulcitorii ciclamat de sodiu si zaharinat de sodiu, conservantii benzoat de sodiu si sorbat de potasiu. Aromele sintetice imita aproape perfect chiar si pe cele naturale, motiv pentru care producatorii le numesc "identic naturale".

 Bauturile carbogazoase - o bomba chimica

 In realitate, alimentele au ramas aceleasi, produse ale unor combinate chimice, cu apa si zahar. Sucurile carbogazoase raman cele mai toxice bauturi racoritoare, cu cele mai daunatoare efecte pentru organismul uman. O sticla de astfel de bautura racoritoare contine, pe langa apa si zahar, dioxid de carbon, suc concentrat de lamaie, dar si, paradoxal, arome de cola si lamaie, acidifianti precum acidul fosforic alimentar, acidul citric, citrat de sodiu, conservantul benzoat de sodiu si nelipsita cofeina. "In general, bauturile racoritoare carbogazoase nu sunt recomandate, in special copiilor. Acestea sunt o bomba chimica pentru sanatate. Substantele chimice pe care le contin afecteaza sanatatea celor care consuma frecvent astfel de bauturi. In cantitati considerabile, substantele chimice se acumuleaza si au efecte daunatoare organismului", a declarat Carmen Hura, doctor chimist sef al Laboratorului de Chimie Sanitara, din cadrul Institutului de Sanatate Publica Iasi. Deghizata in tot felul de ambalaje si reclame ademenitoare, in culori pastelate si cu mirosuri apetisante, alimentatia chimizata a patruns in bucataria oricarui iesean. Chiar daca au mai schimbat din denumirile ingredientelor, producatorii folosesc aceleasi substante, cu aceleasi efecte, dar deghizate sub un nume mult mai atractiv. Unele E-uri coloreaza, altele conserva, altele dau gust, stabilizeaza aroma, altele dau volum si consistenta mancarii. Avand la dispozitie o paleta de 20 de E-uri care coloreaza, unui suc i se poate da orice culoare imaginabila, dar si un grad mai mare de toxicitate. Bauturile racoritoare, chiar si cele care se vor naturale, produse alimentare de toate tipurile contin zeci de aditivi sintetici omniprezenti in aceste produse de larg consum. "Depinde foarte mult cum sunt consumate aceste produse. In general, ele nu sunt toxice, dar pot avea efecte daunatoare daca sunt consumate zilnic, in cantitati mari. Substantele chimice dau o dependenta celor care le consuma, in special copiilor. Recomandabil ar fi ca, in loc de suc, un copil sa bea o cana cu lapte sau un suc natural, din fructe stoarse. Lipseste aceasta educatie a alimentatiei sanatoase. Iesenii prefera sa cheltuie mai mult pentru o alimentatie chimizata, in loc sa dea bani mai putini pentru o hrana cu adevarat naturala", a declarat dr. Mariana Graur, doctor-sef al Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

 Aditivi cancerigeni

Dupa cum afirma unii dintre medicii nutritionisti, multe dintre aceste substante pot cauza boli foarte grave daca sunt consumate frecvent. Astfel, aditivii alimentari E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330 produc cancer. Aditivii E250, 251, 252 afecteaza vasele de sange, aditivii suplimentari E230, 231, 232, 233 produc boli de piele, iar E311 si E312 ataca sistemul nervos. Aditivii alimentari E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407, din sucuri si inghetata, pot produce tulburari digestive, precum indigestie, voma sau colici abdominale. E330 produce afectiuni ale cavitatii bucale, are actiune cancerigena puternica si se gaseste in aproape toate sucurile din comert. Aditivul alimentar E123 se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. Din aceeasi categorie face parte si E110, care intra in componenta dulciurilor. In o parte din tarile europene si in Statele Unite ale Americii, acesti aditivi au fost interzisi. "Majoritatea bauturilor racoritoare au o anumita cantitate de acid fosforic. Daca sunt consumate ocazional nu isi vor produce efectele, dar daca sunt consumate frecvent au efecte grave asupra organismului uman", a afirmat dr. Carmen Hura.

aditivi cancerigeni
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (6)

seser  | #26785
fumatul este daunator si va fi interzis total in spatiile publice, desi, de exemplu, 85% dintre clientii cafenelelor sunt fumatori. Democratie, 15% hotarasc, iar majoritatea se supune.
De ce nu sunt interzise, sub amenintare PENALA otravirile cu E-uri la care sunt supusi mai ales copiii nostri care nu au inca discernamanrtul necesar de a se feri de aceste substante? Produsele otravite sa fie TOTAL INTERZISE, iar comerciantii care inca le mai admit la vanzare sa isi piarda autorizatiile de functionare.
Daca fumatorii nu-si mai pot sorbi cafeluta decat pe terase, atunci si magazinele alimentare sa fie ZONE INTERZISE pentru E-uri.
Baky  | #26786
Domnilor, de ce nu le scoateti de pe piata? Oamenii de unde sa stie ce ingrediente folosesc ei.
Nelamurita!  | #26787
Oameni buni, daca sint atit de toxice, si cred ca sint, de ce NU SINT INTERZICE? Nu se gaseste nici un medic care sa realizeze un proiect de lege privind interzicerea acestor E-uti? Totusi e vorba de sanatatea populatiei unei tari intregi. Chiar nu mai intereseaza pe nimeni soarta noastra?????
raluca  | #26788
Daca sunt cancerigene, de au voie sa le foloseasca? Nu exista nici un for superior sa le interzica? Chiar sanatatea noastra , a romanilor, nu intereseaza pe nimeni? Se urmareste doar o imbogatire si atat? Pacat de noi.
cristina  | #26789
nici nu stii ce sa mai crezi pt. ca medicii se contrazic intre ei :unul spune ca nu e bine sa consumam grasimi -altul spune ca daca nu consumam grasimi ne distrugem creierul ,unul spune ca zaharul nu este bun(sa consumam zaharina)-altul spune ca zaharina e cancerigena...nici nu stii ce sa mai crezi. Si apoi la cite reclame se dau la tv la produsele alimentare (sucuri ,cipsuri,bomboane) spune-i copilului ca nu sunt bune.Te crede?
K Melinda  | #111440
In zilele moderne , cercetarile avansate au permis sa stim mai mult,dar este ingrijorator, pentru ca ne afecteaza judecata si luarea de decizii.Ce sa mananci, ce sa bei, ne mai vorbind de medicamentele administrate la copii, cate substante nocive contin( ex Ospamox)Pai atunci, ne otravim copii , nu le vindecam...
Alta chestie , la noi in tara nu se interzic anumite substante, doar afacerile sa mearga....
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2098 (s) | 23 queries | Mysql time :0.079414 (s)

loading...