National

Oxford Analytica: Proiectul Rosia Montana ar putea DARAMA GUVERNUL

Publicat: 25 sept. 2013
1

Protestele impotriva planului de a deschide cea mai mare mina din Carpatii de Vest continua pe intreg teritoriul Romaniei, reusind sa induca multa confuzie la nivelul Guvernului, scrie Oxford Analytica.

Premierul Victor Ponta si-a schimbat punctul de vedere public de cel putin trei ori pe tema oportunitatii proiectului de exploatare miniera, iar disensiunile din randul coalitiei de guvernare au scos la iveala o forma haotica de a lua decizii publice, astfel ca dubiile cresc in privinta fezabilitatii planurilor de privatizare pentru sectorul energetic care sunt legate de cautarea finantarii internationale.

Afacerea RMGC scoate la iveala oportunismul unei elite transpartinice, iar prea putini dintre membrii acesteia par preocupati de protejarea mediului sau a consecintelor negative asupra statului.

Premierul a pierdut deja autoritate. Planurile USL de revizuire a Constitutiei ar putea cadea victima tensiunilor permanente din coalitie. In acelasi timp, nervozitatea printre investitorii straini ar putea distruge si asa fragila revenire economica.

Un guvern nehotarat planuieste sa paseze Parlamentului decizia finala pe tema controversatului proiect de la Rosia Montana. Coalitia PSD- PNL ar putea sa nu mai aiba viata lunga in conditiile in care pozitiile celor doua formatiuni pe acest subiect sunt categoric divergente. Romanii din clasa de mijloc si tinerii, scandalizati de aceasta controversa, ar putea intra pe scena politica cu o noua formatiune, daca vor iesi la iveala lideri potriviti si o platforma comuna.

Controversata tema a exploatarii cu cianuri a aratat fragilitatea USL. Pe 16 septembrie, Ponta a declarat ca nu il va sustine activ pe Antonescu la alegerile prezidentiale, in timp ce liderul PNL a afirmat ca nu va fi papusa PSD daca va castiga scrutinul. S-au impacat in ziua urmatoare, premierul temandu-se de lovitura ce ar putea fi provocata de intrarea PNL in opozitie.

In cazul unui „divort”, lui Ponta ii va fi imposibil sa aranjeze o alta coalitie dominata de partidul sau. Planurile ambitioase pentru o noua Constitutie, deja amanate, ar putea ramane definitiv la sertar.
sursa: realitatea.net

Adauga un comentariu