Sanatate

Ozempic este bun pentru slăbit? Părerile medicilor și sfaturi de pe forum

Publicat: 22 sept. 2022
o femeie care se cântărește
Chiar dacă studiile de specialitate confirmă că medicamentul ajută și la slăbit, unii medici sunt de părere că un program alimentar adecvat și multă mișcare ar avea efecte mai benefice pe termen lung.

Ozempic, o soluție injectabilă special creată pentru pacienții cu diabet de tip 2, a ajuns în atenția celor care vor slăbească. Iată cum funcționează acest medicament, ce părere au medicii de faptul că oamenii vor să îl folosească pentru pierderea în greutate și câteva sfaturi de pe forum.

Ozempic (semaglutida) este un medicament indicat pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2, insuficient controlat, ca tratament adjuvant la dietă și exerciții fizice. Acesta este administrat sub formă de monoterapie, atunci când metforminul este considerat inadecvat din cauza intoleranței sau contraindicațiilor sau este folosit în asociere cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat.

Cu toate acestea, Ozempic este folosit și de persoanele care își doresc să scape de kilogramele în plus, fapt care nu este agreat de medicii diabetologi.

Ozempic este bun pentru slăbit? Păreri de pe forum

Medicii și farmaciștii atrag atenția asupra faptului că, de câteva luni, foarte mulți oameni le solicită prescrierea medicamentului Ozempic pentru scăderea în greutate, chiar dacă nu suferă de diabet.

Chiar dacă studiile de specialitate confirmă că medicamentul ajută și la slăbit, unii medici sunt de părere că un program alimentar adecvat și multă mișcare ar avea efecte mai benefice pe termen lung. Aceștia avertizează că, după întreruperea tratamentului, kilogramele se întorc de unde au plecat, în lipsa unei alimentații echilibrate și a exercițiului fizic.

Un farmacist din București explică următoarele:

„Pe piaţă există două variante injectabile, sunt medicamente pentru scăderea glicemiei şi se dau exclusiv pe reţetă de la medicul diabetolog sau nutriţionist. El a fost aprobat prima oară în America de către FDA, dar ca efect secundar, nu advers, s-a observat că majoritatea pacienţilor au avut o scădere foarte mare în greutate, uneori chiar de 20 de kilograme, asta în timp de 2-3 luni.

Intervine prin scăderea apetitului, prin gestionarea mai uşor între ceea ce înseamnă saţietate şi consumarea mâncării, în România a fost introdus pe piaţă de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi este folosit în reţete gratuite şi compensate tocmai pentru pacienţii care au probleme cu glicemia, pentru diabetici”, a explicat pentru News.ro farmacistul, notează g4media.ro.

o femeie care se măsoară cu un metru
Medicii și farmaciștii atrag atenția asupra faptului că, de câteva luni, foarte mulți oameni le solicită prescrierea medicamentului Ozempic pentru scăderea în greutate, chiar dacă nu suferă de diabet.

Contraindicații și atenționări privind Ozempic

Medicamentul Ozempic, utilizat pentru reglarea glicemiei, nu este indicat persoanelor cu hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții acestuia.

De precizat este că utilizarea agoniștilor de receptor GLP-1 poate fi asociată cu reacții adverse gastrointestinale. Acest fapt trebuie avut în vedere atunci când sunt tratați pacienți cu disfuncție renală, deoarece greața, vărsăturile și diareea pot duce la deshidratare, ce ar putea deteriora funcția renală

Mai mult, în asociere cu utilizarea agoniștilor de receptor GLP-1 a fost observată pancreatita acută. Dacă se suspectează apariția pancreatitei, administrarea semaglutidei trebuie întreruptă; dacă este confirmată, administrarea semaglutidei nu trebuie reluată. La pacienții cu antecedente de pancreatită se recomandă prudență.

Pacienții tratați cu semaglutidă în asociere cu o sulfoniluree sau insulină pot prezenta un risc crescut de hipoglicemie. Riscul de hipoglicemie poate fi redus prin scăderea dozei de sulfoniluree sau insulină la inițierea tratamentului cu semaglutidă.

Pentru mai multe informații, cereți sfatul unui medic de specialitate. El este singurul în măsură să vă recomande un tratament adecvat.

un medic care îi măsoră glicemia unei persoane
Medicamentul Ozempic, utilizat pentru reglarea glicemiei, nu este indicat persoanelor cu hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții acestuia.Adauga un comentariu