News Flash:

Pacaliciul Oprea

14 Septembrie 2004
1478 Vizualizari | 0 Comentarii
•Rectorul Dumitru Oprea a refuzat sa dea curs unei cereri scrise a reporterilor cotidianului ZIUA de Iasi privind furnizarea unor informatii legate de activitatea economico-financiara a Universitatii "Al. I. Cuza" •Prin aceasta, rectorul Dumitru Oprea incalca prevederile Legii 544/2002 si manifesta dispret fata de opinia publica

Banii Universitatii Al. I. Cuza din Iasi provin in mare parte de la bugetul de stat, universitatea ieseana fiind o institutie de interes public. In schimb, pentru rectorul Dumitru Oprea cheltuirea bugetului universitatii pe care o conduce este o afacere restransa, atata timp cat refuza sa ofere informatii despre acest lucru. Liberal din punct de vedere politic, dar conservator in comportament, in concordanta cu conservatorismul comunist din perioada anilor 1950 - 1989, rectorul Oprea probabil ca jongleaza cu banii publici dupa cum vrea el insusi. Refuzul de a oferi date concrete despre cum sunt cheltuite fondurile financiare ale universitatii iesene, nu este altceva decat o pacaleala a unui personaj considerat, pana nu demult, un reformator al invatamantului universitar. Cu alte cuvinte, un Pacalici care una declara, si alta face. Reporterii cotidianului ZIUA de Iasi isi rezeva dreptul de a sesiza instanta de judecata pentru obtinerea datelor solicitate, atata timp cat accesul la informatiile de interes public a fost refuzat in dispretul legii in vigoare. Opinia publica trebuie sa urmareasca foarte atent aceasta atitudine a rectorului Oprea, membru marcant al organizatiei iesene a Partidului National Liberal, acum, inainte de alegerile generale. Este evident ca, avand in vedere implicarea politica a acestui personaj, atitudinea sa se confunda cu cea a partidului din care face parte. Vom reveni cu noi amanunte despre afacerile care se deruleaza sub umbrela Universitatii Cuza, pastorite de Dumitru Oprea, chiar daca acesta a refuzat categoric sa raspunda unei solicitari absolut legale.

Desi conduce o institutie care functioneaza din bani publici, rectorul Universitatii "Al. I. Cuza", Dumitru Oprea, a refuzat categoric sa dea curs unei cereri scrise a reporterilor cotidianului ZIUA de Iasi privind furnizarea unor informatii legate de activitatea economico-financiara a institutiei, incalcand in acest fel prevederile Legii 544/2002 privind liberul acces la informatiile de interes public si manifestand dispret fata de opinia publica. Pe scurt, situatia este urmatoarea: pe 27 august, reporterii cotidianului ZIUA de Iasi au depus la Registratura Universitatii o cerere catre rectorul Dumitru Oprea, prin care, in virtutea prevederilor Legii 544/2002, art. 5, pct. (1), alin. e) si f) si art. 7, acestuia i-au fost solicitate o serie de informatii referitoare la contractele de achizitie publica perfectate la nivelul institutiei, precum si informatii privind activitatile care vizeaza promovarea imaginii Universitatii desfasurate in ultimul an universitar. Daca suportul legal a fost constituit de prevederile Legii 544/2002, premisa cererii mentionate a fost aceea ca iesenii, ca platitori de impozite, au dreptul de a sti cum sunt gestionate resursele financiare ale celei mai mari universitati de stat din Iasi. Raspunsul scris la aceasta solicitare, sosit la sediul redactiei abia in cursul diminetii de ieri, contine un refuz categoric privind furnizarea informatiilor respective, insa argumentarea acestui refuz este cel putin precara. Astfel, sustine rectorul Oprea in raspunsul mentionat, informatiile solicitate de reporterii cotidianului ZIUA de Iasi nu vizeaza in nici un fel "activitatile specifice Universitatii 'Al. I. Cuza'", iar documentele solicitate nu au caracterul unor documente de interes public, intrucat nu ar figura in lista documentelor de interes public comunicata din oficiu de catre institutie. Or, dupa cum aminteste chiar rectorul Oprea in acest raspuns, "informatia de interes public", asa cum este definita de Legea 544/2002, nu se refera la "activitatile specifice", ci la "orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice", adica inclusiv activitatile financiar-contabile. In al doilea rand, potrivit Legii 544/2002, art. 7, alin. (2), "refuzul comunicarii informatiilor solicitate se motiveaza si se comunica in termen de 5 zile de la primirea petitiilor". Or, intrucat cererea scrisa a reporterilor cotidianului ZIUA de Iasi a fost inregistrata la Registratura Universitatii pe 27 august, inseamna ca rectorului Dumitru Oprea i-au trebuit peste doua saptamani pentru a binevoi sa emita un raspuns. In aceste conditii, se poate conchide ca "politica de transparenta" practicata de conducerea Universitatii este doar o vorba goala, dupa cum refuzul categoric al rectorului Dumitru Oprea de a furniza o serie de informatii lasa loc de orice speculatie, facand plauzibila inclusiv ipoteza ca ar avea ceva de ascuns.
Dan POSTOLEA
Ovidiu NEMTANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1555 (s) | 22 queries | Mysql time :0.018384 (s)