Secretele istoriei

Pace fragila din timpul domniei lui Richard al II-lea al Angliei

Publicat: 06 ian. 2015
3

Richard al II-lea al Angliei (6 ianuarie 1367 – 14 februarie 1400) a fost rege al Angliei, de la 1377 pana cand a fost deposedat de coroana in 1399. Este faimos pentru rolul sau esential in rezolvarea Revoltei taranesti din 1381 si pentru delictele sale ca rege, lucru ce a condus atat la demisia sa fortata cat si la razboi civil.

Vezi si Pe urmele sotiei regelui Iacob al II-lea al Angliei – Mary de Modena

In anii care au urmat, Richard a devenit mai prudent in relatiile sale cu baroni. In 1389 a recuperat putere si a promis o mai buna guvernare. In 1390 a avut loc un turneu pentru a sarbatori aniversarea lui Richard si aparenta armonie de la intoarcerea lui Ioan de Gaunt din Spania. Richard a infrumusetat Westminster Hall cu un nou plafon si a fost un patron cultural al artelor, arhitecturii si literaturii. Nu a mostenit setea de lupta a bunicului sau: campania sa scotiana din 1385 nu a fost decisiva si in 1396 a semnat cu Franta un armistitiu de 28 de ani.

Vezi si Eduard Confesorul, penultimul rege anglo-saxon al Angliei

La inceputul anilor 1390, Richard a inceput sa puna accent pe puterea prerogativelor si pe obligatia supusilor de a asculta si reactioneaza dur atunci cand autoritatea sa este atacata. Richard a promis sa reduca povara impozitelor pentru cetateni insa nu si-a respectat promisiunea.

Adauga un comentariu