National

Pachetul legislativ care reglementeaza doctoratul si plagiatul a fost aprobat

Publicat: 02 mart. 2016
1

Pachetul legislativ privind clarificarea cadrului normativ in ceea ce priveste doctoratele a fost aprobat, a anuntat ministrul Educatiei, Adrian Curaj, care a spus ca de la sesizarea unui prezumtiv plagiat si pana la retragerea titlului in cazul constatarii acestuia vor trece maximum 60 de zile.

Ministrul Educatiei a facut anuntul miercuri, la finalul sedintei Executivului, precizand ca, in opinia sa, pachetul legislativ va rezolva problema „pe termen scurt”.

„A fost o ordonanta de urgenta pentru legea eticii. Astazi avem o hotarare de guvern privind Codul studiilor doctorale si o ordonanta de urgenta care modifica minimal Legea educatiei nationale„, a spus Curaj.

In urma discutiilor din Guvern s-a decis amanarea acordarii dreptului universitatilor sa emita sau sa retraga titlul de doctor pana dupa ce scolile doctorale vor fi evaluate international.

„In intervalul urmator, ministrul va continua sa acorde titlurile, ceea ce eu cred ca nu este bine, iar universitatile, unele dintre ele, vor continua sa nu aiba responsabilitate, sa nu fie responsabilizate. Pe de alta parte, nu toate universitatile ar fi putut sa-si exercite autonomia in mod potrivit”, a spus ministrul.

Adrian Curaj a spus ca in urma modificarilor aduse cadrului legislativ se vor inregistra multe cereri de analizare a unor lucrari suspectate de plagiat.

„Procedura privind retragerea titlului de doctor a fost clarificata si scurtata la maximum si sper din suflet, CNATDCU-ul (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare-n.r.) sa faca fata ritmului, banuim noi destul de mare, de lucrari care vor veni spre analiza. Voi da ca responsabilitate principala unui secretar de stat sa se ocupe zi de zi, ora de ora de acest subiect”, a spus ministrul.

Autorul lucrarii de doctorat care este considerat a fi plagiat are la dispozitie o cale de apel care poate dura de maximum 10 zile.

Totodata, universitatea care a emis titlul de doctor va fi instiintata de CNATDCU de plagiat, iar ea poate formula in scris un punct de vedere in 30 de zile.

Analizarea unei lucrari de doctorat privind plagiatul o poate face orice persoana, iar procesul de analizare poate dura 45 de zile.

In final, CNATDCU ii va propune ministrului Educatiei retragerea titlului de doctor persoanei in cauza.

„Nu ma astept sa dureze mai mult de 60 de zile, maxim-maximorum, daca ciclurile se intind la maxim. Poate fi optimizat. (…) E pus acolo explicit, sunt termene foarte compacte, am discutat foarte mult cu colegii mei tocmai pentru a face ca procesul sa fie consistent, CNATDCU-ul sa nu fie pus in situatia sa nu poata sa dea raspuns in situatia-ma rog, sper sa nu fie foarte trista – in care vor primi odata foarte multe solicitari”, a spus Curaj.

Ce prevede noul cadru legislativ privind acordarea si retragerea titlului de doctor

Orice persoana fizica sau juridica poate sesiza in scris Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze.

Guvernul a adoptat noi reglementari privind doctoratele, care prevad ca procedura retragerii titlurilor de doctor se va intinde pe durata a maximum doua luni si cinci zile, a transmis Ministerul Educatiei, intr-un comunicat de presa.

Potrivit Hotararii de Guvern adoptata in sedinta Executivului de miercuri, orice persoana fizica sau juridica poate sesiza in scris Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia si indiferent de data acordarii titlului de doctor.

In termen de 45 de zile, CNATDCU trebuie sa se pronunte cu privire la aceasta sesizare, iar decizia poate fi contestata in termen de 10 zile, Consiliul avand alte 10 zile pentru analiza acesteia. Deciziile CNATDCU vor deveni obligatorii pentru ministru, care va trebui sa emita ordinul de retragere a titlului si eventualele sanctiuni pentru scolile doctorale. Avand in vedere responsabilitatea scolii doctorale in acordarea titlului de doctor, in perioada de analiza a sesizarii, CNATDCU va cere si o decizie a institutiei organizatoare de studii universitare de doctorat, cu privire la obiectul acesteia. Astfel, procedura privind retragerea titlurilor de doctor se va intinde pe durata a maximum doua luni si cinci zile.

In cazul in care CNATDCU constata nereguli, va propune ministrului aplicarea urmatoarelor sanctiuni, in functie de gravitatea situatiei: retragerea calitatii de conducator de doctorat, retragerea titlului de doctor si retragerea acreditarii scolii doctorale.

In acest context, Guvernul a adoptat inca o reglementare, printr-o Ordonanta de urgenta, stabilind ca diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului.

In ceea ce priveste caracterul public al tezei de doctorat, Hotararea de Guvern adoptata astazi stabileste ca sustinerea publica a tezei de doctorat poate avea loc numai dupa parcurgerea urmatoarelor etape:
– Doctorandul preda teza in format electronic si, dupa caz, in format printat la secretariatul scolii doctorale;
– Scoala doctorala realizeaza analiza de similitudini utilizand un program recunoscut de CNATDCU; acesta poate solicita, suplimentar, utilizarea unui program dezvoltat la nivel national privind detectia de similitudini; rapoartele de similitudini se includ in „dosarul de doctorat”;
– Teza de doctorat este prezentata in comisia de indrumare; dupa aceasta pre-sustinere, care poate fi publica, conducatorul de doctorat si comisia de indrumare decid asupra depunerii oficiale a tezei si organizarii sustinerii publice; referatul de acceptare al conducatorului de doctorat si acordul membrilor comisiei de indrumare se includ in „dosarul de doctorat”;
– Teza de doctorat se depune in mod oficial la secretariatul scolii doctorale, in format tiparit si in format electronic, impreuna cu rezumatul tezei de doctorat si CV-ul doctorandului; secretariatul scolii doctorale certifica indeplinirea de catre doctorand a tuturor obligatiilor din cadrul programului de studii universitare de doctorat;
– Cererea pentru fixarea datei de sustinere publica a tezei de doctorat, avizata de conducatorul de doctorat si de presedintele comisiei de sustinere se depune la secretariatul scolii doctorale cu minim 20 de zile calendaristice inainte de data propusa pentru sustinere;
– Scoala doctorala intocmeste si afiseaza anuntul pentru sustinerea publica cu cel putin 20 de zile calendaristice inainte de data propusa pentru sustinere. Acesta va include in mod obligatoriu data, locatia si ora de sustinere, conducatorul sau conducatorii de doctorat, precum si locul unde textul integral al tezei poate fi consultat in format tiparit. Anuntul sustinerii publice, rezumatul tezei in format electronic, CV-ul doctorandului, CV-urile membrilor comisiei de sustinere publica a tezei de doctorat sau link-uri catre acestea sunt afisate pe site-ul IOSUD.
Totodata, actul normativ introduce o serie de prevederi care intaresc caracterul public al tezei de doctorat:
– Rezumatul tezei este publicat pe site-ul universitatii sau, dupa caz, al Academiei Romane si poate fi consultat public dupa emiterea dispozitiei de numire a comisiei de sustinere;
– Teza in format tiparit poate fi consultata la biblioteca universitatii sau, dupa caz, a Academiei Romane cu cel putin 20 de zile inainte de data fixata pentru sustinerea publica. Lucrarea de doctorat ramane document public la biblioteca universitatii sau, dupa caz, a Academiei Romane;
– Daca doctorandul nu opteaza pentru publicarea distincta a tezei sau a unor capitole din aceasta, forma digitala a tezei este facuta publica si va putea fi accesata liber pe platforma nationala dupa emiterea dispozitiei de acordare a titlului de doctor; tezei i se va atribui o licenta de protectie a dreptului de autor;
– Daca doctorandul opteaza pentru publicarea distincta a tezei de doctorat sau a unor capitole din aceasta, el primeste un termen de gratie de maximum 24 luni pentru realizarea acestei publicari; dupa expirarea termenului de gratie, in cazul in care nu a fost primita la IOSUD nicio notificare cu privire la publicarea distincta a tezei, documentul in format digital devine liber accesibil pe platforma nationala cu atribuirea unei licente de protectie a dreptului de autor;
– Dupa publicarea tezei sau a unor capitole din aceasta, autorul are obligatia de a notifica IOSUD asupra acestui fapt si de a transmite indicatia bibliografica si un link la publicatie, care vor fi facute apoi publice pe platforma nationala.
– Dupa acordarea titlului de doctor, in termen de maxim 30 de zile IOSUD are obligatia transmiterii unui exemplar tiparit al tezei de doctor la Biblioteca Nationala a Romaniei unde poate fi accesat la cerere.

Dosarul de doctorat se arhiveaza de catre IOSUD cu regim permanent.

Adauga un comentariu