Eveniment-Social

Pacientele care au cancer mamar nu se mai interneaza pentru administrarea unui citostatic

Publicat: 17 apr. 2014
1

@ Pana acum medicamentul se administra numai in spital, intravenos, perfuzabil @ Acum medicamentul se poate administra si intramuscular, subcutanat si se poate achizitiona si din farmaciile cu circuit deschis

Pana in prezent, pacientele diagnosticate cu cancer mamar trebuiau sa se interneze la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi pentru administrarea intravenoasa a medicamentului Trastuzumabum. Zilele trecute, prin hotarare de Guvern, s-a decis ca medicamentul respectiv sa se elibereze si in farmaciile cu circuit deschis, cu reteta de la medicul de specialitate. De asemenea, acest citostatic poate fi administrat si la cabinetul medicului de familie sau ambulatoriul Institutului de Oncologie fara ca pacienta sa mai aiba nevoie de spitalizare.

„Pana acum, citostaticul Trastuzumabum se administra numai in spital perfuzabil, intravenos. Ca sa-l putem administra, pacientele aveau internare de zi sau continua, pentru ca nu se putea altfel. Probabil, pentru a reduce numarul internarilor, s-a hotarat ca acest medicament sa se administreze subcutanat sau intramuscular. Acum, fiind eliberat si de farmaciile cu circuit deschis, pacientele isi pot administra medicamentul si la cabinetul medicului de familie, in localitatea de domiciliu”, a declarat ec. Mirela Grosu, manager la Institutul Regional de Oncologie din Iasi. In urmatoarea perioada urmeaza sa se faca o estimare a numarului de paciente cu cancer mamar care vor beneficia de reconstructie mamara prin endoprotezare. Ieri, ministrul Sanatatii a transmis printr-un comunicat de presa ca din luna mai pacientele vor avea acces facil la astfel de tratamente. „Am spus ca vom face totul pentru a facilita accesul la medicatie, analize si interventii de refacere de ultima generatie pentru pacientele cu aceasta boala. Am reusit prin hotararea de Guvern adoptata astazi sa dam pacientelor afectate de aceasta forma de cancer posibilitatea de a beneficia de investigatii, medicatie si operatii de reconstructie”, a declarat Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii. Noua hotarâre prevede reincluderea investigatiei PET-CT în Programul National de Oncologie.

Adauga un comentariu