Actualitate

Pacienti operati in Franta sau Germania ajung la Neurochirurgie, cu complicatii

Publicat: 19 mart. 2011
1

@ In fiecare luna, doi pacienti diagnosticati la Spitalul de Neurochirurgie cu tumori cerebrale sau malformatii vasculare cerebrale solicita sa plece sa se opereze in strainatate, motivand ca neurochirurgii ieseni nu le garanteaza ca nu vor avea complicatii post operatorii @ Unii dintre acestia, operati in Franta sau Germania, se intorc la spitalul iesean, cu complicatii dupa interventie

Lunar, doi pacienti de la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi solicita sa plece sa se opereze in strainatate, pe motiv ca medicii ieseni nu le garanteaza ca nu vor exista complicatii intra sau post operatorii. Pacientii care aleg o alta tara din Uniunea Europeana sunt diagnosticati cu tumori sau malformatii vasculare cerebrale.
Medicii neurochirurgi sustin ca dotarea unitatii medicale este la fel ca in alte tari din Europa si sunt situatii in care pacientii operati in strainatate au revenit in spital cu complicatii post operatorii. „Acesti pacienti vor ca medicul sa le garanteze ca dupa operatie nu vor ramane cu paralizie sau, se poate intampla, sa intervina si decesul. Nici un medic nu poate da o astfel de garantie. Atunci, avem lunar cate doi pacienti care doresc sa se opereze in strainatate, in speranta ca acolo vor fi operati si nu vor exista complicatii post operatorii. Acest lucru este imposibil. Nicaieri in lume, un medic nu iti poate garanta acest lucru. Aleg sa plece pacientii cu tumori cerebrale sau cu malformatii vasculare cerebrale. Majoritatea pleaca in Germania si Franta. Exista si o comisie in cadrul spitalului are analizeaza astfel de cazuri, atunci cand bolnavul solicita ca toate costurile interventiei sa fie suportate minister. Acest lucru este posibil doar daca in tara nu se poate face nimic pentru bolnavul respectiv. La noi, dotarea este la fel ca in strainatate. Am mai avut pacienti care s-au operat in strainatate si apoi s-au internat la Neurochirurgie, cu complicatii post operatorii. Unii vor sa se opereze in alte tari pentru ca si o cunostinta a lor s-a operat si se simte foarte bine. Acesta nu este un motiv sa alegi o interventie in strainatate, depinde de la caz la caz”, a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi.

Radiochirurgia Gamma Knife, un vis

Medicii neurochirurgi au precizat ca in spitalul iesean nu se poate face radiochirurgie stereotactica Gamma Knife, pentru ca aparatura necesara pentru terapia cu energii inalte este enorm de scumpa. „Noua ne lipseste aparatura pentru radiochirurgia Gamma Knife, dar nu poate fi vorba de a achizitiona asa ceva, pentru ca este enorm de scumpa, milioane de euro. In tara exista doar un singur aparat, la Spitalul Bagdazar. Cu ajutorul acestei radiochirurgii se distrug tumorile cerebrale mici. Mai precis, tumora este iradiata foarte puternic. Bolnavii cu tumori cerebrale mici sunt programati la Bucuresti, unde nu exista o lista de asteptare de luni de zile. Rezultatele sunt foarte bune. Pentru ca aparatura este atat de scumpa, in sud-estul Europei un astfel de aparat mai exista in Turcia si Grecia”, a adaugat medicul neurochirurg Florin Gramada.

Comentarii
  • Dle dr Gramada, tot respectul pt dvs caci sunteti un medic bun, dar clinica de neurochir din Iasi este varza, nicidecum la nivelul celor din alte tari din Europa unde Gamma Knife se foloseste de rutina (f multe tumori sunt inabordabile chirurgical pe cale clasica din cauza localizarii, iar Gamma Knife este solutia pt acestea). In vest interventiile se realizeaza sub neuronavigatie, iar diagnosticarea se face cu precizie (PET-CT, IRM functional, de perfuzie cu neuromediatori etc.) asa incat nu comparati chirurgia de mijloc de secol XX de la IS cu chir de sec. XXI din vestul Europei. Nu este vina dvs, dar din pacate nu se misca multe lucruri la noi.

  • bai da hahalera asta de gramada daca ar avea cancer la capatina aia a lui mica unde s-ar opera?De ce nu l-ai intrebat tu olteanca mica si nebunatica?

  • Ziaristii lui peste: ori scrieti benevol ori scrieti la comanda ramineti la fel de amatori in ziaristica. Romania este la metastaza, cancerul coruptiei este peste tot . In medicina coruptia si nepotismul au lasat Romania la nivelul anilor 60-70. Valorile au plecat din tara ori s-au pensionat si am ramas cu cei care au cumparat diplomele. Prostia ar trebui pedepsita prin lege si atunci dobitocii s-ar gindi de zece ori inainte de a se ingramadi la functii. Ei vad doar imbogatirea cu orice pret si nu raspunderea. Articolul este facut la comanda. Cititi-l pe Eminescu ziaristilor ca a fost un ziarist de exceptie. Unde esti tu Tepes Doamne…

  • Intrebare: De ce V.I.P-urile, oamenii de afaceri, politicienii, Presedintele se duc in tari straine sa se trateze? Sa stea la noi ca ei gestioneaza sistemul de sanatate.

  • Comentati ca taranii….daca nu stiti despre ce e vorba nu va mai dati cu parerea.A merge sa te tratezi in afara implica multe cheltuie.Operatia e scumpa rau,dar e aiurea ca nu prea ti se asigura tratament post operator(sa nu fiu inteles gresit,ex:o operatie la ochi se realizeaza in cateva ore,iar medicul ce te-a operat te poate vedea peste ceva timp,timp in care pot aparea complicatii…)Iar sa fii asistat postoperator implica cheltuieli destul de maricele.Avem si noi in tara medici buni,si aparatura,numai ca adevarul e ca pot fi numarati pe degete.

Adauga un comentariu