Eveniment-Social

Pacienti pentru care spitalele cheltulie o avere

Publicat: 09 mai 2012
1

@ Numarul persoanelor in varsta a crescut considerabil in ultima perioada si, potrivit medicilor, acestia sunt cei mai pretentiosi si greu de tratat pacienti 

Persoanele in varsta dau batai de cap medicilor ieseni. In ultima perioada numarul acestora a crezut considerabil, iar tratamentul unui astfel de pacient este destul de scump. Aproximativ 30 la suta din bolnavii care ajung la Spitalul Sf. Spiridon sunt persoane cu varste peste 75 de ani, iar cei mai multi dintre ei sufera de afetiuni digestive, boli cardio-vasculare sau prezinta diferite fracturi.

„Cei mai multi pacienti care ajung la noi sunt persoanele in varsta, iar cele mai intalnite fracturi sunt cele de pumn si de cot. Zilnic operam patru cinci fracturi de sold si trei, patru de pumn. Costurile variaza intre 500 de lei si 1.500 de lei, in functie de tija, proteza sau implantul folosit. Din fericire, de cand ne-am mutat la Spitalul Sf. Spiridon intotdeauna am avut in stoc materialele necesare si niciun pacient nu a fost nevoit sa isi cumpere dispozitivele medicale. Acesti pacienti sunt mult mai dificili decat ceilati, intrucat pe cei cu varste peste 90 de ani nu poti sa ii pui in ghips ci trebuie mobilizati imediat. Daca stau mai mult de trei zile la pat, se prapadesc. Asa, cu un implant, a doua zi este pe picioarele lui, asta doar in cazurile in care nu sufera de osteoporoza. Anul acesta au ajuns la noi noua pacienti cu varste peste 90 de ani, iar anul trecut am tratat in jur de trei cu varsta peste 100 de ani.”, a declarat prof. dr. Ovidiu Alexa, seful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon, din Iasi.

La 90 de ani s-a vindecat intr-un timp record

Cu toate acestea exista si exceptii, adica persoane care desi au trait aproximativ un secol, au avut o evolutie buna chiar si dupa o interventie chirurgicala. „In general persoanele cu varste peste 80 de ani necesita o rezolvare conservatoare. Daca bolnavul necesita interventie chirurgicala, atunci este de dorit cea minim invaziva sau una cat mai putin agresiva. La acesti pacienti, morbiditatea este cel putin dubla fata ce restul pacientilor. Dar, am avut si cazuri in care pacienti cu varste peste 90 de ani s-au recuperat in timp record. In ultima perioada pot spune ca a crescut numarul pacientilor in varsta care ajung la spital. Asta deoarece, mentalitatea s-a mai schimbat si rudele acestora fac tot ce le sta in putinta pentru a le prelungi viata, chiar daca au si 100 de ani. Intr-adevar, costurile pentru un astfel de pacient sunt mult mai ridicate, pentru ca cei mai multi dintre ei prezinta si alte boli asociate, iar durata de spitalizare este mult mai mare”, a declarat prof. dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii a II-a Chirurgie, din cadrul Spitalului Sf. Spiridon.

Comentarii
  • O sa ajungeti si voi batrani,sa dea Dumnezeu caci cu atatea euri in mancare nu se stie. Se stie doar ca acesti batrani au muncit si au platit pentru sanatatea lor cand au fost tineri.Asa ca e nedrept sa-i denigrati acum.

  • Fiti oameni cu scaun la cap! Doar nu va asteptati ca spitalele sa fie pline cu pacienti cu varste intre *6 si 36 de ani, de exemplu! Doamne fereste! Acestia, batranii, sunt pacientii firesti, normali, si sunt persoane care au contribuit la bugetul statului decenii intregi fiecare! Cu toate fumurile si pretentiile pe care le aveti, veti ajunge si voi batrani, si, daca veti ajunge la varste inaintate, nu veti fi in stare sa tineti lingura in mana si veti fi mari consumatori de pampersi pentru adulti (mosnegi)! Asa incat lasati acest subiect in pace! Puteti gasi destule alte subiecte!

Adauga un comentariu