Actualitate

Pacienții cu forme grave de Covid-19 folosesc spray-uri cu oxigen pentru alpiniști ca să nu meargă la spital. Dr. Letiţia Coriu: „Plămânul se poate strânge ca o smochină’

Publicat: 18 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pacienții cu forme grave de Covid-19 folosesc spray-uri cu oxigen pentru alpiniști ca să nu meargă la spital. Dr. Letiţia Coriu Plămânul se poate strânge ca o smochină
Pacienții ajung la ATI cu saturație mică de oxigen pentru că refuză să primească tratament adecvat

Medicii au rămas uluiți când au aflat ce fac pacienții care au nevoie de oxigen. De frică să nu meargă la spital, pacienții cu forme grave de Covid-19 care au o saturație mică de oxigen, își achiziționează spray-uri cu oxigen pentru alpiniști, pe care le folosesc acasă.

Mai mult de 2000 de români au murit în ultimele zile, mulți dintre aceștia din cauza faptului că au ajuns mult prea târziu la spital, alegând să se trateze acasă.

Pacienții care au nevoie de oxigen nu merg la spital ci folosesc spray-uri cu oxigen

Oamenii se tem din ce în ce mai mult să ajungă la spital chiar dacă se simt foarte rău. Astfel că, ajung să folosească tot felul de remedii pentru a evita acest lucru. Cu toate astea, medicii trag un semnal cu privire la acest comportamente, care poate fi fatal în cele mai multe cazuri.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a declarat că mulți pacienți, infectați cu noul coronavirus, odată ce își dau seama că au saturația mică de oxigen ajung să își autoadminisreze oxigen și refuză să meargă la spital pentru a primi un tratament adecvat, de frică. Aceste concentratoare de oxigen oamenii le cumpără din comerț, ele fiind destinate alpiniștilor.

Medicii încearcă să avertizeze faptul că aceste practici sunt extrem de periculoase, în multe dintre situații, oamenii care aveau șanse să se vindece dacă ar fi primit un tratament adecvat mor. Doctorii spun că acele concentratoare sunt bune dar numai la recomandarea acestora, după un tratament potrivit și sunt bune după ce pacientul se externează iar plămânul, până se reface are nevoie în continuare de suplimentarea oxigenului.

“Am avut astfel de pacienţi şi aici aş trage un semnal de alarmă. Este o capcană şi este o capcană prin care, din păcate, trec destul de mulţi. Trebuie să lămurim în felul următor: în momentul în care cineva are nevoie de oxigen, îşi măsoară saturaţia, vede că-I mai mică, trebuie să ştie clar că înseamnă că are o formă severă de infecţie cuSARS CoV 2, în niciun caz nu e de stat acasă şi în acea situaţie boala trebuie tratată la spital”, a spus
Dr. Adrian Marinescu

Specialiștii îndeamnă oamenii să nu ia niciun medicament fără prescrierea medicului

Doctorii reamintesc care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze oricine chiar și când au simptome ușoare. Întâi trebuie anunțat medicul de familie, iar în urma unul consult adecvat, el va decide dacă pacientul se poate trata acasă sau e nevoie de spitalizare. Tot odată, acesta rămâne în atenția medicului pe tot parcursul evoluției bolii pentru a i se asigura în orice moment tratamentul adecvat.

„Lucrurile acestea nu trebuie să se întâmple, ne facem o evaluare, întâi prin medicul de familie, poate prin telefon, dacă ne orientează că suntem o persoană vulnerabilă, că sunt anumite simptome care într-adevăr pun probleme, trebuie să ne facem evaluarea la spital, în niciun caz nu ne tratăm singuri, am mai discutat cu automedicaţia, iar în cazurile acestea să folosim concentratorul de oxigen eu cred că este exclus. Spray-ul este util pentru alpinişti, în anumite situaţii, pentru intervale scurte de timp, dar pacientul are nevoie de mult mai mult

Nici spray-ul pentru alpinişti nu are nicio legătură cu ce ne trebuie nouă aici. Este util pentru alpinişti, în anumite situaţii, pentru intervale scurte de timp, dar nu are nicio legătură, acel pacient trebuie să fie evaluat şi are nevoie de mult mai mult decât un simplu concentrator de oxigen”, a mai spus dr. Adrian Marinescu.

Concentratorul de oxigen se poate folosi acasă doar la recomandarea medicului

Pacienților li se poate prescrie utilizarea concentratorului de oxigen acasă, numai atunci când medicul decide că acest lucru îi este bun pacientului și numai după ce acesta a primit un tratament adecvat. După ce pacientul care a avut un deficit de oxigen pe eprioada spitalizării, odată externat poată să rămână cu un grad de insuficiențî respiratorie, necesitând suplimentarea acestuia cu un concentraotr acasă.

„Avem cazuri când stau acasă cu concentrator mai multe zile, încercăm să atenţionăm legat de faptul că acest lucru nu trebuie să se întâmple. Concentratorul de oxigen acasă poate fi folosit într-o singură situaţie, cea în care pacientul, după ce a stat internat un interval de timp, a ajuns la un moment dat să aibă un grad de insuficienţă respiratorie cu formă prelungită şi are un necesar mic, de 2-3 litri, şi atunci medicul este cel care hotărăşte că poate să folosească acest concentrator acasă, cu o monitorizare ulterioară, în niciun caz altfel”, a mai declarat acesta.

Dr. Letiția Coriu: „Pacienţii îşi întârzie sosirea la spital şi plămânul atacat de COVID-19 se poate strânge ca o smochină”

Șeful secţiei de ATI de la Spitalul Colţea, dr. Letiția Coriu a explicat situația în care pacienții ajung să moară deși aveau șanse mari să supraviețuiască. Conform acesteia, pacienții se tem să vină la spital și își suplimentează lipsa de oxigen cu spray-uri pe care le folosesc alpiniști. Cu toate că acestea pot avea o capacitate între 5-10 litiri, tot nu este suficient pentru mulți pacienți, astfel că aceștia ajung cu o insuficiență mare de oxigen.

„Oamenii au o rezervă în a veni la spital şi încearcă să folosească în primul rând concentratoare de oxigen la domiciliu care dau în jur de 5, 10 litri de oxigen. Dânşii din cauza aceasta îşi întârzie cumva sosirea la spital şi plămânul atacat de COVID se poate strânge ca o smochină, aşa, să piardă aerul din el şi să se lipească alveolele şi să fie mai greu de desfăcut dacă întârzie să ajungă.

În COVID, administrarea de oxigen care să se facă la timp şi cu presiuni pozitive, deci mai mult decât ce dă un concentrator, presiune pozitivă din aparatură special făcută, cu cort sau cu mască aplicată foarte etanş, acestea sunt soluţiile, trebuie desfăcute alveolele. Şi cu acel puf, tot a venit desaturat, deci nu i-a ajuns”, a explicat Dr. Letiţia Coriu.

România va primi mai multe concentratoare de oxigen din Polonia

Amintim faptul că, Raed Arfat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că România va primi  concentratoare de oxigen din partea Poloniei. Astfel că, la solicitarea statului român în vederea acordării de sprijin în combaterea efectelor generate de creșterea exponențială a numărului de cazuri confirmate SARS-CoV-2, adresată Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS de către DSUși Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pe data de 13 octombrie 2021, 50 de concentratoare de oxigen aflate în stocurile Poloniei au ajuns în România.

Adauga un comentariu