Local

Pacienții de etnie romă din Ciurea așteaptă panaceul pentru COVID-19! Cei infectați cu coronavirus cer pastile cu pumnul de la medicul de familie! Nici nu vor să audă de spital

Publicat: 21 nov. 2020
Peste 10 pacienți de etnie romă sunt infectați cu coronavirus, iar aceștia sunt monitorizați la domiciliu de către medicul de familie Maria Ioniță
Dr. Maria Ioniță, medic de familie în comuna Ciurea din județul Iași

Pandemia de COVID-19 i-a băgat în boale pe cetățenii de etnie romă din Iași. Cei infectați cu coronavirus sună medicul de familie de 3-4 ori pe zi ca să-i adreseze aceleași întrebări. Pacienții au spus medicului de familie că așteaptă un panaceu universal. Cer medicamente cu pumnul, crezând că astfel vor fi salvați

S-a așezat panica peste comuna Ciurea. Peste 10 pacienți de etnie romă sunt infectați cu coronavirus. Aceștia sunt monitorizați la domiciliu de către medicul de familie Maria Ioniță. Cei infectați cu coronavirus sună medicul de 3-4 ori pe zi pentru a-i adresa aceleași întrebări. Așteaptă un panaceu universal pentru COVID-19, dar până atunci cer de la medic să le prescrie medicamente cu pumnul. Nu știu la ce-i ajută, dar cred în puterea supremă a medicamentelor asupra corpului lor. Dr. Maria Ioniță spune că a avut situații în care pacienții de etnie romă infectați cu coronavirus au intrat peste ea în cabinet ca să-i ceară medicamente. Deși de nenumărate ori le-a explicat faptul că trebuie să stea în autoizolare la domiciliu, se pare că regulile impuse de autorități nu-i prea impresionează.

Dr. Maria Ioniță: „Au devenit fanii medicamentelor. Pentru orice simptom de COVID-19 cer o pastilă”

De la declanșarea pandemiei de COVID-19, comunitatea de etnie romă s-a simțit amenințată. S-a arătat mai înfricoșată ca niciodată. Acest „virus invizibil” pare că i-a determinat să creadă în medicină mai tare ca niciodată.

„În acest moment avem sub monitorizare peste 10 pacienți de etnie romă infectați cu COVID-19. Niciodată nu i-am văzut mai speriați decât acum. Mă sună de 3-4 ori pe zi pentru a-mi adresa aceleași întrebări. Trebuie să le explic de zeci de ori ce medicamente trebuie să își achiziționeze, cum trebuie să procedeze dacă au simptome și, mai ales, că sumedenia de medicamente pe care mi le solicită nu este utilă. Au devenit fanii medicamentelor, efectiv. Pentru orice simptom de COVID-19 cer un medicament. Desigur că pacienților care se confruntă cu simptome reale de infecție cu noul coronavirus le prescriem medicamente. Dar ei vor pentru orice. La pacienții de etnie romă nu există ideea de regim alimentar, de stil de viață sănătos. Așteaptă un panaceu universal care să le trateze toate bolile, determinate de multe ori de regimul alimentar și stilul de viață nefavorabil”, spune Maria Ioniță, medic de familie în Comuna Ciurea din Iași.

Au intrat în cabinet peste medicul de familie deși erau infectați cu COVID-19: „Ce să le mai spui?”

Comunitatea de etnie romă nu înțelege rolul autoizolării la domiciliu. Medicul lor de familie povestește cum pacienți infectați cu COVID-19, asimptomatici, care trebuiau să stea în autoizolare la domiciliu, au intrat peste ea în cabinet.

„Unii respectă autoizolarea la domiciliu, alții nu. Mulți nici nu înțeleg motivul pentru care li s-a impus carantina. M-am trezit în cabinet cu pacienți din comunitatea romă, pacienți infectați cu coronavirus. Ce să le mai spui? Cu o zi înainte vorbisem cu ei la telefon, le-am explicat regulile de autoizolare la domiciliu, dar au venit la cabinet ca să-mi ceară medicamente. În aceste condiții de pandemie de COVID-19, ei acționează conform nivelului lor de înțelegere. Unii se sperie tare și respectă măsurile împotriva răspândirii cu COVID-19. Alții efectiv nu știu nici cum să interpreteze simptomele. Comunicarea cu ei e dezastruoasă”, mai spune medicul ieșean.

Se tem de infecția cu COVID-19, dar sfidează măsurile de protecție

De la începutul pandemiei de COVID-19, 140 de pacienți de pe lista medicului Maria Ioniță au fost infectați cu coronavirus. Mulți dintre aceștia au fost asimptomatici și au fost monitorizați la domiciliu. Așa cum spune medicul ieșean, în mare parte, cetățenii comunei Ciurea se tem de infecția cu COVID-19. Din păcate însă, lipsa de educație îi determină să sfideze pericolele la care se supun prin nerespectarea măsurilor de protecție.

„Dacă pacienții infectați cu coronavirus, izolați la domiciliu, încep să aibă simptome specifice, atunci le prescriem medicamente în funcție de simptome. Dacă simptomele sun grave, le prescriu Azitromicină, iar dacă sunt ușoare, le prescriu combinație de vitamina C, D și zinc. Totodată, le recomandăm să se alimenteze corect, aspect pe care mulți nu-l înțeleg”, încheie Maria Ioniță.

Comentarii
Adauga un comentariu