Titlurile zilei

Pacienții internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, îndopați cu antidepresive! Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Nu e niciun risc, Anxiarul e la fel ca Xanaxul”

Publicat: 31 iul. 2020
Pacienții COVID-19 Spitalul de Boli Infecțioase Iași
Pacienții COVID-19 Spitalul de Boli Infecțioase Iași

Toți pacienții internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași primesc antidepresive. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că Anxiarul, medicamentul antidepresiv, nu provoacă dependență și poate fi prescris pacienților cu coronavirus de către medicul curant

Pacienții cu COVID-19 internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași primesc în pliculețul cu medicamente pe care trebuie să le ia zilnic și Anxiar, un antidepresiv. Chiar și cei care nu suferă de tulburări de anxietate sunt nevoiți să ia „preventiv” acest medicament. Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul unității medicale, spune că Anxiarul nu provoacă dependență și că poate fi cu ușurință administrat pacienților cu COVID-19 internați în spital. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași susține că medicamentul Anxiar are același efect ca și Xanaxul. Ceea ce este interesant, este faptul că pe prescripția medicamentului scrie că Anxiar nu se recomandă pacienților cu tulburări severe de respirație, o caracteristică importantă a pacientului diagnosticat cu COVID-19.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Nu este antipsihotic, se poate da fără prescripția medicului psihiatru”

În cantități mici, spune medicul infecționist, Anxiarul nu provoacă dependență și mai mult decât atât, este recomandat pacienților cu COVID-19 pentru calmare. Așa cum spune prof. dr. Carmen Dorobăț, au existat cazuri în care pacienții au prezentat disfuncții respiratorii provocate de stările de nervozitate.

„Unii primesc Anxiar, pentru că am avut cazuri în care, din cauza stării lor de nervozitate, au făcut disfuncții respiratorii. Care e problema? Pacienții să vorbească cu doctorii lor, că eu nu știu ce se face la 180 de pacienți. Fiecare să discute cu medicul curant. Acest medicament este ca Xanaxul, ca și Rudotelul. Nu este antipsihotic, se poate da fără prescripția medicului psihiatru. Se dă la pacienții la care consideră medicul că e cazul. Nu există niciun risc, nu are efecte secundare și nu dă dependență”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi: „Pe o perioadă scurtă de timp, Anxiar nu provoacă dependență”

Medicii psihiatri ieșeni spun că, utilizat în cantități mici, Anxiar nu provoacă dependență și are rolul de calmare în cazul pacienților cu COVID-19 agitați. Chiar dacă nu sunt agitați, tot este bun, spun aceștia, pentru că previne starea de neliniște provocată de perioada spitalizării.

„Pe o perioadă scurtă de timp, Anxiar nu provoacă dependență. În general, pentru a fi luat în cantități mici, nu este nevoie de prescripția unui medic psihiatru. Se administrează pacienților cu tulburări anxioase, cu tulburări depresive, cu schizofrenie și alte manifestări psihotice. Se poate da pe formularul verde. Utilizat pe o perioadă mai mare de 4 săptămâni, Anxiar poate provoca dependență. Pentru dozele mici, de 1-2 ml., nu există niciun pericol. Pentru tratamentul pe termen lung, se consultă, însă, medicul psihiatru”, spune dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași.

Medicul psihiatru crede că Anxiar este administrat pacienților COVID-19 pentru relaxare

Dr. Ovidiu Alexinschi spune că medicamentul Anxiar dă pacientului și o stare de relaxare. Acesta ar fi, poate, motivul pentru care pacienților cu COVID-19 li se prescrie Anxiar de către medicul curant. În cantități mici, medicamentul antidepresiv nu pune probleme.

„Depinde de dozele administrate și, totodată, de perioada de administrare. Probabil că medicamentul este utilizat pentru latura de relaxare și bineînțeles, așa cum am mai spus, pe o perioadă mai mică de 4 săptămâni de administrare, nu se pune problema dependenței de acest medicament”, mai spune dr. Ovidiu Alexinschi.

Pe prescripție scrie clar: „Nu este recomandat persoanelor cu probleme severe de respirație” și, totuși, pacienții cu COVID-19 îl primesc în fiecare zi

Pe prescripția medicamentului Anxiar, utilizat pentru calmarea pacienților cu COVID-19 internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, scrie clar că nu este recomandat persoanelor cu probleme severe de respirație. Ciudat este faptul că, în ciuda prescripției, acest medicament este administrat chiar pacienților cu COVID-19 care, conform definiției de caz, se confruntă cu probleme de respirație, specifice infectării cu noul virus.

„Benzodiazepinele, inclusiv lorazepamul, pot cauza dificultăți de respirație, care pot fi fatale. Benzodiazepinele, chiar după prima doză, pot produce reacții alergice severe. În astfel de cazuri trebuie să apelați imediat la asistență medicală. Nu toate tulburările de anxietate și emoționale, stările de tensiune sau insomniile necesită un tratament medical. Adesea, ele sunt o expresie a altor boli și pot fi rezolvate prin alte măsuri sau prin tratamentul afecțiunilor respective”, scrie pe prospectul medical.

Comentarii
 • Dezbaterea in ziar a relelor medicale ,dacă nu este o revista de specialitate,nu este oportuna. Da ,unele recomandări se pot face,dacă au valabilitate cvasigenerală. Așa ca Dna doctor mai bine lua doua pastile de Xanax și dormea Dusa.nu este la prima stângăcie,gen dat cu mucii in fasole.

 • Probabil, d-na doctor nu cunoaste suficient efectele secundare ale xanaxului sau orice alt medicament antidepresiv. In Anglia, xanaxul sau orice alt derivat este complet interzis! Opriti administrarea acestor antidepresive care epuizeaza complet bolnavii! Multumim!

 • Am luat Xanax ani la rând când era nevoie , pana in ziua când am hotărât sa nu-l mai folosesc deloc . Am avut o săptămâna o stare de sevraj in care am luat vitamine și multe fructe . Mulțumesc lui Dumnezeu sunt peste 5 ani de când nu mai folosesc și mi-am implementat ideea ca medicamentele le iei dacă vrei tu , nu ca vor ele ,totul este pe fond psihologic..

 • Am avut situatii in care, din cauza starii lor de nervozitate, pacientii au avut disfunctii respiratorii. Valeleu, pai ce facem tata cu covid naintin daca disfunctiile respiratorii sunt cauzate de panica?
  Nu mai bine nu mai panicam lumea cu nspe mii de masuri care sunt vadit disproportionate?

 • Dacat sa stea toata ziua pe televiziuni mai bine ar studia si nu ar mai da dupa ureche sau asa ca sa scape. Trebuie declansata o ancheta si specialistii sa-si spuna parerea.

 • Asta se numeste democratie condusa de stalinisti infectati de putere, cind crapa o sa ea 4 scinduri si urari de blesteme, doamne ajuta sa avem si noi praznicul nostru

 • Tara în care o corupta dovedita în instanta încă este libera și mai mult decât atât este la conducerea unei unități de sănătate!

 • Din afara si in fata ziarului lucrurile le vezi in felul in care te afli si colaborezi cu cei care scriu ce le trece prin cap, din invidie, dusmanie, dar daca unul din voi care scriti bazaconi, veti fi pe patul din spital sau sa va aflati ca, Medic sa luati hotarari in diferite simptome ale boli, pt fiecare pacient cu diferite boli cronicice cu complicati si cu covid, nu ati mai vorbi ! Sunteti directionati numai pe caracterizare, lasati medici sa isi faca datoria, ei au specialitate, sunt profesionisti, sunt la datorie 24 ore pe zi, le multumim pt tot ce fac!

 • Eu am fost pacient în acest spital și am fost foarte mulțumit, de tot personalul medical implicat în tratarea mea, nu ce comenta de rău. Mi se par răutăți

 • Mai fraților ce e cu voi dintr o data toți ați devenit medici??? Va dați cu părerea ce e bine și ce nu??? Medicul da tratament în funcție de starea pacientului

 • Daca in ani 2020 habarul este de partea voastra la cei inteligenti care au iesit sa scrie si sa caracterizeze cum vede in ziar o persoana ? Intrebarea mea este ? De ce te afli printre cei prosti , inculti ? O persoana inteligenta cu atata stinta ca voi cei stiutori ce fac alti si ce probleme au nu stau la radiosant ! Suntem in democratie deschidetiva cabinete, concurati cu inteligenta voastra inaintata si nu pupati in cur pe alti, aratativa muschi si diplomele de stinta !

 • Dorobat este tinta voastra ratatilor, in fiecare zi o faceti pe a detectivu, vine wichedul, pupatio fratilor cica are unde, alta treaba nu mai aveti.

 • ALO MILITIA? Se poate sa deschidem si noi un dosar penal pt asta sau „eroiii din linia intai” nu pot fi deranjati? Cati pacienti stiu ca sunt drogati cu antidepresive? Nici unul probabil. ALO MILITIA madam Dorobat administreaza medicamente depresive a caror efecte secundare mentioneaza dificultati de respiratie. Alora cu COVID! Catusele nu sunt ceva nou pt Dorobat ca a mai fost luata in ele, dar parca ar trebui cineva sa se sesizeze, nu????

 • Care este problema ta ei da ? Administreaza tu lui mata cum vrei ! Ce te freaca pe tine cum fac medici ? Te astept, avem pat pregatit si pt tine in terapie ! Ce studi ai beleao de improsti noroi in ziar, mergi si spala vasele nu mai bazai !

 • Mai bine ați veni voi și ați da recomandări ca tare va mai pricepeți
  , tori sunteți medici pe online, jale mare cu voi rataților.

 • Dorobat este Managera Spitalului, este o buna menegera, este un buna coordonatoare, profesionista, o doamna capabila sa conduca si administreze, mai mult in perioada de pandemie care este o perioada foarte grea, in acelasi timp se consolideaza, se reabiliteaza si se dau in functiune conform standarile Europeni, acesta este motivul vostru pentru ura si denigrarea la persoana Doambei Profesor !

 • Dorobat este Managera Spitalului, este o buna managera, este un buna coordonatoare, profesionista, o doamna capabila sa conduca si administreze, mai mult in perioada de pandemie care este o perioada foarte grea, in acelasi timp se consolideaza, se reabiliteaza si se dau in functiune conform standarile Europeni, acesta este motivul vostru pentru ura si denigrarea la persoana Doambei Profesor !

 • Dorobat este Managera Spitalului, este o buna managera, este un buna coordonatoare, profesionista, o doamna capabila sa conduca si administreze, mai mult in perioada de pandemie care este o perioada foarte grea, in acelasi timp se consolideaza, se reabiliteaza si se dau in functiune conform standarile Europeni, acesta este motivul vostru pentru ura si denigrarea la persoana Doambei Profesor ! Dorobat este o doamna si apreciem inteligenta ei !!!

 • Sa le dea domle’ anxiar la greu, pentru ca asa se mai linistesc si nu mai uita de spaga multcuvenita care se da medicilor!!! Anxiarul se da ca sa rasplateasca SPAGA. In Romania nu e posibil sa fii medic fara sa primesti ceva rasplata adica SPAGA!!!

 • Dacă are efect negativ asupra funcției respiratorii atunci se poate instrumenta un dosar pentru ucidere din culpa.Avand funcția respiratorie afectată atunci dacă in prospect scrie ca este contraindicat probabil ca fac tot posibilul sa agraveze boala și sa omoare pacienții.Mai d-lor polițiști e cazul sa va autosesizati.

 • Daca manegera n ar fi o scalaveta sexo-marxista si securista ar spune adevarul… ar aplica tratamentul corect!
  Sa auzim numai de bine!

 • Asta e,te mănâncă porcii! Ziarul a dat tonul,cu un titlu inadecvat,dușmănos.desi acest ziar a primit ceva premiu de la Dr.dorobat. Acum,ca s au stârnit atâția răutăcioși,ce se poate face ? Dar fără violenta .
  In spital ,fiind cu o boala grea,operație pe inima,etc.,ma rugam in toiul nopții sa mi dea o jumă de Xanax,trezea doctorul,care venea sa ma vadă,și tăcut,încuviința pastiluță minuscula,sau adăugarea in perfuzie. Nu se putea fără Xanax.nuputeam adormi și deranjam ceilalți bolnavi cu gemetele de durere. Oarecum m am vindecat ,și acum acasa ,foarte rar mai iau o jumă de Xanax,deși știu ca mai bine mi as pune la încercare voința pt a adormi. Dna doctor are rezultate bune la spital,trebuie respectata,cu Xanaxul nu greșește și in nici un caz niște indivizi obscuri ,anomi lași,nu trebuie ascultați.

 • Acum jurnaliștii..sau psudojurnalistii și alți adepți ai acestora prescriu și tratamentele în spital…
  Brusc..sunt specialiști în medicină…2 căutări pe google și le știu pe toate? Nu va e rusine?!?!
  După ce faceți voi 6 ani de medicina, 6 de rezi și alți câțiva de vechime…sa va dați cu părerea despre tratamente!! Pui de geniu care sunteți..ptiu..

 • Ziariștii sunt indispensabili in democrație.chiar când scriu despre sistemul sanitar.oricat de critic,totuși ei nu scriu rechizitorii și nimici evaluări profesionale. Întrebarea e cum au făcut rost de bilețelul din poza,care nu e doc.medical. Ziariștii de azi de-obicei sunt niște virtuoși ai Internetului.daca se documentau complet ar fi văzut,de ex.ca Essentin(nu sunt medic) este un protector pentru ficat (Paracetamolul in exces este dăunător) ,ca trifermentul este pt digestie,etc.,deci aceste medicamente sunt inocente. Xanaxul are rolul sau antistres,calmant.sunt explicații pertinente in articol. Totul pornește de la titlul specific bzi și de la vulnerabilitatea dnei dorobat cu procesul ei 1747/99/2015 de la curtea de apel. De ce? Este un articol „”sub acoperire” sponsorizat de dușmani? Cum o fi,acum in pandemie nu este oportun sa slăbești încrederea cititorilor proprii in doctori,pentru ca ,implicit te descalifica ca ziar serios. Au greșit,poate vor găsi o soluție sa repare măcar 30%.

 • Ce va mai agitati, ca aburul in oală sub presiune?
  Ca de obicei, articol Buna Noaptea Iași, de noaptea minții.
  Câinii latră, caravana trece!
  Medicii sunt elita, ziariștii nu sunt elita. Sunt și ei pe acolo, încearcă să se bage in seama cu prostia aia de javra de pază a curvăsăriei. Nu au nicio legătură cu democrația, care nu exista!
  Nici nu te poți cobora la nivelul lor, că te bat până îți dai seama că dacă te bagi in albia de porci, normal că ieși plin de laturi.

 • Respect dr Dorobăț, un adevărat profesionist, am fost internat pe secția ei și am doar cuvinte de lauda, este empatica și implicata, dispusa sa asculte pe oricine.

Adauga un comentariu