Titlurile zilei

Pacienții scăpați din infernul de la Piatra Neamț, expuși unui risc uriaș. Spitalul mobil de la Lețcani nu are aviz ISU. Controversă majoră la vârful spitalului de 13,4 milioane de euro

Publicat: 16 nov. 2020
Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19

Descoperire șocantă la spitalul mobil de la Lețcani pentru tratarea pacienților COVID-19. După luni bune de la implementarea proiectului, unitatea medicală nu are aviz ISU. Spitalul funcționează fără acest aviz tocmai pentru că este trecut ca unitate modulară. Situația de la Iași ascunde însă și alte nereguli constatate de autoritățile locale. Spitalul plin de containere modulare se află sub un control al Ministerului Sănătății

Tragedia de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț poate avea urmări grave și la Iași. De câteva săptămâni, la marginea Iașului funcționează spitalul mobil de la Lețcani, unitate deschisă pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Spitalul destinat pacienților cu Covid ascunde în continuare însă o serie de situații atipice.

Unitatea de tip modular nu are aviz al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), tocmai pentru că există o prevedere care permite ca acest lucru să nu fie necesar. Însă, tragedia de sâmbătă, 14 noiembrie 2020, de la Spitalul din Piatra Neamț, scoate la iveală o situație sumbră și la unitatea de la marginea municipiului Iași.
Spitalul de la marginea Iașului nu are aviz ISU pentru că este unul de tip temporar. Însă cum la Lețcani sunt tratați și pacienți la ATI, acest lucru ar fi trebuit să dea de gândit. O tragedie ca cea de la Neamț se poate repeta oricând, mai ales că spitalul de la Iași prezintă și alte deficiențe majore.

Spitalul mobil de la Lețcani nu are aviz ISU. S-a considerat că nu este nevoie de acest lucru

Incendiul devastator de la Piatra Neamț a făcut ca persoanele internate în secția ATI din unitatea medicală gestionată de Consiliul Județean Neamț să fie internate la spitalul de la Lețcani. Cei 6 pacienți aduși de urgență de la Iași au fost internați în secția ATI de la Lețcani, unde funcționează în prezent 18 paturi la Terapie Intensivă din cele 48 pentru care s-a primit aviz. Însă situația de la Lețcani este una total atipică. Unitatea nu are aviz ISU pentru că fosta conducere a CJ Iași a depus documentația pe propria răspundere, unitatea fiind trecută ca spital modular. Iar acest tip de spital nu ar avea nevoie de aviz ISU.
Modulele care compun spitalul de la Lețcani sunt ermetice și nu au geamuri. Unitatea are deja probleme cu secția ATI din cauza stațiilor de oxigen, iar numărul de paturi este mult mai mic decât cel estimat inițial.

Explicațiile care au dus la lipsa avizului ISU pentru spitalul mobil de la Lețcani

CJ Iași și Agenția pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest au depus mult mai târziu documentația pentru obținerea avizelor la spitalul mobil de la Lețcani. Lucrarea făcută de firma turcă SDI Global LLC din Ankara s-a făcut însă extrem de prost, deficiențele fiind la tot pasul. Peste toate acestea, a contat și faptul că documentația de avizare a lucrărilor a fost depusă ulterior. Iar autoritățile nu pot aviza o lucrare deja executată și care nu a respectat toți pașii.

„Conform legii, nu se poate emite autorizație pentru că lucrările au fost făcute fără obținerea tuturor avizelor! Aceasta se obține înainte de execuția lucrărilor, care după ce sunt executate, primesc autorizație. Și asta doar dacă au fost executate conform avizului! Inspectoratul nu își poate asuma așa ceva! Cei de la CJ și Euronest au cerut avizele, dar abia după ce au executat lucrările! Avizul se dă pe proiect înainte de execuția lucrărilor!”, a explicat un specialist pe acest domeniu din județul Iași.

Avizele la spitalul din Lețcani au fost luate ulterior. Controlul va fi gata în aceste zile

Unitatea medicală de la Lețcani a obținut și avizul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași fără a avea alte avize la bază. Totul s-a făcut pe vorbă bună, iar fosta conducere a CJ Iași a grăbit deschiderea spitalului în campania electorală pentru alegerile locale 2020.

„«Nu necesită aviz și autorizație ISU, fiind construcție temporară», așa a declarat domnul Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, când au fost solicitate avizele. E spital de tip ROL 3, spital militar, care poate fi mutat la Timișoara de exemplu. Ca spital modular nu are nevoie de acest aviz. Coordonatorul spitalului trebuie însă să asigure tot ceea ce înseamnă PSI. Cei de la Spitalul de Boli Infecțioase au contract cu o firmă care asigură PSI, iar spitalul mobil este secție exterioară, contractul fiind extins și la Lețcani”, a spus col. Ionuț Grădinaru, șeful ISU Iași.

În prezent, la Lețcani are loc un control al MinisteruluI Sănătății după descoperirea mai multor deficiențe. Raportul final ar urma să fie gata în cursul zilei de mâine, 17 noiembrie 2020.

Investiție neprevăzută de milioane de euro în spitalul mobil de la Lețcani

Iar lipsa necesității avizului ISU nu este singura problemă care a apărut la spitalul mobil. Apele uzate sunt cărate în continuare cu vidanja pentru că stația actuală nu face față. Euronest a cumpărat o stație de ape uzate care nu este conectată la nicio canalizare. Apele uzate erau deversate direct într-un canal din zona Parcului Transagropolis, iar pericolul de infestare era unul cât se poate de mare. Pentru a se racorda la stația de ape de la Lețcani sau cea de la Dumești, aflate la distanțe de aproape 2 kilometri de spitalul mobil, costurile sunt uriașe. Lucrarea ar trebui executată de ApaVital SA, societate aflată în subordinea Consiliului Județean Iași.

Pentru a ajunge însă la stația de la Dumești, este necesară subtraversarea drumului european 583 și a căii ferate din zonă. Pentru a se racoda la cea de la Lețcani, este nevoie de retehnologizarea acestuia. Stația de la Lețcani nu suportă la acest moment o capacitate mărită. Surse din CJ Iași afirmă că la acest moment a fost luată în calcul varianta achiziției un stații de ape uzate noi la spitalul mobil, investiție de câteva milioane de euro.

Comentarii
  • Cu aviz sau fără în momentul de față această unitate tratează pacienții care sant internați aici și este deservita de personalul de la Infecțioase infirmieri,asistenți medici .condițiile sant f bune ,aparatură medicală,curătenie,igiena,căldura,instalații climatizare așa că nu o mai suģeți prin batistă toți bulangii aștea care dormiti in teniși și haliți vrajeala de la trompete propagandiste gen Av Șoșoaca sau alte stricăciuni diversioniste,și domnii politicieni decât să se acuze să improaste cu noroi unul pe celălalt mai bine să se mobilizeze și să caute solutii pentru gestionarea situatiei,tot respectul pentru doamna Dorobaț și personalul care deservește acest spital cu deficiențe cum zic unii ,dar foarte util în momentul de față cu sau fara avize salvează vieți și asta e .important nu vorbăria goală , acuzele și încercarea de ați crea imagine și obține voturi

  • La Maternitatea Elena Doamna din Iasi directorasul Martinescu si cu lidera Buzea au luat banii de la masti si tichetele de vacanta .Ar fi bine un control de la Anaf sa se vada si contractele pe aprilie , mai , iunie . Doamna lidera de sindicat merge in concediu primavara in Italia , cand vine vara merge in Spania si in toamna merge 2 saptamani si in Grecia . Angajatii isi cumpara masti din banii lor si echipament de lucru .

  • Ar fi mai bine sa vorbiti despre Spitalul din Piatra-Neamt,ca acolo s-a intamplat nenorocirea,dar mai ales cate spitale din Romania au autorizatiile la zi.Dar Casa Poporului are autorizatie?

  • Multe din cerintele ISU sunt exagerate, sau chiar absurde. De parca toti am lucra in fabrici de munitii, sau in benzinarii. De ceea, majoritatea agentilor economici, dar si a scolilor, functioneaza fara aviz ISU. Asadar, in ce priveste avizul ISU, sa o lase balta.

    Cat priveste apele uzate, articolul este confuz. Daca exista o „statie de ape uzate” – de fapt, probabil o statie de epurare – aceasta nu trebuie conectata la reteaua de canalizare, asa cum crede autorul. Daca este insuficienta, se mai pot cumpara 2-4. Pentru un CJ ca Iasul, este o nimica toata.

    Bine ar fi ca politrucii de la CJ sa lase campania electorala si sa se apuce de treaba. Sa faca spitalul ala functional 100%. Dupa cum se vede, vom avea nevoie de el si anul viitor, cel putin.

  • Spitalul exista, ideea a fost salutara!! Trebuie trași la răspundere nenorociți care au sabotat secția Letcani, din „rațiuni” politice! Nu mai sabotati, găsiți solutii sa funcționeze, sa capete aviz ISU(care vine, da amenzi, nu da soluții) Nu mai spurcați și domeniul sanitar cu politica voastră idioata, ca ne duceți tara de ripa!!!

  • Bravos cetățene ! citesc în sfarsit un comentariu pertinent postat de un om inteligent care vedea realitatea cotidiană cu ochii sai nu cum îi este prezentată

Adauga un comentariu