Actualitate

Pacienții vor beneficia de o normă de hrană dublă în spitale

Publicat: 01 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pacienții vor beneficia de o normă de hrană dublă în spitale
Norma de hrană din spitale va crește începând din iunie

Autoritățile statului au decis să dubleze norma de hrană din spitale, după săptămâni întregi în care proiectul a bătut pasul pe loc. Suma alocată pentru fiecare pacient va fi 22 de lei, în condițiile în care până acum există o normă de hrană de 11 lei.

Legea a fost adoptată de Parlament pe data de 13 aprilie 2022, dar până în această zi, aceasta nu a fost pusă în aplicare.

Normă de hrană dublă în spitale, pentru pacienți

Alexandru Rafila a semnat actul normativ prin care norma de hrană va fi dublă în spitalele din România. În aceste condiții, un pacient care se află internat într-un spital din România va avea atribuită suma de 22 de lei pentru hrana zilnică. Legea prevedea că de la 1 iunie 2022 va fi pusă în aplicare, dar pentru a putea intra în vigoare mai era nevoie şi de semnătura ministrului. Alexandru Rafila a semnat mai târziu, iar acest lucru va duce la o întârziere de câteva zile. Așadar, pacienții vor mai aștepta câteva zile până când vor putea să mănânce mai bine în spitalele din țară.

Pacienții primeau mâncare proastă în spitale. Cu noua lege, toți speră la mâncare mai calitativă

De-a lungul anilor atât pacienții cât și medicii s-au plâns de hrana proastă din spitalele din România. Vă aducem aminte faptul că au fost multe postări pe rețelele de socializare în care se observa faptul că pacienții din spitale primesc mâncare neconforme cu necesitățile. Rând pe rând, miniștrii Sănătății s-au văzut că nu văd acest aspect care este unul extrem de important.

Managerii de spitale se plângeau de calitatea hranei

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din sectorul 5 București, afirma recent că a avut zeci de reclamații legate de hrana din spitale. Mulți pacienți s-au plâns se calitatea mâncării, în special în perioada în care au avut bucătăria în revonare, iar serviciile au fost externalizate. Managerul unității medicale a mai precizat faptul că cu sumele alocate la acel moment le este practic imposibil să le asigure pacienților trei mese sănătoase pe zi. Mahler a explicat că reprezintă un vis crearea unui meniu din care pacientul să își aleagă ceea ce dorește să mănânce în ziua respectivă:

„În unitatea medicală din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate numaidecât 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o gamă diversă de preparate. În România, în spitalul public, bolnavul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, extrem de rar, pacientul cu tuberculoză”, scria dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, pe Facebook.

Dublarea normei de hrană din spitale se va face în câteva zile. Vom vedea dacă această creștere va fi suficientă pentru a asigura pacientului cele necesare. Asta în contextul că dublarea nu pare a fi dublare dacă e să ne uităm pe piața alimentară din România care a devenit foarte scumpă.

 

Adauga un comentariu