Stiri si curiozitati

Păduchi de găină: Metode de combatere care au rezultate imediate

Publicat: 10 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Păduchi de găină Metode de combatere care au rezultate imediate
De multe ori, păduchii de găină rămân pe aceeași gazdă pe toată durata vieții.

Păduchii de găini sunt niște insecte mici și plate, cu șase picioare. Orice fermier știe că există mai multe tipuri de păduchi de găină, cei mai des întâlniți fiind Menacanthus stramineus.

Păduchii de găini trăiesc aproximativ 12 zile, iar o femelă poate depune 1-2 ouă pe zi.

Păduchii de găini sunt diferiți de cei care apar la oameni și, chiar dacă pot ajunge pe hainele noastre, nu se pot hrăni și mor destul de repede. În schimb, aceștia pot înțepa oamenii, lăsând niște urme roșii. Tocmai de aceea, este recomandat ca atunci când intri în cotețul găinilor și știi că au păduchi să porți mănuși, bluze cu mânecă lungă, cizme și pantaloni lungi.

Păduchi de găină: Simptome

La fel ca în cazul paduchilor de om, cei de găină se răspândesc la păsări în momentul în care acestea intră în contact. Păduchii de găină nu sar, târându-se de pe o gazdă pe alta. De multe ori, păduchii de găină rămân pe aceeași gazdă pe toată durata vieții. În curte, găinile pot lua păduchii de la păsările sălbatice sau de la rozătoare.

Ca simptome, găinile care au păduchi se scarpină și se zgârie cu ciocul, pentru a înlătura starea de discomfort produsă de aceste insect parazite. Un alt semn că găinile tale au păduchi este acela că sunt mai puțin vioaie.

La găinile cu păduchi, vei putea vedea că au zone roșii sau au ouă de paduchi mai ales sub aripi, pe piept și la baza penelor. Alte semne că găinile tale au păduchi sunt căderea penelor, scăderea producției de ouă, lipsa poftei de mâncare, pete de sânge pe coaja ouălor sau lipsa de creștere în greutate.

Cum poți combate infestarea cu păduchi la găini

Pentru a preveni infestarea găinilor tale cu păduchi trebuie să iei o serie de măsuri pentru a ține la distanță animalele sălbatice. Astfel, furajele trebuie depozitate într-un loc sigur, la care să nu poată ajunge rozătoarele.

Cotețul găinilor trebuie curățat periodic, având grijă ca acolo să nu fie păduchi.

În momentul în care aduci păsări noi în coteț, trebuie avut grijă ca acestea să fie sănătoase și să nu aibă deja păduchi deoarece astfel riști ca și celelaște găini să ia păduchi. De aceea, se recoamndă ca pentru 2-3 săptămâni pe cele noi să le ții separat. Dacă găinile pe care le-ai adus noi au păduchi, acestea trebuie tratate și de-abia pe urmă pot fi mutate alături de celelalte.

Este important ca măcar  odată pe lună să verifici găinile. Asta presupune să verifici penele pentru a vedea dacă au sau nu păduchi.

Dat fiind că băile de praf sunt recomandate pentru găini, este indicat să le asiguri păsărilor nisip, pământ și cenușă de lemn. Acestea omoară păduchii și îi țin la distanță.

Tratamente pentru păduchi la găini

Pentru a trata infestarea cu păduchi se recomandă uleiul estențial de arbore de ceai. Se pun 3-4 picături pe creasta păsărilor și dublu la baza cozii.

De asemenea, mai poate fi folosit uleiul de neem, pentru aplicarea căruia este necesar o soluție făcută dintr-o lingură de ulei diluați în doi litri de apă. Soluția se pulverizează pe găini o dată la doua zile pentru a elimina toți păduchii.

O altă soluție natural pentru a scăpa găinile de păduchi este o soluție preparată din 15 căței de usturoi pisați, 4-5 picături de ulei esențial de lavandă și 4-5 picături de ulei esențial de cimbru, peste care adaugi 2 litri de apă. Soluția se pulverizează pe tot penajul păsărilor o dată la două zile, până ce elimini toți păduchii.

Ca tratament pentru păduchii la păsări se pot folosi plante de boz. Acestea se toacă și se pun ca așternut în cotețul găinilor. Păduchii sunt alungați de mirosul acestor plante.

Adauga un comentariu