Sanatate

Păduchi pubieni. Cum să identifici la timp pediculoza pubiană sau ftiriazisul

Publicat: 24 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Păduchi pubieni. Cum să identifici la timp pediculoza pubiană sau ftiriazisul
Aceste insecte sunt de dimensiuni mici, până la 3 mm

Acești păduchi pubieni nu sunt altceva decât paraziți care trăiesc pe corpul uman și se hrănesc cu sângele acestuia. Înfrângerea păduchilor pubieni se numește pediculoză pubiană sau ftiriazis. Contrar credinței populare, infecția cu pediculoza pubiană este posibilă nu numai într-un mediu asocial și de la persoane care nu respectă igiena personală. Acești păduchi pot fi găsiți și culeși în cele mai banale locuri.

Aceste insecte sunt de dimensiuni mici, până la 3 mm. Femelele sunt vizibil mai mari decât masculii. Au un corp oval turtit, de culoare maro deschis. Trei perechi de picioare sunt răspândite lat, așa că se pare că lățimea insectei este mai mare decât lungimea sa. Labele sunt lungi, în formă de clește. Structura le permite să se deplaseze de-a lungul părului unei secțiuni triunghiulare. Pe firele de păr rotunde care cresc pe cap nu pot fi fixate, prin urmare nu trăiesc pe cap, astfel poți să-ți faci orice coafură dorești. Ca și alte tipuri de păduchi, păduchii pubian au mai multe etape în dezvoltarea lor.

un paduche pubian pe un fir de par
Au un corp oval turtit, de culoare maro deschis

Păduchi pubieni. Etapele dezvoltării insectelor

Prima etapă în dezvoltarea acestora este nits. Apar ouă albe, în interiorul cărora se dezvoltă larvele.  Această etapă durează până la o săptămână.

Ulterior, nimfele stadiilor 1, 2 și 3 – în 15 – 17 zile parazitul trece de trei etape și devine matur sexual, după care stadiul de adult. Păduchii pubieni trăiesc până la 30 de zile. Ea depune aproximativ 50 de ouă în timpul vieții.

un paduche pubian pe un fir de par
Prima etapă în dezvoltarea acestora este nits

Fără hrană, parazitul trăiește o zi. Dacă apar condiții nefavorabile, păduchii pubieni pot cădea într-o stare de animație suspendată și poate petrece câteva luni în ea. Păduchii pubieni pot trăi până la două zile în apă. Pot rezista la sarcini de până la 1 kg. De exemplu, pe plajă, în nisip, pot exista câteva zile.

După cum am menționat mai sus, păduchii pubieni trăiesc pe părțile păroase ale corpului uman, dar nu este afectată întreaga linie a părului. Astfel, având în vedere că aceștia nu preferă zona scalpului, la realizarea unei coafuri, păduchii nu te vor deranja. Pentru ei, zonele cu glande apocrine care secretă un secret special sunt atractive. Astfel aceștia preferă să locuiască în pubis, bifurcare, anus, scrot și axile. Pentru a scăpa de ei, zona afectată trebuie pieptănată cu un dispozitiv special, aplicând și ulei de rozmarin.

Unde trăiesc paraziții și cum te poți îmbolnăvi

Zonele afectate sunt întotdeauna acoperite cu păr. Acești paraziți nu trăiesc pe pielea netedă. Boala apare atât la bărbați, cât și la femei. Copiii se pot infecta și dacă au păr pe organele genitale. Există mai multe moduri prin care boala se poate răspândi. Cele mai sensibile la acest lucru sunt femeile și bărbații care duc un stil de viață asocial și o viață sexuală promiscuă, precum și cei care nu respectă igiena personală. De asemenea, riscul de a te infecta crește din moment ce suferi de paraziți intestinali.

femeie care piaptana parul unui copil cu un pieptine pentru paduchi
Zonele afectate sunt întotdeauna acoperite cu păr

Te poți îmbolnăvi și dacă porți hainele unei persoane bolnave, precum și dacă folosești prosoape și lenjerie de pat, toalete publice, plaje, solarii, băi, saune și piscine. Chiar și cu o igienă atentă, nimeni nu este protejat de infecție, așa că este important să fii atent atunci când vizitezi locuri publice și interacționezi cu potențiali purtători de paraziți.

Păduchii pubieni pot fi văzuți fără utilizarea unui echipament special. Sunt mici, dar se mișcă destul de repede. Ouăle acestora sunt foarte mici, fixați chiar la baza firelor de păr, așa că poate fi foarte greu să le observi. Pe lângă o examinare vizuală, puteți afla despre prezența ftiriazei prin mâncărime constantă. Aceasta apare din cauza faptului că, atunci când este mușcat, parazitul injectează sub piele o substanță care este un iritant activ.  De asemenea, punctele mici albastre de la locurile mușcăturii sunt urme ale unei substanțe injectate care previne coagularea sângelui. Astfel, din cauza mâncărimii insuportabile, o persoană zgârie pielea, apar leziuni ale pielii până la dermatită și eczeme.

un paduche pubian pe o masa
Fără hrană, parazitul trăiește o zi
Adauga un comentariu