Eveniment-Social

Padure defrisata ilegal, cu acordul padurarilor

Publicat: 30 nov. 2011

@ In fiecare zi, din padurea de pe dealurile comunei Schitu Duca ies camioane pline cu lemne @ Oamenii din satele de langa padure spun ca toti copacii se taie ilegal, iar pentru a fi ascunse urmele jafului, cioatele sunt smulse din pamant @ Totul se face numai cu acordul „pazitorului”, padurarul Costel Poiana

In fiecare zi, din padurea de pe dealurile comunei Schitu Duca, aflata in administrarea Ocolului Silvic Ciurea, ies camioane incarcate cu lemne. In urma lor apar carutele cu lemne de foc. Nu se taie arbori marcati conform legii, ci se fura ca-n codru, spun oamenii din comuna. Unii localnici au casele chiar la marginea drumului care iese din padure, prin satul Blaga si, de aceea, pot sa vada cum padurea este defrisata fara ca autoritatile sa ia vreo masura. Totul se face cu acordul celui care ar trebui sa pazeasca, de fapt, suprafata impadurita. Este vorba de padurarul Costel Poiana, detasat la cantonul din Schitu Duca de peste 10 ani. De cand e paznic peste padurea din Schitu Duca, averea sa a crescut considerabil, are vila, masina scumpa. „Pentru a ascunde faptul ca se taie ilegal, dupa ce taie copacul, scoate cioata din radacini cu o masina puternica si cu o sufa. Am vazut eu cum se face. Am cumparat si eu, de curiozitate, de la unul din sat, zilele trecute, niste cioate din acestea. Se poate vedea ca nici una nu este marcata. Cum poate sa iasa atat de mult lemn in fiecare zi, camioane pline, carute? Noi, cei din sat, am facut in mai multe randuri sesizari, dar nu s-a luat nici un fel de masura. Acest padurar are spate. Lucreaza fara scrupul. Vin tot felul de smecheri aici, invitati de el, la braconat in aceste paduri. Se impusca clandestin mistreti, cerbi, caprioare”, a spus Alexandru Chirila, unul dintre satenii din Blaga.

Tarani batuti de padurar

Potrivit unor informatii furnizate ieri de Daniel Opariuc, seful Ocolului Silvic Ciurea, pentru padurea aflata sub paza lui Poiana s-a aprobat anul acesta taierea a maximum 100 de metri cubi de material lemnos. Prin urmare, cum se explica faptul ca, in fiecare zi, din aceasta padure ies camioane incarcate cu lemne si nimeni nu vrea sa nici o masura? Cantitatea mentionata anterior poate fi carata intr-o singura zi. Oamenii mai spun ca Poiana se comporta ca un adevarat baron local, proaspat inchiaburit. Persoanele sarace din comuna muncesc cu ziua atat in gospodaria lui Poiana, cat si la padure cand acesta are de taiat lemne, dar nu sunt platite. Li se permite, in schimb, sa intre in padure pentru a-si lua toamna lemne de foc. Este o practica cunoscuta in toata comuna. In plus, daca un satean schiteaza vreun gest prin care ar arata ca nu este de acord cu ce face padurarul, e luat imediat la bataie. „Pe mine m-a batut din senin, m-a gasit pe drum. Nu-i facusem nimic. L-a batut si pe un vecin de-al meu. Face ce vrea el. Taie padurea fara aprobari si nimeni nu-i face nimic”, a spus Ionita Nica, alta persoana din Blaga.

Antecedente la Ocolul Ciurea

Contactat telefonic, Valentin Clain, seful Directiei Silvice, a spus ca va demara o ancheta in legatura cu cele sesizate de oameni. Satenii cred, insa, ca nu se va face lumina nici de aceasta data. „Are spate inclusiv la Directia Silvica. Poate sa taie toata padurea, nu pateste nimic”, a adaugat Alexandru Chirila.

De altfel, oamenii au dreptate. In urma cu doi ani, cotidianul BUNA ZIUA IASI a publicat o serie de articole in legatura cu jaful petrecut in padurile aflate in administrarea Ocolului Silvic Ciurea. Garda Financiara a constatat ca prin taierea ilegala a mii de metri cubi de lemn de acolo s-a adus un prejudiciu de miliarde de lei bugetului statului. In acest jaf erau implicate firme apropiate sefilor din Directia Silvica. Institutiile de control au depus si o plangere penala. De atunci nu s-au mai luat nici un fel de masuri. La un moment dat a fost demis seful de productie al Ocolului Silvic, inginerul Cristian Ciobanu, dar atat.

Comentarii
  • Acesta practica este da cand au aparut „padurarii” si a devenit „politica padurii”. Vinovati nu sunt cei ca Poiana, ci cei care le permit si tolereaza asta. Dar functiile de director in aceasta directie silvica (vezi Clain si Lebada) se pastreaza cu lemnul din padure, cu carnea de vanat, cu chiolhanurile de la cabanele silvice. Ei sunt cei care tolereaza si chiar cultiva acest comportament al padurarilor nevoiti sa cotizeze si sa achite tot felul de obligatii venite de la domn’ director. Restul ce conteaza, cancerul potocaliu a distrus si verdele padurilor…

  • dle.Clain,va invit sa priviti putin(asta numai daca nu sunteti implicat!)la ce JAF se petrece in padurea prin care trece drumul la Dobrovat si sa dispuneti incetarea dezastrului care se petrece acolo, de cateva luni de zile.Se taie in draci,se taie pe suprafete foarte mari toti copacii drepti,se rade totul ca la barbierit,nu se taie cazaturile si uscaturile ci se pun la pamant cei mai frumosi pomi.O intrebare:pana la urma,pe cei de la Directia Silvica Iasi,nu-i poate trage nimeni la raspundere?.Nu avem prefect,nu avem presedinte de consiliu judetean,nu avem DNA,nu avem politie???.Se pare ca NU!.

  • Astfel de lucruri se intampla si in padurea din com. Horlesti si in mai toate comunele iesene, cei care ar trebui sa ia masuri sunt cei de la directia silvica insa se pare ca hiberneaza, padurarii sunt cei care se imbogatesc de pe urma incompetentei altora devenind adevaratioameni de afaceri din industria lemnului cand ei ar trebui sa fie cei care pazesc padurile luati masuri fratilor care sunt prinsi sa fie pedepsiti pentru furt, distrugere iar cei care nu sunt capabili sa ia masuri sa fie dati afara

Adauga un comentariu