Local

Padurea Episcopiei Catolice, tinta defrisarilor din Dacia – FOTO

Publicat: 20 mart. 2012

@ Padurea din capatul cartierului Dacia, defrisata de tigani pentru a avea lemne de foc, apartine Episcopiei Romano-Catolice @ Aceasta institutie a incheiat un contract de paza cu Directia Silvica, dar nu si-a platit obligatiile fata de padurari

Autoritatile s-au urnit si au luat masuri dupa ce, in articolul publicat ieri de cotidianul BUNA ZIUA IASI, cu titlul „Padurea municipiului Iasi a fost pusa pe foc iarna trecuta„, s-a aratat ca padurea de pe sesul raului Bahlui, de la capatul cartierului Dacia, a fost defrisata de locuitorii care si-au construit ilegal case in zona. Este vorba de asa-zisul cartier Dallas. Valentin Clain, directorul Directiei Silvice Iasi, l-a insarcinat ieri pe seful de la Ocolul Silvic Ciurea, Daniel Opariuc, sa lamureasca situatia. Opariuc arata ca respectiva padure se afla in proprietatea statului, insa o suprafata de 10 hectare din zona respectiva apartine Episcopiei Romano-Catolice. Aceasta din urma nu a mai platit suma pe care era obligata sa o achite Directiei pentru ca a pazit padurea. Datoriile s-au inregistrat incepand cu martie 2010, Episcopia figurand in contabilitatea Ocolului cu o restanta in valoare de 3.000 de lei. Din spusele reprezentantului Ocolului Silvic Ciurea reiese ca, de fapt, proprietatea Episcopiei este cea luata cu asalt de taietorii de ocazie, care locuiesc in Dallasul iesean. Potrivit afirmatiilor angajatului Ocolului Silvic Ciurea, chiar daca Episcopia nu a mai platit serviciile de paza de aproape doi ani, Ocolul a continuat sa supravegheze proprietatea. Si a supravegheat-o atat de bine, incat acum este aproape defrisata. Daniel Opariuc spune ca in timpul acesta au fost facute nenumarate instiintari si atentionari catre Episcopie referitor la necesitatea reinnoirii contractului si a recuperarii debitului, insa nu a primit nici un raspuns.

Verificari facute de jandarmi

Contactat in legatura cu activitatile de prevenire a furtului de lemne, Mihai Cojocariu, capitan in cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi, sustine ca, la solicitarea ocoalelor silvice, in perioada ianuarie – martie au fost demarate 10 astfel de actiuni de control, trei fiind efectuate la solicitarea Ocolului Silvic Ciurea. Daniel Opariuc a declarat ca cele trei controale, la care au participat jandarmi din cadrul inspectoratului, au fost facute in trupul Galata, acoperind astfel si proprietatea Episcopiei Romano-Catolice. Ba mai mult, in zona respectiva au fost aplicate trei contraventii, incheiate cu recuperarea totala a pagubei si, in prezent, inca doua se afla in curs de instrumentare. De asemenea, Circa 6 de Politie Iasi a intocmit un dosar penal pentru infractiunile legate de furturile de lemne din zona respectiva.
Daniel Opariuc spune ca sanctionarea celor care ciopartesc copacii din padurea aflata in capatul cartierului Dacia este un proces anevoios. Zona e cunoscuta ca fiind una dintre cele mai sarace, iar locuitorii, preponderent de etnie rroma, sunt cam certati cu legea. Identificarea celor care taie ilegal este cu atat mai dificila cu cat, de la luna la luna, se constata ca multi dintre cei prinsi la furat lemne nu au buletine.

Pozitia Episcopiei

Contactat pentru informatii suplimentare cu privire la suprafata de padure aflata pana in 2010 in administrarea Ocolului Silvic Ciurea, Excelenta Sa Episcopul Petru Gherghel a spus ca nu stie exact, dar, cel mai probabil, exista pentru proprietatea respectiva un contract facut cu alt ocol silvic. Il indica pe parintele Mihai Budau ca persoana de contact, in masura sa ofere informatii cu privire la subiect. Acesta din urma a declarat ca din 2010 s-a incercat transferarea celor 10 hectare catre Ocolul Silvic Bisericesc, dar pentru ca nu avea si alte suprafete in zona, ocolul respectiv a refuzat sa-l ia in custodie, intrucat i-ar fi fost foarte greu sa-l administreze. Asa se face ca, timp de aproape doi ani, nemaiexistand nici un contract de supraveghere cu nici un ocol silvic, zona a fost la discretia persoanelor care aveau nevoie de lemne de foc gratis. „Cei de la Ciurea au trimis catre noi un numar de atentionari privind debitul si necesitatea reinnoirii contractului, insa discutiile pentru transferul catre celalalt ocol, pentru asigurarea pazei, au intarziat luarea unei decizii. Avand in vedere ca proprietatea noastra a devenit din aceasta cauza tinta taietorilor ilegali de lemne, intentionam sa reinnoim cat mai repede contractul cu Ocolul Silvic Ciurea si, de asemenea, sa platim datoria pe care o avem catre acesta”, a declarat parintele Mihai Budau, economist in cadrul Episcopiei Romano-Catolice.

Comentarii
Adauga un comentariu