Info Turism

Padurea Umbra, Italia

Publicat: 08 ian. 2012
9

Una dintre cele mai valoroase regiuni din Italia, sub aspectul peisajelor si a resurselor turistice, se afla in partea de sud-est a acestei tari, in zona promontoriului Gargano.

Din acest motiv, inca din anul 1993 s-au pus bazele unui parc national  care sa protejeze si sa valorifice tot ceea ce este valoros din punct de vedere natural si chiar cultural.

Marele parc national, care cuprinde si insulele Tremiti si insula Pianosa pune in centrul atentiei padure Umbra ce se intinde pe o suprafata de 11 000 ha.

Secole la rand, cu putin noroc si bunavointa din partea oamenilor, padurea a scapat nevatamata din calea incendiilor si a defrisarilor. Rezultatul este privit cu apreciere astazi de catre cei care ajung sa cunoasca aceste locuri fascinante. Padurea Umbra se numara printre putinele areale din Europa care au mai ramas neafectate de societate.

In anul 1984 padurea a atras un numar de 360.000 vizitatori, ceea ce a determinat autoritatile sa ia masuri in vederea asigurarii unei infrastructuri adecvate. Astfel, au fost imbunatatite soselele, s-au stabilit 20 zone pentru picnic si 2 parcari destinate autobuzelor.  

Arborii care predomina sunt artarul, pinul, cedrul si stejarul, cea mai mare parte a acestora fiind reprezentate prin exemplare batrane.  Din loc in loc isi fac aparitia  arbori „Carpino” si alte formatiuni vegetale rare. Dintre speciile endemice, care sunt in numar de 17, le vom aminti  doar pe cele care merita retinute: ophrys promontorii, ophrys gargnica si ophrys sipontensis. Varietatea orhideelor este reflectata de cele 60 specii si subspecii intalnite in padurea Umbra.

Fauna este de asemenea extrem de variata si bogata. Un spatiu atat de adapostit si protector, cum este padurea Umbra,  nu putea sa nu atraga vietuitoarele. Emblematic este cerbul de Gargano, o specie endemica de mare valoare. Alte animale care pot fi intalnite sunt bursucii, iepurii, pisicile salbatice si o serie de specii de pasari.

Unii specialisti considera ca numele padurii Umbra ar proveni de la poporul umbrilor care au stapanit in trecut aceste locuri, in timp ce altii sustin ca numele i se trage de la aspectul intunecos, umbros, pe care il are mai tot timpul din pricina vegetatiei abundente.
Adauga un comentariu