Stiri si curiozitati

Păianjenul de casă: De ce nu trebuie să îl omori niciodată?

Publicat: 23 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Păianjenul de casă De ce nu trebuie să îl omori niciodată
Păianjenii de casă trăiesc în perechi și se reproduc anual.

Păianjenul de casă face parte din familia Agelenidae, care cuprinde aproximativ 700 de specii. Unele dintre ele pot fi veninoase, iar altele pot provoca, prin mici mușcături, roșeață, leziuni și umflarea zonei afectate. Acești păianjeni nu atacă oamenii, însă dacă sunt provocați, pot înțepa.

Păianjenii de casă prezintă opt ochi și picioare lungi, acoperite cu perișori fini. Corpul lor măsoară 0,6-2 cm și au abdomenul negru sau gri, cu dungi întunecate. Se hrănesc cu muște, molii, furnici, țânțari, gândaci, urechelnițe și alte insecte. Ei sunt responsabili cu uciderea anumitor dăunători din casele oamenilor, care sunt purtători de boli. Plasa păianjenilor se aseamănă cu o pânză de mătase încălcită, având în capăt un tunel.

Păianjenii de casă trăiesc în perechi și se reproduc anual. Numărul acestora crește în lunile călduroase, dar și toamna.

păianjen de casă cu picioare lungi înconjurat de pui
Păianjenii de casă prezintă opt ochi și picioare lungi, acoperite cu perișori fini.

Curiozități impresionante despre păianjenul de casă

Păianjenul de casă nu iubește mirosul de vopsea, var, lavandă și eucalipt. Adoră, însă, să își facă cuibul în colțuri întunecoase, cum sunt debaralele sau coridoarele. Nu-i displace nici să se stabilească în spații calde, camere murdare, hambare, streașina casei, crăpături de pereți, guri de aerisire sau subsoluri. De asemenea, aveți grijă în ce recipiente vă depozitați lucrurile. Cutiile din carton sunt preferatele păianjenilor, de aceea ar trebui să le înlocuiți cu repiciente din plastic.

Unele specii își hrănesc puii cu hrană regurgitată, iar altele își mănâncă mama când aceasta moare. În plus, păianjenii mari îi mănâncă pe cei mici, fapt ce explică de ce vedem prin colțuri doar păianjeni de dimensiuni mari.

Se spune că frica de păianjeni nu este ceva cu care ne naștem, ci o învățăm de la ceilalți oameni. Cel mai ușor de a-i îndepărta este să îi luăm cu o mătură și să îi aruncăm afară, fără să le facem rău.

Specia care aleargă extrem de rapid și are picioare lungi de 8 centimetri este Tegenaria Gigantea. Nu este un păianjen periculos ci, din contră, este foarte fricos. Preferă să fugă, atunci când simte pericolul, decât să atace.

un păianjen mare maro
Tegenaria Gigantea

Superstiții legate de păianjenii de casă

În Antichitate, păianjenii erau considerați, de către păgâni, ca având proprietăți vindecătoare. Totodată, reprezentanții triburilor africane și asiatice credeau că păianjenii erau semn de prosperitate și fericire.

Potrivit unor credințe din popor, un om peste care cădea un păianjen de pe acoperișul casei, putea primi o sumă considerabilă de bani sau chiar o moștenire. În schimb, dacă un păianjen de casă era omorât, viața acelui om urma să fie nefericită, ne spune destepti.ro.

De-a lungul secolelor, păianjenul a fost considerat aducător de noroc. De aceea, oamenii capturau păianjeni și îi aruncau afară, fără să îi omoare.

De asemenea, în nordul Angliei se spune că un păianjen capturat și ținut mort într-o cutiuță, ca amuletă în jurul gâtului, ar ajuta la tratarea febrei

Când o persoană vede pe hainele sale un păianjen, se spune că acea persoană va avea veșminte noi, mai scumpe și mai deosebite.

Potrivit unei singure legende, uciderea unui păianjen ajută la iertarea păcatelor. Însă, alte legende contrazic acest lucru.

În final, se spune că persoana care se teme, atunci când vede un păianjen, va primi o veste rea, iar cea care vede un păianjen și nu are sentimentul de frică, va primi o veste bună.

păianjen de casă cu picioare lungi
De-a lungul secolelor, păianjenul a fost considerat aducător de noroc.
Adauga un comentariu