Economic Local

Pâinea cu lavandă, noua fiță a producătorilor ieșeni, are deja succes! „Se folosește lavandă comestibilă”

Publicat: 22 iun. 2022
Cecilia Țugulia, Veronica Drăghici, pâine și plantație cu lavandă
Cecilia Țugulia produce pâine cu lavandă. Plantele sunt comestibile și provin din plantația cu lavandă a Veronicăi Drăghici

Pâinea cu lavandă a fost inventată de Cecilia Țugulia, producător tradițional din Iași, care a testat rețeta după ce a văzut că lavanda comestibilă poate fi utilizată în produsele alimentare. Lavanda provine din plantația Veronicăi Drăghici, producător din comuna Sinești

Pâinea cu lavandă este noua fiță în materie de produse alimentare sănătoase. Alimentul este „inventat” de Cecilia Țugulia, producător tradițional din Iași, care are produse de patiserie și pâine cu maia.  Ideea de a face un astfel de produs i-a venit în momentul în care a văzut că lavanda din soiurile comestibile poate fi folosită și în alimentație.

„Am văzut că lavanda poate fi utilizată, în cantități mici, în ciocolată, sucuri naturale, gin, tot felul de produse alimentare. Am încercat și eu rețeta cu lavandă și mi-a ieșit extraordinară. Am pus puține flori, în interior și pe crustă, pentru că este foarte aromată și după aceea nu mai are pâinea un gust bun. Rețeta este la fel ca cea pe care o utilizăm noi la pâinea cu maia. Noi vom comercializa pâinea și la evenimentul «Hai la noi» ce va avea loc sâmbătă, 25 iunie 2022, în lanul cu lavandă de la Stornești, comuna Sinești, Iași. Eu recomand ca lavanda comestibilă să fie folosită și la condimentarea cărnii, în loc de rozmarin. Tot așa, în cantități mici pentru că lavanda este foarte aromată”, spune Cecilia Țugulia, producător din Iași, fondator „Magazia Morăriței”.

Pâinea cu lavandă, produsă la Iași

Lavanda provine din plantația de la Sinești, înființată de Veronica și Andrei Drăghici și Gabriel Zubcu, pe aproximativ 5 hectare.

„Pentru produsele alimentare trebuie folosită doar lavanda comestibilă. Cei care vor să cumpere trebuie să întrebe producătorul de soiul de lavandă comestibil și să aibă încredere că cel recomandat e cel potrivit pentru produsele alimentare. Noi avem în plantație lavandă pentru produsele cosmetice, dar și pentru cele alimentare. Acum e perioada maximă de înflorire și cu siguranță cei care vor veni la evenimentul din plantație vor avea ce vedea. Le recomand să rămână și la apus pentru că priveliștea te lasă fără cuvinte. Suntem bucuroși că și anul acesta sunt interesați ieșenii, și nu numai, de evenimentul organizat de noi, aflat la a doua ediție”, susține Veronica Drăghici, producător din Iași, unul dintre fondatorii „Veera”.

Despre evenimentul organizat la Sinești au relatat reporterii BZI, într-o ediție anterioară. Sute de persoane, familii cu copii, au fost la Sinești, în câmpul cu lavandă, unde au făcut fotografii, s-au relaxat și au socializat.

Ediția de anul trecut „Hai la noi” a avut un succes neașteptat

Câmpul cu lavandă de la Sinești, Iași, a devenit principala atracție turistică a Iașului în această perioadă a anului, când florile sunt ca un magnet pentru orășenii de toate vârstele care își fac poze și le postează pe Facebook. Anul trecut s-a creat un adevărat pelerinaj în satul Stornești, din comuna Sinești, unde este lanul cu lavandă, pe o suprafață de 5 hectare, iar proprietarii terenului spun că și anul acesta va fi la fel. Persoane de toate vârstele au venit din Iași, dar și din județele din Moldova, pentru a avea o amintire cu florile mov, care au un parfum plăcut și un efect relaxant. Și la ediția din acest an, organizată în câmpul cu lavandă, proprietarii terenului cu lavandă au amenajat o zonă specială, pentru fotografii, sub un copac care se încadrează perfect în acest peisaj, iar vizitatorii pot face poze în orice moment al zilei.

Pentru ca vizitatorii să încerce și diverse bunătăți ale producătorilor locali, vor fi prezenți mai mulți producători cu produse din carne afumate, de patiserie, din lavandă, tăiței, bere artizanală. Pâinea cu lavandă se va comercializa la evenimentul „Hai la noi”.
Comentarii
  • Nu mai bate campii Lavanda nu este comestibila se foloseste pentru indepartarea Moliilor si a altor insecte. Mananca tu Lavanda pe care o tot prezinti a fi comestibila. Rog Profesorii de la Universitatea Stiintele Vietii sa intervina pentru a stopa asemenea derapaje.

Adauga un comentariu