Plante medicinale

Painea porcului, remediu in sinuzita

Publicat: 28 ian. 2011

„Painea porcului” (Cyclamen europaeum L.) este o specie din familia Primulaceae. Este o planta ornamentala specifica zonei mediteraneene. In Antichitate, planta era folosita pentru tratamentul ulcerului gastric si a polipilor nazali. In scrierile lui Hipocrate, radacina plantei este mentionata ca remediu in diverse afectiuni uterine, avand efect emenagog (favorizeaza menstruatia). De asemenea, era indicata in flatulenta si rinosinuzite.

Tuberculul de ciclamen are actiune purgativa drastica, insa, din cauza toxicitatii ridicate, nu este folosit in acest scop.

Compozitie chimica 
Planta contine o saponina toxica (ciclamina sau arthanitina), cu actiune hemolitica la administrare orala. In urma analizelor fitochimice, au fost identificate si saponozide sterolice si triterpenice ale unor agliconi cu efecte mucolitice si moderat antiinflamatoare la administrare locala (nazala). 

In prezent, extractul obtinut din tuberculul de ciclamen intra in compozitia a doua produse farmaceutice cu administrare nazala, recomandate in tratamentul si ameliorarea simptomatologiei afectiunilor cavitatilor nazale (rinosinuzite microbiene sau alergice). De asemenea, tuberculul proaspat recoltat toamna este un remediu homeopat valoros, recomandat in migrene, in special cele din sindromul premenstrual, in afectiuni oculare si ale coloanei vertebrale, si pentru ameliorarea tulburarilor digestive.

Citeste si:

5 plante care va scapa de tuse

Goldenseal, planta cu efect antibiotic

Cuisoarele, medicament antibiotic si antiviralloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit