News Flash:

Painea produsa la Iasi este scumpa si saraca in sortimente

1 Martie 2000
926 Vizualizari | 0 Comentarii
•Comertul stradal cu paine - una din activitatile care atenteaza la sanatatea consumatorului •Preturile practicate pe piata ieseana a painii sunt printre cele mai ridicate din tara

Unul dintre produsele cele mai consumate pe piata ieseana il reprezinta painea, o dovada in acest sens fiind si numarul foarte mari de producatori de paine din judet: 109. La acestia se adauga si 27 de laboratoare - autorizate - cu productie de patiserie, in realitate numarul lor fiind cu mult mai mare. Problema este insa modul in care se desfasoara procesul de productie al painii. Multe firme isi desfasoara activitatea in conditii nu tocmai propice procesului de productie. Concurenta este extrem de dura, producatorii, care pana nu demult detineau aproape 100% din piata, Pangran si Compan, asigurand in prezent doar 20% din necesarul de paine al judetului. In primii ani de dupa 1990 s-a inregistrat o adevarata explozie a micilor afaceristi, care au inceput sa produca de cele mai multe ori in spatii necorespunzatoare.

Paine cu iz de mucegai

"Problema micilor producatori de paine s-a pus in acea perioada intr-un mod eronat, deoarece multor intreprinzatori li s-a dat dreptul sa lucreze in spatii amenajate la parterul unor blocuri de locuinte, in conditii improprii. In acele spatii se puneau in primul rand probleme legate de microclimat, prin existenta unor suprafete mari de condens, care produceau mucegai, a caror eradicare totala era practic imposibila. Problema a fost ca in anii 1995-1996, cand noi ne-am inceput activitatea, acesti producatori erau deja prezenti pe piata, avand in spate si o serie de investitii destul de importante, in functie de puterea financiara a fiecaruia. In aceasta situatie, nu s-au putut lua masuri drastice, ci doar unele care au dus la imbunatatirea conditiilor de lucru. In plus, in activitatea noastra am mers pe ideea de a nu crea victime, ci doar de a ridica standardele in procesul de productie", ne-a declarat Veronica Craciunescu, sef Birou Politici Agroalimentare din cadrul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara. In urma actiunilor inspectorilor din cadrul acestui birou, o parte din firmele iesene producatoare de paine au renuntat la vechile spatii, cum ar fi Europan sau Complex Rad. In ceea ce priveste calitatea painii produsa si distribuita in Iasi, una dintre principalele probleme o reprezinta comertul stradal. "Sistemul stradal este o mare nefericire - daca se poate spune asa - pentru noi. Consumatorii ar trebui sa inteleaga ca, pe langa pretul mai incarcat al painii, datorat procesului de preambalare, exista si multe alte riscuri. Este timpul ca cei care cumpara sa inteleaga ca nu mai sunt o victima a producatorilor si ca acestia din urma rezista pe piata si au profituri tocmai datorita consumatorilor. La noi inca nu s-a pus problema asigurarii sanatatii consumatorului, fapt extrem de important, caci la ora actuala romanii isi cheltuie aproape 70% din venituri pe achizitionarea de produse alimentare, din care painea are o pondere importanta".

O piata saraca in sortimente

La ora actuala, piata ieseana a painii este extrem de saraca in sortimente. "Foarte putine firme vin si cu alte sortimente, cum ar fi painea graham, neagra, intermediara, cu seminte sau sortimentul biologic. Pe piata ieseana inca predomina painea alba, care este mai putin sanatoasa decat celelalte sortimente. In plus, la preambalarea painii, in cazul firmelor care au o retea de distributie prin chioscuri, daca nu se respecta in totalitate procedura, pot interveni situatii in care aluatul se imbolnaveste. In plus, preambalarea duce la o incarcare a pretului, in vreme ce interesul consumatorului si chiar al producatorului ar trebui sa fie indreptat spre un pret cat mai mic, avand in vedere ca painea este un produs care se ruleaza rapid", a mai precizat Veronica Craciunescu. In plus, preturile practicate la paine pe piata ieseana sunt printre cele mai ridicate din tara. Incepand cu acest an, la recomandarea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, sanctiunile dictate in urma controalelor efectuate de inspectorii de specialitate au crescut semnificativ. "Luna trecuta am dictat sase amenzi de cate zece milioane de lei fiecare, datorita unor nereguli constatate in urma actiunilor de control. In ceea ce ne priveste, exigenta va creste progresiv, pana vom elimina, in masura in care acest lucru este posibil, toate elementele care ar putea dauna sanatatii consumatorului", a precizat Veronica Craciunescu.
Mihai ANDREI
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1386 (s) | 22 queries | Mysql time :0.018044 (s)

loading...