News Flash:

Painea se vinde in tonete la un metru de strada plina de praf

20 Martie 2000
1123 Vizualizari | 0 Comentarii
•Iesenii consuma zilnic paine cu praf si larve de muste •Tonetele ar trebui desfiintate •Autoritatile refuza, deoarece incaseaza bani pe spatiile inchiriate de tonetari Cati dintre producatori sau vanzatori de alimente respecta legea? Cati stiu ce contin legile privind sanatatea publica? De ce nu s-a ajuns inca la normalitate? Intrebari la care nu exista, deocamdata, raspunsuri. Tonete cu paine, carucioare ambulante cu covrigi, magazine in care vanzatorii nu au auzit de manusi si-si plimba mainile murdare ore intregi pe marfa. Asa arata orasul Iasi la ora actuala. Cuvantul "lege" si respectul fata de oameni nu mai fac doi bani. In Romania, dar mai ales in Iasi, painea se vinde ca si cum ar fi un obiect din plastic si nu un produs alimentar. Zilnic, iesenii inghit metri cubi de praf pentru ca in orasul nostru s-a permis ca painea sa fie vanduta la tonete. Mai rau, in ultimul timp au inceput sa apara din ce in ce mai multe carucioare ambulante in care se vand covrigi, autoritatile locale prefacandu-se ca acestea nu exista. Ce spune legea Ordonanta de Guvern privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, din august 1999, protejeaza, teoretic numai, consumatorii de practici incorecte la fabricarea, depozitarea si comercializarea alimentelor si asigura conditii pentru informarea lor corecta si completa, in conformitate cu reglementarile legale privind protectia consumatorilor. Pentru producatorii de paine care nu cunosc termenul "material de ambalare", dam definitia din aceeasi lege: "orice tip de recipiente sau orice material de invelire si acoperire care protejeaza alimentul de contaminare si de modificare a calitatii". Tot legea spune ca pentru fiecare produs trebuie sa existe termen de valabilitate. Pentru paine insa, practic, acest termen nu exista. Chiar daca trebuie sa existe garantia ca alimentele nu constituie un pericol pentru consumator, nimeni nu ne poate garanta acest lucru. Legea mai cere ca fabricarea, depozitarea, transportul si comercializarea alimentelor sa se faca numai de catre persoanele ce indeplinesc conditiile de sanatate stabilite prin ordinul MS si care pentru operatiunile executate intrunesc calitatea necesara si detin cunostinte suficiente in domeniul sanatatii publice, igienei alimentelor sau igiena muncii. Ne indoim ca vanzatorii de la tonetele cu paine si carucioarele cu covrigi au asemenea cunostinte. Cine ar trebui sa supravegheze permanent normele igienico-sanitare? Conform ordinului privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente, din 1998, de acest lucru trebuie sa se ocupe Oficiul pentru Protectia Consumatorului, Directia Sanitar-Veterinara si directiile de sanatate publica. Articolul 47 prevede ca personalul care asigura manipularea painii sa poarte echipament de protectie sanitara a alimentelor in timpul tuturor operatiunilor in care acesta vine in contact direct cu alimentele si sa posede carnet de sanatate. Cum si unde ar trebui vanduta painea In ultimii ani, de cand primaria a aprobat functionarea miilor de tonete care au rasarit ca ciupercile dupa ploaie in intreg orasul, painea se vinde la fel ca verdeata pe tarabele din piata. Cu mainile murdare, deoarece nu exista surse de apa in interiorul multor tonete, fara case de marcat, asa cum cere legea, fara existenta a doi vanzatori, unul care sa vanda painea iar celalalt sa ia banii cumparatorului; fara manusi, asa cum a hotarat, degeaba, consiliul local; cu painea expusa in praf, deoarece nu exista ambalaj, pentru ca o linie de ambalare este extrem de scumpa si, automat, creste si pretul painii - scuza permanenta a autoritatilor - Iasul a devenit un adevarat bazar al painii. Unde s-au mai vazut pana acum carucioare ambulante care sa vanda painea la un metru de strada? Unde s-au mai vazut tonete care sa functioneze in aceleasi conditii? De fapt, legea da voie ca painea sa fie comercializata si in tonete si in carucioare ambulante. Aceasta numai daca se indeplinesc urmatoarele conditii: sa functioneze in vecinatatea unitatii alimentare de la care se aprovizioneaza - maximum 20 de metri -, sa fie amenajate conform cerintelor sanitare, pentru a asigura protectia alimentelor impotriva prafului si a mustelor; sa fie racordate la retelele publice de apa potabila si de canalizare ori sa fie dotate cu instalatii proprii de apa; vanzatorul ambulant va purta echipamentul de protectie a alimentelor si ecuson. De fapt, nici magazinele care vand paine nu respecta regulile de igiena. In cele mai multe magazine, painea nu este ambalata, vanzatoarele nu poarta manusi si nu exista case de marcaj. Dar nimeni nu ia nici o masura. Primaria taxeaza lunar bani grei pe spatiile inchiriate de tonetari De aproape un an, inspectorii sanitari incearca sa desfiinteze tonetele cu paine si nu numai. Dar nu este suficient. Daca s-ar dori cu adevarat sa fie respectata legea, primaria ar putea pur si simplu sa rada tonetele de pe fata pamantului. Numai ca, pe spatiile inchiriate de tonetari se percepe lunar o taxa de catre primarie si este firesc ca aceasta sa nu aiba nici un interes sa apere consumatorii. Iar vina apartine, in final, cumparatorilor care se aprovizioneaza zilnic de la tonete, pentru ca preturile sunt mai mici decat in magazine. Fara sa se mai gandeasca, insa, si la sanatatea lor. Cristina HURDUBAIA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1317 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013556 (s)