Eveniment-Social

Palatul Culturii din Iași și-a reluat activitatea după pandemia de COVID-19! Muzeele de Istorie, de Artă, Etnografic și al Științei și Tehnicii vor fi deschise pentru vizitatori între orele 10:00-17:00 – FOTO

Publicat: 27 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Palatul Culturii din Iași și-a reluat activitatea după pandemia de COVID-19 Muzeele de Istorie de Artă Etnografic și al Științei și Tehnicii vor fi deschise pentru vizitatori între orele 1000-1700 - FOTO
Palatul Culturii din Iași

Palatul Culturii și Muzeul „Unirii” din Iași au fost redeschise, după criza COVID-19! Complexul Muzeal Național „Moldova” – CMNM Iași a decis ca, începând de ieri, 26 mai 2020, publicul să poată vizita Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. Muzeul de Artă poate fi vizitat parțial în timp ce Turnul cu Ceas a rămas înschis. Pe de altă parte, muzeele „Poni – Cernătescu” și „Mihail Kogălniceanu”, respectiv Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Muzeul Viei și Vinului de la Hârlău nu au fost deschise. Programul de vizitare se va desfășura între orele 10:00 și 17:00, ora de intrare a ultimului vizitator fiind 16:30, cu precizarea faptului că se introduce o pauză de o oră pentru dezinfectarea suprafețelor și aerisirea spațiilor expoziționale

Palatul Culturii din Iași și Muzeul „Unirii” din Iași au fost redeschise, după pandemia de COVID-19. Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași a decis ca, începând de ieri, 26 mai 2020, publicul să poată vizita Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. Muzeul de Artă poate fi vizitat parțial în timp ce Turnul cu Ceas a rămas înschis. Pe de altă parte, muzeele „Poni – Cernătescu” și „Mihail Kogălniceanu”, respectiv Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Muzeul Viei și Vinului de la Hârlău nu au fost deschise.

Palatul Culturii din Iași a fost redeschis! Ce muzee sunt deschise și ce puncte de atracție pot vizita turiștii

Programul de vizitare se va desfășura între orele 10:00 și 17:00, ora de intrare a ultimului vizitator fiind 16:30, cu precizarea faptului că se introduce o pauză de o oră pentru dezinfectarea suprafețelor și aerisirea spațiilor expoziționale. Această pauză va avea loc între orele 12:30 – 13:30, la parterul Palatului Culturii, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei și ale Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și, respectiv, între orele 13:30 – 14:30, în cele ale Muzeului de Artă și ale Muzeului Etnografic al Moldovei. Astfel, în contextul ridicării Stării de Urgență impuse de pandemia COVID-19 și al măsurilor de relaxare etapizată specifice instaurării Stării de Alertă, CMNM Iași a anunțat redeschiderea muzeelor.

O parte din muzeele din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași rămân închise

Pe de altă parte, celelalte muzee ale Complexul Muzeal Național „Moldova” rămân momentan închise, urmând a le redeschide într-o etapă viitoare de creștere a măsurilor de relaxare socială. La Palatul Culturii, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, publicul poate vizita expozițiile „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”, „Socializare și divertisment la 1900”, „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice”, „140 de ani de relații diplomatice între România și Italia”, „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: Suvenir din Paris”. Tot la Palatul Culturii, dar la Muzeul de Artă, vizitatorii vor putea admira expoziția „Maeștrii picturii românești în patrimoniul Muzeului de Artă Iași” realizată în cadrul proiectului SIMAP, expoziția de artă contemporană româno-britanică „Beyond Other Horizons”, precum și instalația realizată de Doru Nuță, intitulată „The «Future» Last Supper”.

Care sunt punctele de atracție, după deschidere, la Palatul Culturii din Iași

De asemenea, Muzeul Etnografic al Moldovei așteaptă publicul la expozițiile „Sărbătoarea. Artă și spiritualitate”, „Cotidianul țărănesc. Inventivitate și pragmatism”, „Grindare, paretare, scoarțe. Povești țesute”, dar și Expoziția Națională de Artă Naivă „Saloanele Moldovei”, ediția a XXIX-a. Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu invită vizitatorii Palatului Culturii la expozițiile „Instrumente de muzică mecanică în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu» și, respectiv, „RetroTehnica”.
Informații actualizate găsiți și pe site-ul nostru www.palatulculturii.ro, dar și pe pagina de Facebook Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova”, pe canalul de YouTube – Palatul Culturii, pe Instagram palatulculturii_iasi.

Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei, expuse la Palatul Culturii din Iași

„Suvenir din Paris”, o nouă micro-expoziție din seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Palatului Culturii din Iași. Aceasta aduce în atenția vizitatorilor, în perioada 26 mai – 30 august 2020, la Palatul Culturii din Iași, o selecție de piese cu valoare deosebită, reunite sub titlul „Suvenir din Paris”. Acestea realizează o conexiune directă între Iași și Paris, în anul 1889, când în capitala Franței s-a desfășurat Expoziția Universală, eveniment consacrat inaugurării unuia dintre cele mai importante simboluri ale Europei: Turnul Eiffel. Aceasta va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10:00 – 17:00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16:30)

O nouă micro-expoziție din seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Palatului Culturii din Iași. Aceasta aduce în atenția vizitatorilor, în perioada 26 mai – 30 august 2020, la Palatul Culturii din Iași, o selecție de piese cu valoare deosebită, reunite sub titlul „Suvenir din Paris”.

Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei, expuse pentru public

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, aducând în atenția vizitatorilor, în perioada 26 mai – 30 august 2020, la Palatul Culturii din Iași, o selecție de piese cu valoare deosebită, reunite sub titlul „Suvenir din Paris”. Acestea au o directă legătură și similitudine între orașele Iași și Paris, în anul 1889, când în capitala Franței s-a desfășurat tocmai Expoziția Universală, eveniment consacrat inaugurarii unuia dintre cele mai importante simboluri ale Europei. Este vorba de faimosul Turnul Eiffel. Vizitatorii vor putea admira în aceasta micro-expoziție, o farfurie decorativă, ce provine din descoperirile arheologice prilejuite de modernizarea urbanistică a orașului Iași din perioada comunistă, și care a fost realizată în Franța, în serie mică, special pentru a marca Expoziția Universală de la Paris, din anul 1889.

Micro-expoziția „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: Suvenir din Paris”

La Micro-expoziția „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: Suvenir din Paris”, exponatul vedetă are o valoare deosebită, numărându-se printre puținele piese de acest tip păstrate până astăzi. Este o unică farfurie care a fost procurată, cel mai probabil, cu ocazia unei vizite întreprinse la Paris, fie de către un participant ieșean, reprezentant oficial din partea țării la evenimentul internațional, fie de către un expozant la pavilioanele românești. De la respectivul eveniment, Muzeul de Istorie a Moldovei deține și albumul cu fotografii de la Pavilionul României, amenajat la Paris. Pe prima pagină, se păstrează autograful prințului George Bibescu, președintele Comitetului român, din textul căruia aflăm că albumul a fost dăruit generalului Ion Emanuel Florescu (1819-1891).

Într-una dintre fotografii, a fost imortalizată intrarea în pavilionul României; pe laterala porticului arcuit apare menționat și numele orașului Iași. Micro-expoziția „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: Suvenir din Paris” va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10:00 – 17:00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16:30). De reamintit că, la Muzeul de Istorie al Moldovei de la Palatul Culturii din Iași, publicul poate admira și alte multe obiecte de patrmoniu și artefacte, din preistorie și până în epoca modernă sau contemporană.

Palatul Culturii – palat al muzeelor, recunoscut ca efigie a orașului Iași

Palatul Culturii – palat al muzeelor, recunoscut ca efigie a orașului Iași, a fost construit în stil neogotic și a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială. Deși nu este construit peste temelii antice, după cum se presupunea la începutul secolului al XX-lea, Palatul se înalță, în parte, peste ruinele curților domnești medievale, menționate documentar în 1434. Au fost folosite, parțial, și temeliile vechiului palat (neoclasic) din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refăcut de Mihail Sturdza (1841-1843) și demantelat în 1904. De la aceasta construcție a moștenit Palatul legenda celor 365 camere, corespunzătoare zilelor anului.

Edificiul, ridicat intre 1906-1925, este creația cea mai însemnată a arhitectului român I.D. Berindei, format la Școala pariziană. Din punct de vedere decorativ, în holul central se remarcă un mozaic figurativ în care sunt dispuse concentric diverse reprezentări de bestiarum gotic: acvila bicefală, dragonul, grifonul, leul. Deasupra holului se găsește un luminator în care, inițial, a fost amenajată o seră. În ciuda aspectului arhaicizant, la construirea Palatului, blocurile de piatră au fost înlocuite cu materiale ușoare și mai puțin costisitoare.

Clădirea inaugurată pe 11 octombrie 1925 a servit drept Palat Administrativ și de Justiție până în 1955

În plus, la decorarea unor săli, s-a folosit în premieră un material brevetat de Henri Coandă, denumit bois-ciment, care imită lemnul de stejar. Remarcabile sunt și elementele de feronerie decorativă, care se pot admira, de exemplu, la ușile de la Sala Voievozilor.
Clădirea a fost, de asemenea, dotată cu facilități ultramoderne pentru epoca respectivă, cum ar fi iluminatul electric, încălzirea (sistem pneumatic), ventilația, termostatele, aspiratoarele, care porneau toate de la subsol, unde se afla centrala mașinilor.

De asemenea, ținând cont de cele 14 incendii care au afectat clădirile anterioare Palatului, Berindei a ignifungat lemnăria podului cu un produs intitulat orniton, pentru acoperiș utilizând un material special, denumit eternită. Clădirea inaugurată pe 11 octombrie 1925 a servit drept Palat Administrativ și de Justiție pâna în 1955, când a fost destinat găzduirii unora din cele mai de seamă instituții culturale ale orașului Iași, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași.

Adauga un comentariu