Evenimente culturale

Palatul Vulturul Negru din Oradea – FOTO

Publicat: 20 apr. 2015

Palatul Vulturul Negru este un monument arhitectonic reprezentativ al municipiului Oradea.

Palatul, aflat la adresa str. Independentei Nr.1, a fost construit intre 1907-1908 de arhitectii oradeni Marcell Komor si Dezső Jakob, in stil secession. Antreprenorul lucrarii a fost Ferenc Sztarill. Pe locul acestei cladiri s-a aflat palatul Arborele Verde, care dispunea de o sala ce gazduia manifestarile culturale si politice.

Vezi si Muzee extraordinare care isi vor deschide portile in 2015

Cladirea este de colt, cu parter inalt si patru etaje, format din doua corpuri intre care se gaseste un pasaj vitrat cu acces spre str. Independentei, Piata Unirii si str. Vasile Alecsandri. Fatada principala dinspre Piata Unirii este asimetrica, fiind formata din doua corpuri mari, inegale, ce releva cel mai bine stilul secession. Fatada corpului din str. Independentei este mai ordonata si sobra. Motivul central il reprezinta un corp iesit, impartit in doua registre, care se termina in atic trilobat, avand un vitraliu in timpan. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblema a ansamblului, a fost executat in 1909, in atelierul oradean Neumann K.

Vezi si Palatul Tuileries – scurt istoric – FOTO

Palatul Vulturul Negru este cea mai importanta cladire a stilului sau, din Oradea. Cladirea este multifunctionala, cuprinzand, la vremea inaugurarii, cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate in trei corpuri asimetrice. In prezent, in cladire functioneaza un hotel, un cinematograf, o banca, si mai multe cluburi, cafenele si restaurante, fiind un loc important de intalnire pentru scena sociala a Oradiei.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit