News Flash:

Pamant pentru Rusu Banu

29 Septembrie 2004
1259 Vizualizari | 0 Comentarii
•Haosul funciar de la Cotnari este cauzat numai de faptul ca de aceasta problema s-a ocupat in judetul Iasi doar subprefectul Corneliu Rusu Banu •Nici mai mult, nici mai putin de 186 titluri de proprietate date in comuna Cotnari au fost anulate in anul 2002 de Corneliu Rusu Banu • •Corneliu Popa, directorul general al Agentiei Domeniilor Statului (ADS), va fi prezent maine la Iasi si Cotnari pentru a analiza raportul final al comisiei judetene

Cand un prost arunca o piatra in apa, zece destepti nu pot sa o scoata. Acest vechi proverb romanesc este aplicat cu succes in comuna Cotnari, unde, prin straduinta subprefectului Corneliu Rusu Banu, a fost creat un adevarat haos funciar, iar dupa aceea o multime de comisii judetene si guvernamentale nu au mai putut sa dea de capatul acestei probleme. Reteta inventata de Rusu Banu in domeniul legilor fondului funciar a fost aplicata la fel in toate comunele judetului, numai ca la Cotnari a atins paroxismul. Si nu numai aici: exista date conform carora, subprefectul Rusu Banu Corneliu a fost direct implicat in acordarea terenurilor catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, care a devenit mosierul intregii Moldove.
In zona Cotnari, este vorba despre faptul ca in toate comunele de aici au fost improprietarite intai neamurile unor pile de la Casa Patrata sau membrii marcanti ai PSD, dupa care ce a mai ramas a revenit amaratilor. De aceea, in prezent, mii de tarani s-au trezit ca pe terenurile pe care le-au mostenit de la parinti au primit titluri de proprietate prieteni, apropiati sau cunoscuti ai subprefectului. Acum, instantele iesene trebuie sa judece nici mai mult, nici mai putin decat 1.700 procese de fond funciar. Un alt argument al abuzurilor si haosului girat de Rusu Banu in domeniul fondului funciar se refera la faptul ca, anul trecut, taranii din mai multe localitati ale judetului s-au rasculat si nu au putut fi opriti decat prin interventia trupelor de jandarmi. Taranii nemultumiti nu cereau decat sa le fie retrocedate terenurile mostenite de la parinti. La Cotnari, interventia lui Rusu Banu pentru a face anumite jocuri a mers pana la anularea unui numar de 186 titluri de proprietate, in anul 2000, pe vremea cand era prefect al judetului. "Este vorba de titluri de proprietate date de fosta guvernare taranista", a fost unul din argumentele aduse de Rusu Banu Corneliu atunci cand a anulat aceste titluri de proprietate. Asta in conditiile in care din anul 1991 si pana astazi au fost eliberate numai 800 titluri de proprietate

Alta comisie pentru Cotnari

In urma ordinului actualului prefect, Spiridon Cretu, a fost stabilita o comisie de verificare a dosarelor de fond funciar, care au creat adevarate revolte la Cotnari. Un rezultat preliminar al comisiei scoate la iveala nenumarate nereguli, care nu au putut fi dovedite decat in urma verificarii fiecarui dosar in parte si a remasurarii intregii comune. Din informatiile detinute pana in prezent, la Cotnari au fost descoperite mai multe nereguli, care au fost trecute cu vederea timp de mai multi ani. In acest mod, au fost identificati patru cetateni ai comunei Cotnari care detin teren, in mod ilegal, atat in Cotnari, cat si in localitatea vecina, Belcesti. Totodata, au fost gasite acte care demonstreaza ca unii dintre locuitorii comunei Cotnari detin patru hectare de teren, in timp ce doar trei hectare sunt validate. Chiar daca si hectarul detinut in plus ii apartine, posesia este ilegala, din cauza faptului ca proprietarul nu s-a prezentat la Judecatorie pentru inregistrarea intregului lot de teren. O alta problema sesizata de comisie este legata de faptul ca mai multe hotarari judecatoresti au fost pastrate de catre posesori acasa, fara a fi depuse, cum era legal, la Comisia Locala de fond funciar. Principalele nereguli constatate sunt in zona Belcesti - Scobinti - Targu Frumos, unde au fost descoperite pe rolurile agricole persoane care figureaza, cu aceeasi suprafata de teren, in doua sau trei localitati. Sunt hotarari judecatoresti care sunt date pur si simplu la intamplare, pentru loturi de teren in care nu este specificata locatia, ci doar suprafata. Comisia din care fac parte reprezentanti ai Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Iasi, Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi, Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi, reprezentanti ai Prefecturii si Consiliului Judetean, precum si patru dintre cetatenii din Cotnari a inceput sa verifice dosarele cu patru saptamani in urma, in urma vizitei la Iasi a directorului general al ADS. Astfel, comisia numita de prefectul judetului Iasi va trebui sa prezinte, maine, directorului ADS situatia exacta in ceea ce priveste modul in care s-a facut retrocedarile la Cotnari.
Constantin MAZILU
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1267 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014978 (s)