Sanatate si frumusete

Pana la ce varsta este recomandat sa alaptezi? 6 luni sau pana merge la gradinita?

Publicat: 12 sept. 2018
14

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda hranirea copilului exclusiv la san pana la varsta de sase luni, urmand sa se continue alaptarea, in paralel cu diversificarea alimentatiei pana la varsta de doi ani. Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii sustin ca alaptarea reprezinta modalitatea normala de furnizare a nutrientilor necesari sugarului pentru o crestere si dezvoltare sanatoase. Practic, majoritatea mamelor pot alapta (sub 2% dintre ele au contraindicatii reale), cu conditia sa aiba informatii exacte si sprijinul familiei lor, al sistemului de sanatate si al societatii in general.

Hrana perfecta. Colostrul, acel prim lapte matern de culoare galbuie, gros si lipicios este recomandat de catre expertii OMS ca fiind hrana perfecta pentru un nou nascut, iar alaptarea ar trebui initiata in primele ore de dupa nastere.

Alaptarea exclusiva la san este recomandata in primele sase luni de viata ale copilului, putandu-se continua apoi, alternativ cu alimentatia diversificata pana la varsta de doi ani sau chiar si mai mult. Acestea sunt recomandarile ferme ale Organizatiei Mondiale ale Sanatatii.

Dar care sunt oare motivele pentru care unele mame alapteaza mai mult sau mai putin? Ei bine, exista o serie de mituri legate de alaptat, mituri demontate rand pe rand de catre specialisti. Moasa Anca Balasoiu, care este si expert in alaptare,  detaliaza mai jos mai multe astfel de mituri: Copiii alaptati au o imunitate mult mai buna si se imbolnavesc mai rar – Adevarat. Laptele matern contine celule vii, factori imunoprotectivi, acizi grasi necesari dezvoltarii creierului, enzime care faciliteaza digestia si absorbtia etc. Alaptarea copilului pe o perioada cat mai indelungata duce la cresterea imunitatii si reduce riscul infectiilor acute.

Proprietatile laptelui matern scad cu 50% dupa ce copilul implineste 6 luni si laptele devine toxic – Fals. Dupa 6 luni de la nastere, valoarea calorica a laptelui matern scade, dar creste nivelul de anticorpi – acest lucru reducand riscul infectiilor acute. De asemenea, alaptarea dupa 6 luni reduce riscul bolilor cronice infantile, reduce riscul obezitatii si creste dezvoltarea cognitiva prin continutul de acizi grasi esentiali, specifici speciei noastre.

Laptele matern nu este si nu devine toxic!

Unele mame nu au suficient lapte – Fals. Succesul alaptarii depinde, de cele mai multe ori, de primele doua saptamani. Daca mama reuseste sa gestioneze bine perioada imediata nasterii, alaptarea ii va oferi multe satisfactii si o va ajuta sa continue.Introducerea in alimentatie a suplimentului de lapte praf va duce automat la scaderea lactatiei deoarece laptele matern se produce dupa ideea ,,cerere si oferta’’. Mama trebuie sa alapteze frecvent, inclusiv noaptea, sa nu ofere suzeta sau biberon, sa nu introduca in alimentatia copilului alt aliment decat laptele matern. Daca observi o scadere a cantitatii de lapte secretat, alapteaza mai des si astfel corpul tau va recunoaste nevoia bebelusului. In doar cateva zile vei incepe sa produci mai mult lapte.

Daca mamele nasc prin cezariana nu vor avea lapte – Fals. Uneori lactatia poate intarzia la femeile care au nascut prin cezariana, mai ales daca aceasta a fost programata. De aceea, maternitatile care promoveaza alaptarea la san nu ofera suplimentul alimentar copilului cu biberonul, ci cu lingurita sau seringa.

Copiii nascuti prin cezariana pot avea probleme glicemice imediat dupa nastere, de aceea suplimentul poate fi necesar daca secretia lactata (laptele matern) nu este instalata in primele ore dupa nastere. Se recomanda ca nou-nascutul sa fie pus la san cat mai repede. Prin atasarea acestuia se produc doi hormoni: prolactina  care duce la producerea laptelui si oxitocina care are rol in ejectia laptelui. Acesti doi hormoni se produc doar atunci cand copilul este atasat la san si suge. Amanarea atasarii la san a copilului poate impiedica stimularea eficienta a receptorilor mamelonari, ceea ce impiedica stabilizarea unei secretii lactate adecvate. Asadar, si mamele care nasc prin cezariana pot alapta.

Mamele nu trebuie sa alapteze cand sunt racite sau cand iau antibiotic – Fals. Virozele respiratorii sezoniere manifestate la mama pot sa nu afecteze copilul. Mama nu poate sta departe de copil, de aceea se recomanda ca aceasta sa nu intrerupa alaptatul, dar pentru a il proteja pe cel mic sa poarte masca de protectie in apropierea lui. Totodata, prin alaptare, copilul primeste anticorpi care il protejeaza de eventualele patologii virale prezente la mama.

Daca mama face febra se recomanda ca inainte de alaptare sa scada febra cu medicamente recomandate de medic – uneori copilul poate refuza sanul daca mama are febra deoarece laptele este mai fierbinte decat este el in mod obisnuit. Totusi, de retinut faptul ca laptele nu se strica in sanul mamei, indiferent de temperatura corpului.

Atunci cand medicul recomanda antibiotice este bine ca mama sa ii mentioneze faptul ca ea alapteaza. Astfel, acesta o sa ii poata recomanda, pe cat posibil, antibiotice compatibile cu alaptarea.
Adauga un comentariu