International

Pana la reconstructie, in fata Notre Dame va aparea Biserica Efemera

Publicat: 18 apr. 2019
1

In inima Parisului, la catedrala Notre Dame, au inceput lucrarile de consolidare, in conditiile in care, spun specialistii, structura are trei puncte de fragilitate majore.

Pentru credinciosi si turisti, pe perioada reconstructiei, in fata catedralei Notre Dame va fi ridicat un lacas de cult “efemer”, care va fi demolat dupa 5 ani.

Intre timp, pompierii francezi care s-au luptat cu incendiul de la catedrala au fost omagiati pentru curajul lor. Donatiile stranse pana acum pentru Notre Dame depasesc un miliard de euro. 

Rectorul catedralei, monseniorul Patrick Chauvet le-a spus celor de la “CNEWS” ca vrea sa construiasca in fata catedralei Notre Dame o “catedrala efemera” din lemn.

Ar putea replica forma Notre Dame. Vor fi aici preoti, turistii vor putea vorbi cu acestia sau, de ce nu, cumpara carti postale.

Constructia catedralei efemere va incepe repede, spun oficialii, si va fi gata repede, poate pana la finalul anului. Ar putea fi angajati, cine stie, chiar mesterii nostri maramureseni, artisti in constructia de biserici si renumiti pe tot globul.

Incendiul a cuprins catedrala luni seara in zona in care se renovau turla si acoperisul din preajma ei. Focul a fost alimentat si amplificat ore bune de solventii si vopselurile urcate acolo de muncitori. Sarpanta, structura acoperisului era din lemn, s-au folosit, potrivit datelor oficiale 1.300 de busteni de stejar la constructia sa. Echivalentul a 21 de hectare de padure.

Flesa, sau turla, a cazut, era construita din plumb si lemn, iar plumbul s-a topit la baza. In cadere a zdrobit plafonul si a spart cateva arcade din interior. Incendiul a fos stins in cele din urma si zilele acestea, dupa ce se incheie ancheta, zona va fi curatata.

Presedintele Emmanuel Macron i-a invitat la palatul Elysee pe pompierii care au luptat cu incendiul de la catedrala Notre-Dame aproape 15 ore.

270 din cei 400 de militari mobilizati au participat la eveniment si au fost decorati cu medalia de onoare pentru bravura si devotamentul aratate in momentele cruciale pentru salvarea edificiului.

“Ne simtim extrem de mandri si emotionati. E un moment unic in istoria brigazii noastre, fondata in 1811.”

Chiar daca nu a luptat cu focul, indelung laudat a fost si capelanul Brigazii de Pompieri din Paris, care a intrat in cladirea cuprinsa de foc si a salvat Coroana de Spini purtata de Mantuitor si alte vestigii de la rastignire.

JEAN MARC FOURNIER, capelanul Brigazii de Pompieri din Paris: “Dificultatea a fost sa gasim persoana care detine codurile de securitate pentru a deschide seiful unde se afla sfanta coroana. Dupa ce am facut rost de ele, am ajuns acolo si imediat am luat pretiosul obiect si l-am dus in spatiul destinat muncitorilor. La un moment dat, eram singur in catedrala, inconjurat de flacari si fum si toate acele bucati incandescente care cadeau din acoperis. Si am spus o binecuvantare, rugandu-l pe Isus sa ne ajute sa ii salvam casa.”

Planurile pentru reconstructia catedralei s-au pus deja in miscare, sub coordonarea lui Jean-Louis Georgelin, general in retragere si fost sef de stat major. Unanim respectat in Franta, oficialul de 70 de ani a fost numit “reprezentant special” al presedintelui.

Banii din donatii continua sa se stranga, depasind suma de un miliard de euro. Compania Disney a anuntat ca ofera cinci milioane de dolari pentru reconstructia catedralei. Iar francezii sunt incurajati sa doneze cinci euro prin SMS sau sa participe la numeroasele evenimente care strang fonduri pentru reconstructie.

Miercuri, intr-o dovada de solidaritate, clopotele de la peste 100 de catedrale din Franta au batut la unison, la 18:50, ora Frantei, cand s-a dezlantuit devastatorul incendiu de luni. A fost un cor al tristetii, menit sa marcheze ceea ce Conferinta Episcopilor francezi a descris drept “un soc ce afecteaza mai mult decat comunitatea catolica din tara noastra” . 
Adauga un comentariu