Eveniment-Social

Panarama pentru constructia Spitalului de Urgente din Iasi nu s-a terminat. Inca o runda de discutii pentru stabilirea locatiei

Publicat: 13 mai 2016
1

@  Locul constructiei noului spital regional de urgenta de la Iasi va fi decis la sfarsitul saptamanii viitoare @ Specialistii din Guvern vor decide locul viitorului amplasament, asta dupa ce autoritatile locale nu au reusit sa se puna de acord luni la rand

Telenovela constructiei spitalului regional de urgente poate lua sfarsit. La finalul saptamanii viitoare, se va decide locul unde va fi ridicata noua constructie ce va deservi Iasul si judetele din Regiunea de Nord-Est. Ieri, la sediul Prefecturii a avut loc o intalnire intre autoritatile locale si judetene, alaturi de specialisti ai Ministerului Dezvoltarii, prin Compania de Investitii, si ai Ministerului Sanatatii. Locul constructiei ar urma sa fie ales intre o zona de langa Complexul Era Shopping Park si una din Valea Lupului, comuna Miroslava. In plus, Iasul are proiectul gata facut, numai ca autoritatile nu au reusit sa identifice si terenul. De altfel, in ultimele luni, fie ca a fost vorba de primariile Iasi, Valea Lupului sau Miroslava, de deputati si senatori sau de sefii administratiei judetene, nici una din parti nu a reusit sa cada de acord, astfel incat decizia finala va apartine celor de la Guvern.

„Probabil ca lucrarile si studiile care sunt necesare vor trebui terminate la sfarsitul saptamanii viitoare. Unele dintre acestea sunt complicate, pentru ca nu exista studii geo. Amandoua terenurile se califica, insa nu sunt eu in masura sa iau aceasta hotarare, pentru ca hotararea nu cred ca trebuie sa fie una politica, ci cred ca trebuie sa fie o hotarare tehnica, unde este locul cel mai bun pentru ca sa se construiasca spitalul in privinta sigurantei si a costurilor. Iasul este cel mai avansat in sensul modelului de plan pentru nevoile Regiunii de Nord-Est. Este si prima regiune unde am ajuns la final cu acest plan, una din conditiile pe care Romania trebuie sa o indeplineasca. Asta reprezinta si baza studiilor de prefezabilitate, adica nevoile regiunii. Exista studii anterioare, insa specialistii nu sunt multumiti de ele. De asemenea, este vorba si de costurile utilitatilor, alimentarea cu energie electrica si gaz. Am decis ca pana la sfarsitul saptamanii viitoare sa avem un raport referitor la cele doua terenuri pe care sa-l inaintam”, a mentionat Corina Silvia Pop, secretarul de stat în Ministerul Sanatatii. Aceasta a aratat insa si problemele cu care se confrunta in stabilirea locului constructiei. In principal a fost vorba de litigiul terenului de la Era, teren care are insa si alte probleme.

„Exista solutii tehnice eficiente si trebuie stabilite costurile. De aceea nu puteam lua hotararea asa. Probabil se vor stabili costuri comparative intre cele doua terenuri. Unul dintre terenuri, cel de la Era, e inundabil, dar problema poate fi rezolvata din punct de vedere tehnic, iar celalalt teren are problema unui acces mai dificil, un drum judetean, fata de DE 583, un drum european, mult mai practic”, a adaugat secretarul de strat in Ministerul Sanatatii. La mijloc sunt 150 milioane de euro, bani alocati din fonduri europene.

Terenul va fi cedat Guvernului

Autoritatile judetene s-au aratat multumite de discutii si au sustinut ca odata cu stabilirea locului constructiei se va trece la predarea terenului catre Ministerul Sanatatii. „La solicitarea doamnei Corina Pop, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, precum si a reprezentantilor Companiei Nationale de Investitii, am convocat la Prefectura conducerea celor doua unitati administrativ teritoriale care au pus la dispozitie terenurile pentru amplasarea spitalului regional, respectiv primarul comunei Valea Lupului si primarul comunei Miroslava. Am invitat la discutii si pe primarul municipiului Iasi, deoarece intre Valea Lupului si oras exista un acord de parteneriat. A participat de asemenea vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi. Totodata, au participat reprezentanti de la institutiile care pot avea un punct de vedere fata de problematica viitoarei investitii: Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad, E.On, Apavital. Discutiile s-au purtat separat, privitor la fiecare locatie in parte: intai cu reprezentantii comunei Valea Lupului si ai municipiului Iasi, apoi cu cei de la comuna Miroslava si s-au axat pe detalii strict tehnice, pe baza documentatiei intocmite pana in prezent, legate de posibilitatile de construire, accesibilitate, utilitatile fiecarei zone, situatia juridica a terenurilor. Urmeaza ca, in perioada urmatoare, Compania Nationala de Investitii sa stabileasca amplasamentul viitorului spital si odata stabilit acesta, in calitate de prefect, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean, trebuie sa initiez un proiect de hotarare de Guvern avand ca obiect inscrierea terenului respectiv in inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului si darea in administrarea Ministerului Sanatatii”, a spus prefectul Marian Grigoras.

Comentarii
Adauga un comentariu