Sanatate

Pancreatita acută se vindecă? Iată ce tratament medicamentos recomandă medicii și care sunt cele mai bune remedii naturiste pentru această afecțiune

Publicat: 22 sept. 2022
un pancreas din plastic și un stetoscop
Pancreatita reprezintă inflamația pancreasului.

Pancreatita acută se vindecă? Află, în rândurile următoare, ce tratament recomandă medicii și care sunt cele mai bune remedii naturiste, care promit să țină afecțiunea sub control.

Pancreatita reprezintă inflamația pancreasului. Aceasta are loc în momentul în care enzimele pancreatice încep să digere pancreasul, proces ce poartă denumirea de autodigestie. Pancreatita poate fi acută (atunci când își face apariția brusc) și cronică (se dezvoltă pe parcursul mai multor ani).

Pancreatita acută este cauzată, de regulă, de litiaza biliară. Printre simptome se numără durerea severă în etajul abdominal superior, greața și vărsăturile. În unele cazuri, pancreatita acută poate fi amenințătoare de viață și poate provoca complicații serioase, fapt ce necesită internare în spital.

analize pentru pancreas
Pancreatita poate fi acută (atunci când își face apariția brusc) și cronică (se dezvoltă pe parcursul mai multor ani).

Pancreatita acută se vindecă? Ce tratament recomandă medicii

În general, pancreatita acută nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control cu un tratament adecvat. Această afecțiune constituie o urgență gastroenterologică și are nevoie de spitalizare, chiar și dacă este vorba despre o pancreatită acută ușoară.

Tratamentul pentru pancreatita acută are scopul de a reechilibra nivelul hidroelectrolitic cu menținerea unei diureze prin administrarea parenterală de fluide, de a reduce secreția pancreatică, de a ameliora durerea și de a preveni eventualele complicații. Astfel, pacienților cu pancreatită acută le este recomandat să bea cât mai multe lichide, pentru că boala poate să genereze deshidratare. Uneori, poate fi indicată administrarea oxigenului, iar dacă pancreatita se ameliorează, tubul cu oxigen poate fi îndepărtat după câteva zile. În cazurile severe, poate fi necesar un echipament de ventilare pentru o perioadă îndelungată.

Medicii pot recomanda și analgezice, pentru ameliorarea durerilor abdominale, dar și antibiotice, dacă pancreatita evoluează într-o infecție.

Dacă pancreatita are o formă ușoară, pacientul poate avea o dietă simplă, însă, în cazurile mai grave, medicul recomandă alimente lichide pentru câteva zile. Motivul este acela că alimentele lichide nu solicită prea mult pancreasul. De asemenea, se poate administra un amestec de nutrienți direct pe sonda nazo-gastrică sau doar intravenos.

o femeie cu durere abdominală
Tratamentul pentru pancreatita acută are scopul de a reechilibra nivelul hidroelectrolitic cu menținerea unei diureze prin administrarea parenterală de fluide, de a reduce secreția pancreatică, de a ameliora durerea și de a preveni eventualele complicații.

Remedii naturiste pentru pancreatita acută

Cele mai bune remedii naturiste pentru această afecțiune sunt ceaiurile, cele mai eficiente fiind ceaiul de ghimbir și ceaiul de anghinare.

Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul contribuie la reducerea inflamației de la nivelul pancreasului. În același timp, ameliorează durerea provocată de pancreatită, grație proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii.

Pentru a prepara acest ceai, ai nevoie de o bucată de rădăcină de ghimbir, pe care să o pui la fiert într-o cană de apă. Lasă ceaiul la fiert pentru zece minute, apoi lasă-l la răcit. Consumă această infuzie de două ori pe zi, fără să folosești zahăr sau miere.

Ceaiul de anghinare

Anghinarea este excelentă pentru buna funcționare a pancreasului, încurajând eliminarea toxinelor de la nivelul acestui organ.

Pentru prepararea ceaiului de anghinare este necesar să fierbi 15 frunze de plantă în două căni cu apă aproximativ 5-10 minute. Apoi, strecoară ceaiul și lasă-l să se răcorească, înainte de a-l consuma.

Este recomandat să consumi două căni de ceai de anghinare în fiecare zi, timp de o lună.

ceai turnat în ceașcă
Pentru prepararea ceaiului de anghinare este necesar să fierbi 15 frunze de plantă în două căni cu apă aproximativ 5-10 minute.Adauga un comentariu