Diete si regimuri

Pancreatita: lista alimentelor interzise

Publicat: 14 apr. 2021
pancreas
Pancreatita este o inflamație a pancreasului care poate provoca dureri abdominale.

Pancreatita este o inflamație a pancreasului care poate provoca dureri abdominale după mese, greață și vărsături. Sunt identificate două tipuri de pancreatită: acută și cronică. În ambele cazuri, anumite alimente și băuturi ar trebui să fie interzise.

Pancreasul este un organ situat în partea superioară a abdomenului. Rolul său este de a produce enzime care ajută digestia și insulina, hormonul care reglează nivelul de glucoză din sânge. Pancreatita se caracterizează prin inflamația bruscă a pancreasului. Există două tipuri:

  • pancreatită acută: se manifestă prin inflamație rapidă, dar care regresează în câteva zile. Această afecțiune poate fi cauzată de calculii biliari care blochează canalul pancreatic sau de consumul excesiv de alcool.
  • pancreatită cronică: pancreasul este afectat de inflamație persistentă și leziunile sunt ireversibile. Această formă de pancreas poate fi cauzată de consumul intens de alcool, precum și de defecte congenitale.

Alte cauze pot fi, de asemenea, responsabile pentru pancreatită. La unii oameni, pancreatita acută este moștenită. Au fost identificate mutații genetice care predispun oamenii la dezvoltarea pancreatitei acute. Unele medicamente pot irita pancreasul și astfel pot provoca o reacție inflamatorie. Obezitatea este, de asemenea, unul dintre factorii de risc care pot declanșa pancreatita.

Care sunt simptomele pancreatitei?

Mai multe simptome vă pot alerta in legatura cu această inflamație a pancreasului. Ele diferă ușor în funcție de pancreatita acută sau cronică. În primul caz, inflamația poate duce la:

dureri abdominale după mese
un abdomen umflat care este dureros la atingere
greață și vărsături
febră
ritm cardiac crescut

Pacienții afectați de pancreatită acută din cauza calculilor biliari pot prezenta, de asemenea, dureri severe care apar brusc. Atunci când este cauzată de consumul intens de alcool, această afecțiune provoacă dureri care durează câteva zile.

În ceea ce privește pancreatita cronică, aceasta se manifestă de obicei ca durere în abdomen, indigestie și scădere în greutate.

Pancreatita: ce alimente sunt interzise după inflamația pancreasului?

În caz de pancreatită cronică sau acută, se recomandă respectarea mai multor reguli igieno-dietetice. Primul punct important se referă la consumul de alcool. Băuturile alcoolice pot afecta pancreasul și pot promova dezvoltarea pancreatitei. Prin urmare, acestea trebuie evitate la pacienții afectați de această patologie. Anumite alimente trebuie, de asemenea, să fie interzise:

alimente dulci
bauturi zaharoase
produse grase
carnea roșie
produse lactate bogate în grăsimi

Anumite metode de gătit pot irita, de asemenea, pancreasul. Prin urmare, se recomandă evitarea gătirii alimentelor în grăsimi. Această substanță îngreunează digestia. În special, prăjirea și gătitul în unt nu sunt recomandate.

Adauga un comentariu