Economic Local

Pandemia de COVID-19 a dublat numărul disponibilizărilor din companiile din Iași. Marile firme din industria auto care aveau mii de angajați în fabricile din județ au redus drastic numărul salariaților

Publicat: 05 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pandemia de COVID-19 a dublat numărul disponibilizărilor din companiile din Iași. Marile firme din industria auto care aveau mii de angajați în fabricile din județ au redus drastic numărul salariaților
Efectele pandemiei COVID-19 asupra marilor companii din Iași sunt dramatice, numărul persoanelor disponibilizate în perioada aprilie-noiembrie 2020 fiind dublu față de aceeași perioadă a anului 2019

A crescut numărul disponibilizărilor din companiile din Iași în anul 2020, de la debutul pandemiei de COVID-19, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Dacă în perioada aprilie – noiembrie 2020 au fost înregistrate 2.181 de persoane provenite din concedierile colective sau individuale care primesc indemnizația de șomaj, în aceeași perioadă a anului 2019 au fost înregistrați 933 de șomeri

Potrivit datelor furnizate către BZI de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, 2.181 de salariați au fost concediați colectiv sau individual în perioada aprilie – noiembrie 2020, după ce patronii au transmis 14 notificări de înștiințări de concediere colectivă. Din rândul firmelor cu sediul social în Iași au fost disponibilizate însă mai multe persoane, aproximativ 2.700, diferența dintre șomerii indemnizabili și cei neindemnizabili fiind dată de faptul că unele persoane nu sunt în evidența AJOFM ca șomeri.

Angajații provin de la companii din sectorul industriei, serviciilor, confecțiilor și al comerțului, susțin reprezentanții AJOFM Iași. Cele mai multe concedieri au fost făcute de patronii din Iași după expirarea perioadei stării de urgență impusă de pandemia COVID-19, când lucrurile s-au tensionat pe piața muncii în majoritatea domeniilor. Sectorul privat local a fost afectat de situația economică generată de epidemia cu noul coronavirus, astfel că marile companii din județul Iași au început să își reducă numărul de angajați.

Marile companii din Iași afectate de pandemia COVID-19 au disponibilizat sute de angajați din fabricile din județ

Primul sector afectat de pandemia de COVID-19 este piața auto, unde criza economică s-a simțit în rândul marilor companii la scurt timp după declanșarea epidemiei în România, când mulți furnizori și companii auto din întreaga lume au fost nevoite să adopte măsuri sanitare drastice în contextul COVID-19. Acestea au condus la închiderea parțială sau completă a mai multor fabrici și, implicit, a filialelor locale. Companii precum Delphi Diesel Systems România sau Lear Corporation Romania, cele mai puternice din județ, cu un număr de angajați de aproape 5.000, au început să își reducă numărul de salariați, ca urmare a scăderilor înregistrate pe piața auto la scurt timp după ce a încetat starea de urgență. Astfel, primele notificări de concedieri colective au fost trimise către AJOFM Iași începând cu luna iunie 2020. Dacă inițial trebuiau concediați mii de ieșeni de la marile companii, acest lucru s-a schimbat pe parcursul anului.

„Au revenit asupra deciziilor inițiale și au concediat mai puține persoane față de numărul discutat inițial, când s-a depus cererea de concediere colectivă”, susține Ciprian Necula, director adjunct în cadrul AJOFM Iași.

Delphi, cel mai mare angajator din Iași, a rămas fără aproximativ 10 la sută din personalul angajat în ultimii 13 ani

Compania Delphi, cu 3.000 de angajați în fabrica din Miroslava, a concediat 265 de persoane în anul 2020. Cel mai mare angajator din Iași a deschis fabrica în anul 2007, iar firma este specializată în producția de pompe de înaltă presiune. Delphi Technologies administrează centre de tehnologie, unități de producție și servicii de asistență pentru clienți în 24 de țări și are peste 21.000 de angajați în lumea întreagă, mare parte din afacere fiind realizată pentru General Motors.

Lear Corporation România, care produce scaune auto în fabrica din parcul industrial din Lețcani și sisteme electrice pentru autovehicule în unitățile de la Câmpulung și din Pitești pentru toți marii producători auto din Europa, a concediat, la nivelul celor 3 filiale din țară, 685 de angajați. La fabrica din Iași figurau 2.000 de salariați înainte de demararea procedurilor de disponibilizare și 5.248 de angajați la nivel național. BMT Aerospace, specializată în dezvoltarea și producția de roți dințate de precizie, transmisii și elemente de acționare pentru industria aerospațială, a rămas fără 87 de angajați din cei 300 din cauza pandemiei COVID-19.

Firmele din Iași au făcut și concedieri individuale în perioada august-octombrie 2020

Aceste companii mari au făcut concedieri colective în anul 2020, însă patronii din Iași care nu au reușit să mai plătească salariile angajaților au fost nevoiți să renunțe la o parte din aceștia. Astfel, au concediat între 2 și 5 persoane. Firmele din HoReCa, industrie, comerț, confecții, chiar și construcții au disponibilizat angajații în perioada august – octombrie 2020.

Cuantumul indemnizației de șomaj este o sumă acordată lunar și în mod diferențiat în funcție de stagiul de cotizare, astfel: 75 la sută din valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an, respectiv 75 la sută din valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data stabilirii acestuia, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare, astfel: 3 la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani și procentul crește până la 10 la sută pentru cei care au cotizat cel puțin 20 de ani.

Valoarea indicatorului social de referință (ISR) este stabilită în prezent la 500 lei și va crește treptat la 1.200 de lei, până în anul 2023.

Angajatorii din Iași afectați de pandemia COVID-19 pot trimite salariații în șomaj tehnic și în anul 2021

Potrivit directorului adjunct al AJOFM Iași, Ciprian Necula, angajatorii mai pot solicita șomaj tehnic.

„Patronii pot depune în continuare cererile pentru obținerea șomajului tehnic pentru angajați până în luna iunie 2021, dacă nu vor apărea modificări la restricțiile impuse de autorități pentru companii. Noi nu am primit nicio notificare pentru concedieri colective în acest an, iar concedierile care au fost făcute în ultimele două luni au fost individuale, mai multe companii din Iași din domenii precum comerțul, servicii, industrie, chiar și construcții, renunțând la 3-4 angajați din firmele pe care le administrează”, susține Ciprian Necula, director adjunct în cadrul AJOFM Iași.

Potrivit specialiștilor de pe piața muncii, după prima notificare pe care o face la AJOFM, angajatorul sau organizația patronală inițiază negocierea colectivă cu cel puțin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiționale la contractele colective de muncă, numărul exact al persoanelor concediate urmând să fie aflat în luna următoare.

Patronii din Iași au reangajat 20.000 de persoane trimise în șomaj tehnic și au primit bani de la stat pentru asta

În anul 2020, AJOFM Iași a plătit șomaj tehnic către 13.773 de firme care au încasat 129.031.440 de lei, aproape 27 milioane de euro, pentru cele 93.256 de persoane a căror activitate a fost suspendată din cauza pandemiei COVID-19. Angajatorii din Iași care au solicitat șomaj tehnic pentru angajații care lucrează în diverse domenii de activitate au primit între 913 lei de persoană și 5.000 de lei, diferența de la 2.350 de lei, cât acordă statul, până la 5.000 de lei, fiind asigurată de angajator.

De asemenea, patronii din Iași care au reangajat 20.000 de persoane trimise în șomaj tehnic pe perioada stării de urgență sau alertă au primit de la AJOFM Iași peste 20 de milioane de lei. Suma reprezintă ajutoare financiare acordate de stat pentru angajatorii care au solicitat 41,5 la sută din salariul de bază brut pe o perioadă de 3 luni. Datele Direcției Județene de Statistică din Iași arată că efectivul de salariați din județ, la data de 31 octombrie 2020, a fost de 176.436 persoane, în scădere cu
1.039 persoane (-0,6 la surtă) față de luna corespunzătoare din anul 2019.

Adauga un comentariu